Search
Close this search box.
cool novi logo header
bolje učenje učenje i pamcenje i kako ga poboljšati

Kako unaprijediti pamćenje – najbolje tehnike

Doktore, imam osjećaj da patim od zaboravnosti. Nezgodno, a kada ste to prvi put osjetili? Što kada sam osjetio?! Ako ste se prepoznali u ovom vicu zanima vas ovaj tekst


Koliko puta vam se dogodilo da jednostavno zaboravite ime koje ste netom čuli ili broj telefona koji je ‘toliko jednostavan’ da bi ga trebali upamtiti bez imalo truda. Da o ‘kratkim’ adresama elektroničke pošte ne govorimo. A gdje su samo dogovori, sastanci, prezentacije i one ‘bitne sitnice’ koje svakako valja upamtiti jer se u protivnom može dogoditi da vam punica ostane na autobusnom kolodvoru jer ste na nju zaboravili. Jer pamćenje nas ponekad iznevjeri. Važni datumi, rođendani, termini, brojevi i imena rasplinu se u tren oka.

Pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. Pamćenje je uvelike značajno za čovjeka, za njegov razvoj i njegov identitet. Dobra je stvar da ga konstantno možemo poboljšati. Pamćenje nije urođeno i možemo ga trenirati baš kao i svaki mišić svoga tjela. Što ga više trenirate to bolje.

Koje su najbolje tehnike za bolje pamćenje?

1. Zdrava hrana i redovita tjelovježba

‘U zdravom tjelu zdrav duh’ i snažno pamćenje, dodali bismo mi. Ako jedete zdravo, pridržavate se dnevnog ritma, redovno doručkujete, ručate i večerate. Pritom mislimo na koliko-toliko izbalansiranu hranu (manje masnoća/više povrća i slično) mozak će nesumnjivo raditi bolje. Neke studije pokazuju da neko povrće i voće djeluje bolje na sistem pamćenja. To su: grožđe, bobice aronije, lješnjaci, omega masnoće (losos) i sjemenke.

Jeste li znali: Samo pet minuta intenzivnog vježbanja na dan probudit će vaše receptore u mozgu i pojačati sposobnost pamćenja.

2. Pozitiva, pozitiva

Kako bi uspjeli u bilo čemu, s vremenom bi trebali razviti snažnu vjeru u određene stvari ili pojave koje vas okružuju. Što više vjerovanja povežete s uspjehom (vlastitim ili tuđim koji vas čini sretnima i zadovoljnima) to više rastu šanse za snaženje pamćenja. Razmislite u što doista vjerujete, postavite se u određenu situaciju i pokušajte unaprijed odrediti kako ćete je riješiti. Sa pozitivnom vjerom u sebe, svoja znanja, pojavu, izgled, govor, ljudemokji vas okružuju. Pritom isključite loš način razmišljanja o sebi: da se isključivo vama događaju ružne stvari, da ste beskorisni, da upravo vi stalno plaćate prometne kazne. Vjerujte u to da ste COOL. Jer i jeste.

3. Asocijacija

Udružite misli! Kako bi bolje pamtili imena pokušajte kod osobe koju upoznajete upamtiti neko njeno obilježje (madež, frizura) koje će vas asocirati na nju. Metoda asocijacije je povezivanje nove stvari s nečim što već znamo. Ovo je korisno zato jer sve što već znate, svaka ideja i(li) misao u vašoj glavi, već su poevzane s drugim idejama ili zamislima. Znate onaj osjećaj kada pokrećete novi posao ili razvijate novu ideju pa vam se u valovima stalno rađaju nove i nove. To je to! Poduzetnicima je jako poznat taj osjećaj. Ukratko, vaše misli se ne arhiviraju jedna po jedna, reklo bi se, svaka u svoj ‘folder’. Ne. One su međusobno povezane i iz sjećanja ih je na površinu najlakše izvući asocijacijom.

 4. Redovito igrajte mozgalicu: Lumosity

Lumosity nam je pomogao! Igrali smo ovu igru mjesecima (i još je igramo). Slobodno se upišite jer je igra besplatna. Jako zabavan i izazovan alat koji će pomoći da uz pamćenje poboljšate pažnju, brzinu, fleksibilnost i rješavanje problema.

5. Vizualizacija

Ovo je jedan od ključnih elemenata u pamćenju. Naime, naš um je prilično vizualan. Dokaz: u pozadini svake ideje koja se upravo rađa u vašoj glavi prilično je jasna slika što želite postići. Čak i kada mislite da fotografije nema ona je podsvjesno tu. Kupovali automobil ili dionice, već jasno znate kakav model automobila zapravo želite ili što kanite s dionicama. Da bi bolje pamtili, vizualizirajte često!

6. Ponavljanje

Bit pamćenja je ponavljanje. Broj telefona, ime, zadatak. Što je stvar važnija to ćete je više puta ponoviti u sebi ili na glas. Iako je ovo osnova za bolje pmaćenje, radi se o moćnoj navici koju s vremenom zaboravljamo. Znamo, krivi su uređaji koji nas okružuju i koji pamte umjesto nas. No, nemojte se prepustiti! Vježbajte pamćenje što je moguće češće. Od broja PIN-a na bankomatu pa do pretplate ili lozinki koje imate na svojim računima društvenih mreža, elektroničke pošte. Imate ih 10 ili više? Ne tražite izgovore, svakako ste sposobni upamtiti ih sve, samo je potrebno probuditi mozak!

7. Bilježite

Bilješke su nevjerojatna stvar. Svaka ideja vratit će se u pamćenje istog trena nakon što samo bacite oko na bilješke. Dokaz? Bacite oko na neku bilješku staru nekoliko mjeseci. BAM! Iste sekunde sjetit ćete se o čemu je riječ. Bilješke možete pospremati pišući ih, tapkajući u svoje smartphone uređaje ili tablete. Možete napraviti i čvor na maramici ali to je old school.

 8. Pamtite s razumijevanjem

Možete sjediti i bubati napamet sto i jednu stvar ali ako ništa od toga što pokušavate upamtiti ne razumijete – trud je uzaludan (ili jako kratkog roka trajanja). Bez obzira o kakvoj je problematici riječ, što se više trudite razumijeti je to lakše i pamtite. Sjećate se kemije u osnovnoj? Lako je naučiti napamet ali što vam naučeno znači ako nemate pojma što predstavalja.

Učenje s razumijevanjem je vježbanje mozga na duge staze!

 9. Zaigrajte svoj um

Imaginacija i humor također će pomoći u razvoju i snaženju pamćenja. Što više vedrih i pozitivnih misli vežete uz važnu osobu ili događaj to ćete lakše briljirati na sastanku. S druge strane ako umjesto vedrih i afirmativnih riječi prilikom vizualizacije koristite negativne poput: dosadan, nevažan i slično – sami ste si krivi ako vam sve propadne.

10. Obratite pažnju – slušajte

Nepažnja će lako omesti i one najbolje. U tren oka učinit će vas nesigurnima. Ako ne obraćate pažnju na ono bitno, informacije o tome neće stići do vašeg mozga. Poznato vam je to. Kaže se: Pogledaj ga/nju kako se isključio/la. Ako vaš um nije sposoban primiti informaciju jer niste pazili nemoguće mu je upamtiti je. Na primjer: Kada šef postavlja zadatke, a vi ste još uvijek na romantičnom vikendu – nema šanse da ćete uopće percipirati što se od vas traži, a to vas može dovesti u probleme.

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>