Search
Close this search box.
cool novi logo header
kako-napisati-dobar-sadrzaj

Mojih 16 lekcija naučenih iz 16 godina pisanja

Sretna mi godišnjica! Nije okrugla niti je baš danas, ali palo mi je na pamet da napišem što sam naučio i zaključim: Pisanje nije jednostavno ali je zabavno do bola!


Otprilike u ovo doba prije 16 godina po prvi sam puta ušao u jednu redakciju. Na moju sreću, ne bilo koju. Bio je to [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/Jedna-vlada-tri-Vjesnika_ca_large.jpg#”]Vjesnik[/lightbox]. Majka svih novina. Punokrvna profesionalna redakcija koja se tada (a još vidljivije i danas) po svojoj strukturi mogla mjeriti s bilo kojom redakcijom bilo kojih svjetskih novina. Sve današnje domaće novine teško da bi mogle stati u istu rečenicu. Ne govorim sad o političkom momentu, državnim novinama i pričama koje su kolale. Greškama koje su se događale. Ne.

Jedina prava redakcija sa svim šarmom, svemu dobrom i lošem što ste mogli vidjeti u filmovima ili o čemu ste čitali u knjigama. To je bio Vjesnik. Koliko [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/vjesnike.jpg#”]nedostaje[/lightbox] najbolje se vidi svaki put kada danas bacite oko na kiosk. No, to je prošlost.

Otprilike u ovo doba prije tih 16 godina ja sam počeo raditi kao novinar. Više od pola tog vremena proveo sam i kao urednik (Vjesnik, 24sata), te tri godine kao reporter na Novoj TV  – kompletan proces stvaranja sadržaja. I baš sam nekako ovih dana razmišljao kako kako je to uistinu lijepa brojka. Kako posljednju godinu radim kao PR manager i kako je stvaranje sadržaja i u ovom poslu prilično bitna stvar, ne oduzimam tu godinu od svojeg staža. A tu je i CoolKlub.

Evo, dakle,  mojih 16 lekcija naučenih kroz svo to vrijeme. Savjeti su primjenjivi na sve koji se bave stvaranjem sadržaja:

1)      Uvijek gledaj što radi konkurencija. Čitaj.

2)      Neka te ne bude sram ukrasti ideju ili temu ako misliš da ćeš je bolje napraviti. Ionako, sve što si napisao netko je to napravio to isto prije tebe. Čitaj.

3)      Piši svaki dan makar i najmanji tekstić na svijetu, ali piši. I kad prestaneš, napiši još nešto (pa slobodno baci u koš).

4)      Gledaj starije i iskusnije što i kako rade (nikada nećeš napisati tekst kao oni ali ćeš se naučiti kako postići taj zen u kojem svaka riječ sama od sebe curi na papir).

5)      Pronađi mentora.

6)      Dobro je imati smisla za humor, odlično ako je u pitanju onaj crni.

7)      Nemoj da te bude sram predati na pregled nedovršenu temu na kojoj radiš (i na kojoj ćeš po svojoj prilici raditi iznova).

8)      Njeguj odnose  s kontaktima. Koristi njihovo znanje. Čitaj.

9)      Jesam li spomenuo čitanje? Čitaj sve što ti dođe pod ruku od sadržaja vrećice juhe za kuhanje, stripova, enciklopedija, starih novina, sadržaja sredstva za pranje veša… Svega!

10)   Pazi da ne izgoriš od želje. Prvo skoči pa reci hop. Broji do 10 prije nego… Kužiš?

11)   Ako ‘googlaš’ ne zaustavljaj se samo na prva tri rezultata, gledaj dalje i dublje i dobit ćeš svoju sliku.

12)   Copy/paste nije loš izbor uz uvjet da znaš što radiš ali te može dovesti i do izlaznih vrata.

13)   Budi strastven(a). Čak i onda kada se nađeš u bazenu s najjačima tvoja će te strast vući prema gore i u najmanju ruku pomoći ti da ne potoneš.

14)   Ovo je vjerojatno jedini posao na svijetu gdje svoj napredak možeš mjeriti iz dana u dan, godine u godinu. I da. Nema spavanja na lovorikama.

15)   Ne pristaj napisati nešto zbog čega češ se sramiti za pet ili više godina. Zapravo možeš i to ali barem budi profesionalan(a).

16)   Kreativna blokada je mit, zapravo ti se ne radi i to je sasvim OK.

Zaključak

Pisanje i stvaranje sadržaja nije jednostavno ali je zabavno! Sigurno je da ima profitabilnijih i jednostavnijih načina za zaradu. E. L. James ili Stephanie Meyer više su iznimke nego pravila. Ako ne možeš bez pisanja ili si ovisan(a) o onom zvuku što ga proizvodi tipkovnica, svaki put “samo” daj sve od sebe.

Bilo bi mi jako drago kada bih mogao čuti i vaš stav o ovome!

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>