Search
Close this search box.
cool novi logo header
savjeti za trčanje ljeti

Moji savjeti za trčanje ljeti (nakon teške škole na Medvednici)

Nisam pazio, nisam pio vode, nisam gledao na brzinu, forsirao sam nepotrebno, nisam slušao Barbaru. Nisam, nisam, nisam…

Proteklog vikenda trčali smo od podnožja ceste prema Medvedgradu i preko Himpera do Grafičara. Ispunio sam jedan cilj zbog kojih sam i počeo trčati: da krenem kada god poželim i da imam dovoljno snage da bauljam po Medvednici i do vrha ako treba.

Ali avaj, bila je to najteža partija trčanja u posljednjih godinu dana. Teža čak i od polumaratona. Iako su mi posljednjih mjeseci ture ne kraće od sedam kilometara, iako pazim da u tjednu trčim barem jednu, a češće i dvije (brdske), ovaj put sve se umalo pretvorilo u fijasko – do Grafičara sam lipsao.

Trcanje lipsanje DizelTo je otprilike izgledalo ovako...
To je otprilike izgledalo ovako…

Ili sam se barem tako osjećao. Što se dogodilo?

Trčanje ljeti

Dakle, ovoga vikenda pogodilo se prvo pravo ljetno povećanje temeprature koje se itekako osjetilo i na stazama Medvednice. Bez obzira na krošnje, sunce je peklo k’o vrag. Barbara je lijepo vikala popij vode, uspori, vruće je. A ja nisam slušao.

Bio sam ljut kao pas jer nisam znao što mi se događa. Povukao bih par stotina metara, a potom zastao kao lokomotiva i disao na škrge i tako u krug. Svakim korakom rasla je moja ljutnja jer nakon samo pola staze imao sam osjećaj kao da nemam ni noge niti pluća, a da mi je u grlu hrpa pijeska. Ipak stigli smo do Grafičara. Ja na jedvite jade.

COOL INTERVJU: Lisa Stublić, MARATONKA U SRCU
DA NE POVJERUJEŠ: Par u šezdesetima prošle je godine svakog dana pretrčao maraton!

Slabiji tempo? Manje panike!

I sad, naravno, žena je imala pravo. Čitam o trčanju ljeti i, među ostalim lijepo piše: privikavanje na trčanje po snažnijem suncu i višim temperaturama zahtijeva prilagodbu od minimalno deset dana.

Ne paničarite ako je tempo slabiji. Da ne paničarim? Mjesecima, što bi Bandić rekao, jedem asfalt. Gore-dolje. Lijevo-desno. Kilometar za kilometar. Zakačio sam se na #citytrail  a ovoga vikenda sve se pretvorilo u kaos. Mislim da bi mi savršeno odgovarao opis dizelaša iz 1989. s probušenom turbinom, a to baš nije lijepo.

Još jednom: Što raditi kada trčite ljeti:

Dakle, budite rekreativac kako spada, učite na tuđim greškama i evo nekoliko savjeta kako trčati ljeti od boljih i pametnijih od mene:

1) Voda. Voda. Voda. Hidratizirajte se kad god vam padne na pamet. Ako se napijete previše znat ćete granicu za idući put. Ja nisam slušao svoje tijelo nego sam mislio: Evo, ako sad popijem gutljaj stalno ću biti žedan i propast će mi trening. Ovako je skoro propao, ali da sam popio koji gutljaj vode bilo bi mi puno lakše.

2) Odjeća. Ovaj dio jedino sam ispoštovao, a on kaže: Zaboravite na pamučne majice. One prikupljaju znoj, postanu teške i zalijepe vam se za kožu što nije ugodno. Sintetika je u ovom slučaju zakon!

3) Izotonici. Što? Pitam ja. Ali da, ako je trening duži od 45 minuta po ovom vremenu gubite prilično mnogo minerala. Manje minerala, manje trčanja i više bolova poslije. To govorim dok pišem zavaljan u svoju fotelju jer me noge baš i ne slušaju.

4) Krema sa zaštitnim faktorom. Ako ne želite da vam nos izgleda kao mladi krumpir namažite se kremom. I tu sam omanuo i sva je sreća da mi je nos čitav.

5) Ne trčite nakon 9 ujutro i ne prije 19 sati uvečer. Naš trening počeo je u 10 sati. Enough said.

6) Brze treninge prebacite još ranije ujutro ili večer.

7)  I da. Ne obmotavajte se nikakvim ‘čudotvornim’ folijama. Vaše tijelo samo će regulirati težinu prema vašim aktivnostima. Ne, ne umatam se u folije ali, ako se dobro sjećam, dok sam bio na izdisaju kraj staze, pored mene je hitro prošla jedna žena: šuš-šuš-šuš… čulo se pod majicom. Još jedna neznalica, baš kao i ja!

P.S. Uskoro ću napisati svoj prvi test tenisica. Riječ je o Salomon SCREAM modelu, reći ću samo da sam imao pravo na mini testu.

Vezane teme:

Treninzi za amatere: što su zone treninga i zašto vam baš one trebaju?

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>