Search
Close this search box.
cool novi logo header
printana kuca Kina

U Kini ‘isprintali’ 10 kuća u 24sata! Želite jednu?

3D je tehnologija budućnosti, čvrsto vjeruju u kineskoj kompaniji koja će uskoro otvoriti deset podružnica i nastaviti s poslom. ‘Tinte’ odnosno materijala imaju na pretek

U Kini printaju i kuće! U principu iz dana u dan možete gledati kako se otkrivaju nove i nove stvari koje je moguće ‘isprintati’ 3D printerom, a sada se toj listi priključuju i kuće za stanovanje. Točnije njih deset, koliko ih je u jednom danu u Šangaju izradila kineska tvrtka The WinSun Decoration Design Engineering Co.

Kuće su u cijelosti iz(g)rađene od recikliranog materijala. Ovo naravno nije prvi pokušaj, na jednom sveučilištu u Kaliforniji ispituju 3D printer koji bi mogao izgraditi kuću unutar 24 sata. U Amsterdamu je također počelo sastavljanje kuće čiji su djelovi nalik lego kockicama. Specifitčnost tog zdanja jest ta da se kockice printaju po potrebi, odnosno na samom mjestu gradnje.

Spomenute kineske kuće u pogonu je isprintao impresivni 3D stroj – 32 metara dugačak, deset metara širok i visok 6,6 metara, dijelovi su potom otpremljeni na gradilište i sastavljeni. COOL moment u cijeloj priči je da su kuće, prema riječima tvoraca, u potpunosti u skladu s okolišem (glavna sirovina je industrijski otpad), veličine ukupno 200 četvornih metara, a stoje samo 4800 američkih dolara!

Ovako na prvi pogled i nisu nešto ali malo boje i mašte…

printana kuca Kina
Kuće s ‘trake’: Isprintani dijelovi se iznimno brzo suše     Foto: 3ders.org

CoolKlub

CoolKlub autori