Search
Close this search box.
cool novi logo header
oSAM KORAKA DO ZDRAVIJEG LJETA

Najbolji cool savjeti kako ostati zdravi tijekom ljetnih mjeseci (1)

Uopće nije teško slijediti ovu listu jer sve što predlažemo radimo i sami. Izleti su dopušteni, bitno je samo da pripazite što jedete!

I službeno stiglo nam je još jedno ljeto, vrijeme odmora i zabave. No, nemojmo zaboraviti na svoje zdravlje. Preplavljeni brojnim savjetima što činiti da bi bili zdraviji, sretniji i zadovoljniji, donosim vam „summary“ ili „the best of“ savjeta kako ćete zaista biti cool i zdravi tijekom ljetnih mjeseci. I sve to na jednom mjestu.

1) Izbjegavajte rafiniranu hranu i umjetne zaslađivače (aspartam, ciklamat i druge)
Namirnice koje sadrže ove tvari nisu nimalo zdrave, a još manje su cool i zato redovno čitajte deklaracije na poleđini proizvoda!
 
2) Ne preskačite doručak Samo kava za doručak?!? Nedopustivo! Doručak je  najbitniji obrok u danu jer daje energiju za dnevne izazove, stoga nikako ne preskakati taj prvi obrok u danu.
 
3) Jedite voće i povrće „duginih boja“ Svakodnevno nagradite svoj organizam šarenim voćem i povrćem. Pravilo je jednostavno: što tamnija boja, to veći udio antioksidansa!
 
4) Hidracija je obavezna! Nikako ne zaboravite unositi dovoljno tekućine u  organizam. Voda je najjeftiniji i ujedno najzdraviji napitak. Upozorenje: Nikako ne ostavljajte vodu u plastičnoj ambalaži nekoliko sati u pretoplom automobilu! Preporuka je plastičnu ambalažu zamijeniti staklenom.
 
5) Iskoristite sezonske namirnice Sada je vrijeme kada konačno možemo iskoristiti svu šarolikost ponude  lokalnog placa! Nema boljeg (i zdravijeg)  od autohtonog voća i povrća.
 
6) Izlaganje suncu Kao što smo već pisali, nemojte se pržiti na suncu, ali ipak omogućite sebi boravak na suncu kako biste osigurali  dovoljnu dozu vitamina D.
 
7) Radite na sebi Zamislite što zaista želite od života i što vas  veseli te nastojite ispuniti ciljeve kako biste se osjećali zadovoljno.
 
8) Zaobiđite „fast food“ restorane Prvi korak ka zdravijoj prehrani ( i zdravijem organizmu) je zaobilaženje McDonalds „kutaka“ u širokom luku!

Vezane teme:

Zgodni i preplanuli! COOL savjeti za sunčanje i dan na plaži

Što su slobodni radikali i antioksidansi. Zašto konzumirati bobičasto voće?

[divider]O AUTORICI [/divider]

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

 

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

 

Alenka Brozina