Kako povećati iskoristivost antioksidansa?

VODIC KAKO ISKORISTITI ANTIOKSIDANSE
VODIC KAKO ISKORISTITI ANTIOKSIDANSE

Patite od visokog tlaka, nagomilanog stresa… Pogledajte kako izgleda zdrava prehrana, priprema namirnica te zdrav odabir grickalica

Već smo u jednom od prethodnih postova pisali o antioksidansima i njihovoj velikoj koristi našem organizmu. Sada ćemo se ukratko osvrnuti na načine kako pravilno koristiti namirnice kako bismo osigurali da oni stignu na odredišta u našem organizmu.

1. Kuhanje namirnica

Već smo naučili da se većina antioksidansa nalazi u voću i povrću. No, treba pripaziti na pripremu dotičnih namirnica kako bismo osigurali ‘cost-benefit’.

Kao što možete pretpostaviti, preporučljivo je većinu voća i povrća koristiti u sirovom obliku ali postoje i iznimke poput rajčica čiji se antioksidans, po imenu likopen, aktivira u kuhanom obliku. Također kupusnjače tipa brokule i prokule je korisnije kratko kuhati na pari (nikako ih nemojte prekuhati jer je onda iskoristivost antioksidansa jednaka nuli)
2. Priprema namirnica

Postoji nekoliko osnovnih preporuka, a glase ovako:

– nemojte guliti jabuke, krumpir (vitamin C se nalazi u kori)

– minimalizirajte rezanje

– nemojte prekuhavati (izaberite kratko kuhanje na malo višoj temperaturi nego dugotrajno kuhanje na niskoj temperaturi)

– izaberite parenje u odnosu na kuhanje (izbor „parilica“ je danas fantastičan!)

– zamrznuto povrće je također dobar izbor

3. Pripazite na boje

Voće i povrće [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/ljetna-salata.jpg#”]različitih boja[/lightbox] su najbolji izbor kada govorimo o antioksidansima. Dva su pravila:

– što je izraženija boja, to je veći udio antioksidansa (npr. ljubičasta boja aronije i borovnice)
jedite voće i povrće duginih boja – SVAKODNEVNO!

– nije nužno koristiti egzotično voće, posebice u ljetnim mjesecima kada i naša zemlja obiluje mnogim bobičastim i drugim kvalitetnim voćem!

4. Popijte svoje antioksidanse!

Nema boljeg napitka od smoothija spravljenog od svježeg (može i smrznutog) voća. Potrpajte vaše omiljeno voće u blender, dodajte malo cimeta i alternativnog mlijeka tipa bademovog, kokosovog ili rižinog,kratko izblendajte i voila – [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/smoothie1.jpg#”]antioksidativna bomba[/lightbox] je spremna!!!

Tijekom posjeta vašeg omiljenog kafića počastite se zelenim čajem, izrazito osvježava i u hladnoj varijanti, a k tome obiluje anatioksidativnim tvarima!

5. Grickajte pametno!

Koštunjavo voće: badem, brazilski oraščić, lješnjak kao i sjemenke bundeve i suncokreta su izrazito dobri saveznici u otklanjanju znakova niske razine šećera u krvi i nekoliko ovih plodova će vam dati energiju do slijedećeg obroka. Također su i izvrstan izvor antioksidansa. Nikada nemojte koristiti prženu varijantu ovih namirnica, odaberite ‘raw’ verziju, odnosno samo oljuštenu i upakiranu (ako baš niste tip koji voli guliti kikiriki).

[divider]COOL bonus savjet [/divider]

Osobe sklone debljanju ili one koje su na nekom od programa mršavljenja, nikada nemojte pojesti više od šačice orašastih plodova dnevno jer su kalorijska bomba i mogli bi biti protivnik vašeg trbuščića.

Written By
More from Alenka Brozina
Najavljujemo vodič ‘Mala škola sportske prehrane’ evo što možete očekivati
Ako usporedimo jednog maratonca i jednog body-buildera… Obojica su sportaši ali se...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.