Google: Ako želite posao više ne morate znati koliko loptica stane u bus!

više ne morate znati koliko loptica stane u bus

Mozgalice po kojima je razgovor za posao u Googleu poprimio mitski doseg finala Kviskoteke protiv Mirka Miočića, Nikole Tesle i Yode u jednoj osobi zauvijek poslane u  ropotarnicu

Nedavno smo u ugodnom društvu imali zanimljivu raspravu vezanu uz zapošljavanje, točnije pitanja na razgovoru za posao. Treba li ili ne tijekom ovog za kandidate (ali i poslodavce) stresnog čina postavljati i pitanja poput: kada bi mogla/o biti voće koje bi bila/o ili kada bi mogla/o biti bilo koja životinja koja bi to bila i zašto.

Baš smo pisali o razgovoru za posao i pitanjima tijekom tog razgovora pa je razgovor došao kao naručen jer nas je iz prve ruke zanimalo koja je svrha. No, završilo je neodlučeno: i poslodavci i posloprimci među nama imali su svoje dobre razloge za i protiv.

Jasno. U razgovoru smo se dotakli i Googlea odnosno njihove prakse da na razgovorima za posao postavljaju i čudnovata pitanja poput: Koliko golf loptica stane u školski autobus.

E pa, slobodno možete stati prebrojavati loptice. Mozgalice po kojima je razgovor za posao u Googleu poprimio mitski doseg finala Kviskoteke između legendarnog Mirka Miočića, Nikole Tesle i Yode u jednoj osobi zauvijek su poslane u ropotarnicu!

Naime što, iz Googla je ovih dana stigla vijest da se od ovih pitanja na razgovoru za posao odustaje.

Štoviše, priznali su da ih odgovori na pitanja koja su zadavala glavobolje brojnim kandidatima nisu doveli nigdje i da zbog njih sigurno nisu mogli predvijdeti tko će biti dobar zaposlenik. Pitanja su bila, citiramo kratko i jasno: Useless.

“Otkrili smo da su mozgalice bile gubitak vremena,” rekao je New York Timesu Laszlo Bock iz odjela ljudskih resursa pri Googleu i dodao: “Nisu nam pomogle u ničemu osim što su ispitivaču poslužile da se pred kandidatom osjeća pametno.“

Kompilacija standardnih Googleovih mozgalica koju je sastavio savjetnik za zapošljavanje Lewis Lin sadržavala je i neke od ovih glavoboljica:

• Koliko bi trebao naplatiti pranje svih prozora u Seattleu
Postavi plan evakuacije u San Franciscu
Koliko se puta na dan preklope kazaljke na satu

Usporedo s ovom objavom, Google je najavio kako će se njegovi ispitivači u budućnosti okrenuti praktičnim znanjima i bihervijonalnim pitanjima. Na primjer, od kandidata će tražiti da opišu kako su riješili određeni problem. Nije zgorega znati kako priličan broj domaćih tvrtki, pogotovo u PR/marekting te IT sektoru koristi slična pitanja i u Hrvatskoj. Također, manje će se pažnje pridodavati i sveučilišnim diplomama (neće biti beznačajne ali, kako je najavljeno, praksa je bitna, a papiri su bonus i dokaz stručnosti).

Za kraj evo rješenja koliko loptica stane u školski autobus:

Vaši komentari i iskustva po ovom pitanju više su nego dobrodošli. Pomozite onima koji traže posao. Hvala!

Vezane teme:

Razgovor za posao i pitanja

More from Claudio Kramaric
Cura je ponovno izmislila čuturicu: Ovo je FitSip i mi to želimo!
Trčanje i hidratacija idu ruku pod ruku, manjak tekućine za vrijeme treninga...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.