Karneval u Veneciji: Made in Italy, no in China!

karneval u veneciji cijene usluga zabava final
karneval u veneciji cijene usluga zabava final

I kad vam konobar naplati 11 kuna za ne baš neku uslugu, a trgovci naočigled pričaju neistinu o podrijetlu robe koju prodaju… Tko bi im odolio?!?

Bella Italia…

Zagreb je već u potpunosti bio prekriven snijegom kada smo se spremali na put za Veneciju. Prognoza je obećala da će nas tamo dočekati 7 Celzijevih stupnjeva pa smo se odlučili za nešto laganiju odjeću kroz koju nas je grizao zagrebački sjeverac dok smo čekali autobus turističke agencije.

Trebalo nam je oko 6 sati da stignemo do [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/02/Punta-Sabbioni.gif#”]Punta Sabbioni[/lightbox] – luke u kojoj nas je čekao vaporetto (brodić za javni prijevoz) koji nam je ‘uzeo’ po 12 eura za povratnu kartu do same Venecije jer do ovog „Grada na vodi“ teško da ćete stići kopnom.

Uz malo ljuljanja stigli smo na cilj dok nas je naša voditeljica na razglas obavještavala o neuobičajenoj ali nadaleko poznatoj praksi venecijanskih ugostitelja koji će nam uz posluživanje hrane dodatno naplatiti i svoje usluge.

U prosjeku, radi se o 1,50 eura po osobi ali, ako vam se ne plaća ova usluga, krenite prema restoranima s natpisima ‘Servizio incluso‘ što znači da je usluga uračunata u cijenu.

Servizio incluso ponegdje će vam uštedjeti novac za desert ili dodatnu ulaznicu ili slično. No, ponekad vam novac jednostavno nije bitan. Pogled na ovaj grad bio je doslovno praznik za oči. Očarao nas je svojim detaljima, vrevom, ljepota povijesnih zgrada doslovce je teret za oči. Tu su i povijesne zgrade, bogato ukrašene crkve, deseci mostića, raznih gondola… a s obzirom na to da je u tijeku bio i poznati karneval, dojmovi su bili još snažniji.

Svi sudionici karnevala su rado pozirali i fotografirali se s turistima (bez naknade!) odjeveni u tradicionalne maske.

Medico Della Peste
Medico Della Peste
Bauta
Bauta

Sunčani zimski vikend bio je sasvim dovoljan da se razgleda cijeli grad koji je ipak malo podbacio u ponudi zabave, a pretjerao u ponudi raznih štandova s maskama i suvenirima gdje nam je svaki drugi prodavač dobacivao: Made in Italy, no China!

Usprkos cijenama koje su dosta veće nego one na koje smo navikli u Hrvatskoj na ulicama Venecije često smo čuli hrvatski jezik što i ne čudi jer su turistički aranžmani dosta jeftini a susjedna Italija nam je i dovoljno blizu da bi nam se isplatilo provesti vikend u toploj klimi.

Kada govorimo o cijenama stvari stoje ovako. Za dva dana u Veneciji trebat će vam 400 do 500 kuna za prijevoz i noćenje s doručkom u hotelu koji je ugovorlia agencija. Za džeparac od stotinjak eura osigurat ćete si osnovnu egzistenciju i u torbicu pospremiti poneki suvenir.

U svakom slučaju, ako se odlučite na posjet ovom prekrasnom gradu budite spremni na to da i tu Talijani drže do svoje tradicije, točnije engleski jezik poznaju samo u tragovima. I da, dobro pazite na prognozu vremena jer ako vas ulovi kiša u ovom „Gradu snova“ naći ćete se do koljena u vodi a miomirisi koji će izlaziti iz kanala će vam definitivno pokvariti provod. Ciao!

Napisala: Maja Derganc, asistent u marketingu

.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.