Search
Close this search box.
cool novi logo header
razgovor za posao i pitanja za posao

Razgovor za posao i pitanja

“Bio sam na razgovoru za posao i u dvije zadnje minute rekao sam potencijalnim poslodavcima da sam čimpanza i da bi rado bio i banana…” Ovo je zapravo jako dobar odgovor… Saznajte zašto

Ako ste u potrazi za poslom nije isključeno da vam potencijalni poslodavci postave pitanja poput:

Da možete, koja životinja biste bili?

Ili.

Da možete, koje voće biste bili?

Stres koji u tom trenutku proživljavate kao da nije dovoljan pa vam postavljaju ta krajnje neobična pitanja na koja vas nitko nije pripremio. O čemu je riječ?

Razgovor za posao i pitanja, pogotovo ona čudna poslodavcima među ostalim služe kako bi vidjeli i procijenili vašu reakciju i, ako je sreće, čuli pametan i suvisao odgovor koji im govori (ili bi trebao) da ćete se bez problema snaći i u najneobičnijim uvjetima.
Na upit o voću, na primjer, naš sudionik iz primjera mogao je reći da je jagoda.

Ako je u pitanju posao koji uključuje timski rad jagoda je cool jer se savršeno slaže s drugim voćem u voćnoj salati na primjer. Drugim riječima, kao da ste rekli da ste timski igrač.

Jednostavno? Kako se uzme.

U formulu treba uvrstiti trenutak, mjesto i ulog pa ispada da to i nije tako lako.

Ova pitanja zapravo vas ne bi trebala začuditi. Nikada nije bilo tako teško zaraditi za plaću pa poslodavci prihvaćaju svaku sugestiju koja će im pomoći da  izaberu što boljeg kandidata.

Pitanja koja nemaju previše veze s poslom tu su kako bi ispitala vašu spretnost i ne bi vas trebala frustrirati već – fokusirati. Trebate ostati mirni i razmisliti o odgovoru. Praksa govori da pitanje nije eliminacijsko nego evaluacijsko. A da bi bili odgovori bili što bolji, razmislite koju životinju ili voće kanite pripisati svom liku i djelu na novome poslu.

Jer, nakon toga slijedi pitanje ZAŠTO. Tu je kvaka. Poslodavac želi vidjeti i čuti: Koliko ste kreativni i briljirate u odgovoru. Kako se ponašate kad je u pitanju neočekivani događaj. Kako brzo reagirate. I to je to.

Vaš odgovor može biti i ‘čovječja ribica’ uz uvjet da bi se obilježja čovjećje ribice istaknula na novom poslu. Ne možete reći ‘čovječja ribica’ na razgovoru za direktorski posao, zar ne?

Evo nekoliko dobrih primjera odgovora na ‘čudna’ pitanja na razgovoru za posao i kako su objašnjena:

Suri orao, obožavam letjeti: Ovaj odgovor o kandidatu govori da je idealan za posao urednika i to iz dva razloga: ima krila i leti pa bi trebao uvijek biti u mogućnosti sagledati širu sliku. Ima i oštro oko, pa mu ne može promaći ni jedan detalj vezano za prijelom stranica i slično.

Čimpanza – PR manager (pogotovo event manager), danas bi uz sve moguće celebritiy liste od A do Ž trebali znati izvesti sve i sva da se izdignu od konkurencije. Čimpanze su izuzetno pametne i lako pronalaze rješenja!

Vol, na primjer, znači ustrajnost i pouzdanost u bilo kojem poslu.

Dakle, sve je cool dok imate objašnjenje.

Vezane teme:

Istraživanje: 8% ‘millenialsa’ na razgovor za posao dovodi i roditelje!

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>