Kako bolje pamtiti imena? Pet jako COOL trikova

Kako bolje pamtiti imena?

Obični poznanik mogao je postati jako važan poslovni partner, mogao vam je pomoći u rješavanju problema, mogao je uskočiti. Eh, da ste mu se samo mogli sjetiti imena kada je trebalo…


Zar ima išta ljepše nego kad vam se netko obrati imenom? Osloviti nekoga pravim imenom ili prezimenom ne samo da je znak dobrog odgoja nego i pametan poslovni potez. Krenite od sebe. Sigurno vam je drago čuti kada vas netko oslovi imenom. Kada uspijete upamtiti ime sigurniji ste u sebe.

No, ponekad čak ni pet ponavljanja nije dovoljno da bi upamtili jedno ‘obično’ ime. Kada to shvatite istog momenta postajete nesigurni i nesvjesno se tijekom razgovora povlačite unazad. U jednom trenu lebdite na tom oblaku samopouzdanja, a onda sve splasne. Nije vam jasno kako ste u tren oka zaboravili tu riječ i nastupa panika!

‘O ne! Ne opet! Kako se ono on/ona zove???  Ne mogu vjerovati da OPET ne znam…Hm, Tina? Ivan? Martina? Ivana? Goga? Gospođa ŠTO?’. Ovo bi se još moglo shvatiti u ležernom okruženju, na primjer, kad su vas prijatelji upoznali s trećom osobom negdje na kavi.

Ali u poslovnom okruženju to nije prihvatljivo. Možda je baš ta osoba upravo nevjerojatno bitna za vašu karijeru i posao, i da ste se, što je još gore, s njom upoznali već nekoliko puta.

Kad nekoga oslovljavate imenom, simpatični ste, osvajate pažnju i, ponekad, ključne poene za posao iz snova! To je vrlo bitan znak poštovanja i priznajte sami sebi da oni koji znaju vaše ime imaju bolji tretman, zar ne?

Kako bolje pamtiti imena? Evo trikova

Obratite pažnju – ovo bi trebalo biti jasno kao dan, ali često kad upoznajemo nekog, radimo upravo suprotno. Razmišljamo o tome što ćemo reći slijedeće ili da smo gladni, žedni ili umorni. Nismo fokusirani. Zato, pročistite misli i koncentrirajte se na osobu koja vam se predstavlja.

Ponovite njihovo ime – najbolje je odmah nakon predstavljanja reći: „Drago mi je, Tomislave!“ Pokušajte u razgovor ubaciti još koju rečenicu s imenom osobe koju ste upravo upoznali. Na taj način ćemo uklesati njihovo ime u naše pamćenje.

Koncentrirajte se na neku fizičkuspecifičnost lica osobe – ovo se možda čini čudnim, ali kada se fokusiramo na krivi nos ili visoko čelo, ili neku drugu specifičnost lica, naš mozak prirodno lakše pamti ime te osobe. Vježbajte na ljudima na ulici, u tramvaju.

Vizualizirajte ime – možda ga ispišite na čelu osobe koje ste upoznali ili ga ponavljajte u sebi razvlačeći slogove: To-mi-slav. Ve-ro-ni-ka. Mar-ti-na. I slično.

Smislite asocijaciju uz ime – tu možete biti maštoviti. Čak je preporučljivo da asocijacija bude smiješna, jer je tako lakše pamtimo. Npr. Tomislav Kraljević, pa zamislite samo malog kralja Tomislava – Kraljevića! Ili možda Dunja Vidović: vidite li malu Dunju – kao u crtiću, koja vas gleda?

Probajte sami! S malo prakse, moći ćete zapamtiti sve više i više imena. Čak i na onim sastancima na kojima u kratko vrijeme upoznate desetak ljudi. Uspjeh je zajamčen!

Ovi trikovi provjereno pomažu ali pod jednim uvjetom, a taj je da se želite sjetiti imena osobe koju ste upoznali.

Tags from the story
, , ,
More from Claudio Kramaric
Gdje jesti u Beogradu? Posjetili smo restoran Supermarket…
Jako COOL mjesto koje preporučamo ali samo ako ste se zasitili domaće...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.