Tko se boji yoge još? FAQ za početnike

tko se boji yoge jos najcesca pitanja o yogi
tko se boji yoge jos najcesca pitanja o yogi

Povrede, fleksibilnost, debljina, spol… pa čak i vjera, neka su od najčešćih pitanja prije odluke o početku vježbanja. Istina je ta da se kod joge jedino treba bojati loših učitelja

U posljednjih dvadeset godina yoga je postala mega popularna u svijetu, a ta se popularnost u posljednjih desetak godina polako proširila i u Hrvatskoj. Mnogo se piše o neospornim dobrobitima yoge, vrstama yoge, tehnikama disanja.

U ovom tekstu željela bih se osvrnuti na neke od najčešćih strahova vezanih uz vježbanje yoga pozicija (asana). Naime, pozicije koje možemo vidjeti u medijima izgledaju vrlo zahtjevno pa iz njih proizlazi slijedećih nekoliko bojazni ili pitanja:

Strah od povreda

Da bi se izbjegle povrede kod vježbanja yoge potrebno je raditi postepeno, tj. samo onaj dio asane koji možemo izvesti, a najvažnije pravilo je da ništa ne boli. Ukoliko se pojavi bol znači da nešto krivo ili preteško radimo. Isto je tako važno slušati svoje tijelo koje nije uvijek isto i ponekad možemo izvesti više ponekad manje.

Također, treba  biti vrlo vrlo oprezan kada su u pitanju asistencije u kojima nas instruktori pritišću i/ili  namještaju dublje u poziciju jer upravo su one česti uzrok povreda. Yoga je nekompetitivna aktivnost i vježbajući je nije potrebno ništa ‘postići’.

SAZNAJ VIŠE: Najčešće zablude o jogi i loše lekcije učitelja od kojih morate bježati! 

Strah da nisam dosta fleksibilan/fleksibilna

Kroz yoga pozicije [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/02/yoga-komplicirana-poza.jpg#”]razvija se fleksibilnost[/lightbox], a uz fleksibilnost i snaga, izdržljivost, ravnoteža, djeluje se na zdravlje kralježnice, ispravlja krivo držanje, na bolje funkcioniranje žljezda s unutrašnjim izlučivanjem… Sve to donosi na hormonalnu ravnotežu i više lučenja endorfina i seratonina hormona sreće te se osjećamo mirno, lagano i opušteno.

Redovitim vježbanjem svakako ćemo napredovati u svim tim sposobnostima!

Yoga je za žene

Strah ili (prije) predrasuda koju i danas imaju mnogi muškarci. No, yoga je vrlo korisna aktivnost i za [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/02/yoga-i-muskarci.jpg#”]muškarce[/lightbox] i za djecu. Mnogi sportaši, rekreativci i profesionalci, biraju yogu kao dodatnu aktivnost uz svoj sport.

Potrebno je biti mršav za vježbanje yoge

Još jedna zabluda! Baš zato jer se uz pomoć yoge može smršaviti ili dovesti tijelo u idealnu liniju. Neki su stilovi yoge i vrlo zahtjevni (na hot yoga satu potroši se 500 – 1000kcal), a vježbanje [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/02/yoga-prekomjerna-tezina.jpeg#”]asana[/lightbox] pomaže i kod kontrole apetita i svjesnosti unošenja zdravije hrane u tijelo.

Uz sve ove strahove postoji još jedan. Specifičan je baš za Hrvatsku i s njim se još nisam susrela iako sam dugo živjela u inozemstvu (sedam godina u Americi i još tri u Češkoj republici) i dosta putovala. To je pitanje koje mnoge zbunjuje pa čak  i straši:

Smije li kršćanin vježbati yogu?

U svijetu u kojem živimo sve se više isprepliću razlizličite kulture i utjecaji tako da mi je potpuno nerazumljiv strah od yoge kao za kršćanina neprikladne i opasne aktivnosti. Po tom se ključu možemo bojati karatea i juda jer dolaze iz Japana, Thai chia jer dolazi iz Kine, a ponajviše nogometa iz Engleske jer dostiže i prave razmjere [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/02/ronaldo.jpg#”]idolopoklonstva[/lightbox].

Svaka od tih aktivnosti nosi i neku priču, način oblačenja, kodeks ponašanja koji nam se, kada ih ne poznajemo, mogu činiti čudnima. Ocjeniti aktivnost kao opasnu samo zato što je ne razumijemo i ne poznajemo dovoljno, svakako je neprihvatljivo za 21. stoljeće.

U svakoj organizaciji postoje dobri i loši ljudi. Tako postoje i dobri i loši instruktori yoge ali i dobri i loši svećenici. Na svakom od nas je da odluči što nam je prihvatljivo i korisno. Potrebno je naglasiti da jedna aktivnost ne isključuje drugu.  Pravi kršćanin kao i pripadnici drugih vjera mogu, bez straha, vježbati yogu ali i karate, thai chi, nogomet…

Želim reći: Ta multikulturalnost i širina nas obogaćuju i čine boljim ljudima.

.

[divider]O AUTORICI [/divider]

Vjerna Ivan Nevistić
Vjerna Ivan Nevistić

Vjerna Ivan Nevistić završila je Kinezioloski fakultet u Zagrebu, MBA u Pragu na američkom sveučilistu. Sedam godina živjela je u Americi (Chicago, Dallas, Phoenix), a u Pragu tri godine. Vlasnica je i instruktorica Hot yoga studija u Zagrebu u Radićevoj 3. Vanjska je suradnica Kineziološkog fakulteta.

 

 

Vezane teme:

Jogom protiv zimske depresije ili kako na jednom treningu izgubiti 1000 kalorija?

Kako unaprijediti pamćenje – najbolje tehnike

 

 

Tags from the story
, , , ,
Written By
More from CoolKlub
HEJ! Znate li što znače Flundra, Kullen, Klippan?
Stavit ću posuđe u flundru i pospremiti ga u kulen pa ću...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.