Što su satva, tamas i rajas? Prehrana za unutarnji mir…

Što su satva, tamas i rajas? Prehrana za unutarnji mir...

Kaže se da se u društvu nikada ne treba raspravljati o politici, ukusu i vjeri. Ja bih dodala i o prehrani. Ljubitelji mesa kolutaju očima kad vegan počne o svojim receptima sa sjemenkama i kokosovom vodom dok se vegetarijanci ne prestaju čuditi mesojedima i manjku njihove svijesti.

Priči ni tu nije kraj jer tu su još i razna neslaganja po ‘istoj liniji’. Na primjer, kod vegetarijanaca odnosno onih koji su vjerni makrobiotici i onih koji su zaljubljeni u RAW food i lakto-vegetarijanstvo. Kada bacim pogled na forume, pitanje zdrave prehrane sve više podsjeća na on-line rat koji se vodi između različitih stavova liječnika, nutricionista, sportaša, osobnih trenera… I sad, da vidite besmisao, pokušajte pronaći zaključak na internetu na temu koju sam izabrala sasvim slučajno:

– Da li je kokosovo ulje zdravo ili ne?

Neću ulaziti u tu temu. Za mene, kada govorimo o prehrani, sigurno je jedno: prehrana je jedinstvena i usko je povezana s našim psihofizičkim stanjem, razinom energije i naravno kulturom u kojoj živimo. U stvari, vrlo lako možete prepoznati da li se zdravo hranite.

Ako se nakon obroka osjećate lagano i smireno ali s dovoljno energije ‘za osvajanje svijeta’ vrlo vjerojatno činite dobar odabir prehrambenih namirnica. Ako imate kronični osjećaj težine, tromosti, razdražljivosti te vam je životni stav ‘ne da mi se’, vjerojatno bi bilo dobro da sa stručnom osobom pronađete nov način prehrane.

U tom smislu vrlo je zanimljiv pogled Joge i sestrinske znanosti Ayurvede prema odnosu prehrane i našeg tijela. Naime, kaže se da prehrana koja podupire praksu joge mora biti Satvička. Satva se odnosi na suptilnu kvalitetu koja se nalazi u prirodi. Čitava materija se sastoji od 3 kvalitete, poznate kao Gune: SATVA, TAMAS & RAJAS. Može se reci da Gune u prehrani funkcioniraju prema načelu “Ono si što jedeš”.

Satva

Satvička hrana promiče jasan um, dobar metabolizam, radost, osjećaj lakoće i visoke razine vitalne energije. Satvička dijeta sastoji se od svježe i hranjive vegetarijanske hrane, kuhane ili sirove, ali uvijek lako probavljive pripremljene s ljubavlju. Također, ne sadrži aditive i konzervanse a uključuje, povrće, voće, mahunarke, cjelovite žitarice, med, sjemenke i svježe sokove.

Tamas

Tamas je stanje tame, inercije, neaktivnosti i materijalnosti. Tamasična hrana uključuje konzervirano meso, gljive, alkohol, kolače, kruh i uglavnom sve kemijski obrađene i rafinirane namirnice. Tamasična dijeta uništava sposobnost tijela da se samo izliječi i dugoročno je vrlo štetna. Na mentalnoj razini potiče lijenost, inerciju, ljutnju i nedostatak mentalne jasnoće. Prejedanje je primjer tamasičnog ponašanja.

Rajas

Rajas je stanje energije, djelovanja, promjene i kretanja. Priroda Rajasa je povezana privlačnošću, ovisnošću i vezivanju te nas snažno povezuje s egom i svim njegovim ambicijama. Rajasička hrana uključuje, prženu, začinjenu i stimulativnu hranu poput, chilija, češnjaka, čokolade, kofeina, šećera, mesa , ribe i dr. Duhan također spada u kategoriju rajasa. Rajasička hrana povećava ego, agresiju, tendenciju kontroliranja drugih, nesanice itd.

Da zaključim, satva je stanje sklada, ravnoteže, radosti i inteligencije. Da biste povećali satvu, smanjite rajas i tamas, jedite satvičku hranu i uživajte u aktivnostima i okruženjima koja stvaraju radost i pozitivne misli.

Ono što sam shvatila nakon dugodišnje prakse joge jest, da bi došli to suptilne percepcije o tome kako hrana utječe na  naše raspoloženje te fizičko i mentalno tijelo,  moramo se vratiti u sadašnji trenutak. Tek u sadašnjem trenutku možemo čuti i primijetiti signale koje nam šalju tijelo i um. Ta pomnost  se povećava kroz kontinuiranu i posvećenu praksu joge, borilačkih vještina te sporta koji zahtjeva duboko osvješćivanje našeg tijela.

Ako želite saznati više, posjetite moju stranicu i slobodno me kontaktirajte: suvitayogabienestar.com

More from Ivana Jelinčić - Atkinson
Kako početi: Put do meditativnog stanja
Meditacija nije glagol već imenica, nije radnja nego stanje uma, savjetuje vas...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.