Najčešće zablude o jogi i loše lekcije učitelja od kojih morate bježati!

joga isksutva losi ucitelji
joga isksutva losi ucitelji

Naša senior joga teacher hodočastila je po tečajevima joge, meditacije i tehnika disanja od Južne Amerike, Europe pa do Jugoistočne Azije. Ona zna što govori…

Joga nije gimnastičko natjecanje niti je njen cilj postati “kao od gume”. Premda su neki ljudi prirodno fleksibilniji od drugih, to nikako ne bi trebao biti razlog da ne vježbate jogu ukoliko ne spadate u tu skupinu. Ovo je najčešća zabluda o jogi na koju sam naišla tijekom godina, a ima ih još. Dakle:

1. Nisam dovoljno flekisibilna/an za jogu

Izvođenje joga položaja tj. asana prvenstveno podrazmijeva smirivanje toka misli usmjeravanjem pažnje na vlastito disanje te na  jednu od žarišnih točaka tzv. dristija. Stoga ako uspijete osvijestiti dah te razviti koncentraciju i strpljenje tijekom vježbanja, na dobrom ste putu, a fleksibilnost će uslijediti sama po sebi kroz dugotrajno i kontinuirano vježbanje, tj. vaše  tijelo će postati gipkije u skladu s konstitucijom.

2. Joga se kosi s mojom vjerom

Ništa ne može biti dalje od istine. Prvo, joga nije vjera već drevni sustav za poboljšanje zdravlja, kvalitete života i razvijanje svijesti. Stoga onaj tko na ispravan i predan način prakticira joga vježbe, moći će još bolje razumjeti svoju vjeru putem veće svjesnosti.

3. Nemam ja živaca za jogu, meni treba nešto dinamičnije!

Ako ste si tako nešto rekli nakon vašeg prvog sata joge, čestitamo, vi ste upravo osoba kojoj je ova disciplina potrebna, kako bi razvili unutarnji mir i eliminirali akumuliran stres. A tada, s boljom energijom i koncentracijom, moći ćete više uživati u onim dinamičnijim fizičkim aktivnostima poput trčanja, aerobica, cross fita ili igranja nogometa! No, začudili bi se koliko znoja i kondicije traži sat joge.

4. Čakre, joga kič i sekte

Ovo je možda najvažnije pitanje s kojima se početnici susreću te ih razno razni učitelji mogu ostaviti zbunjenima. Kako sam i sama hodočastila pao tečajevima joge, meditacije i tehnika disanja, od Južne Amerike, Europe pa do Jugoistočne Azije, puno puta sam naišla na lažne gurue iza kojih se krije veliki materijalni interes, želja za slavom i dominacijom nad sljedbenicima. To je kič-joga uz razna obećanja o prosvjetljenju uz nezaobilazne ozlijede na satu pod izlikom da su to procesi čišćenja na duhovnom putu.

Kako se zaštititi i biti siguran da je učitelj vjerodostojan? Kroz moje iskustvo spoznala sam:

• da je moja intuicija najbolji indikator da li sam kod dobrog učitelja. Jednostavno se morate osjećati dobrodošlo i ugodno na satu. Ako ste ozareni i puni pozitivne energije nakon sata, na pravom ste mjestu!

• pravi učitelji “ne prodaju” joga filozofiju pod svoju već se pozivaju na svoje učitelje i drevnu literaturu

• veliki majstori tretiraju svoje asistente s respektom kao i sve učenike.

• dobri učitelji daju jasnu instrukciju o samom izvođenju vježbi bez sugeriranja o prosvjetljenju ili bilo kakvim ideologinjama (bježite glavom bez obzira ako vam sugeriraju da otvorite vaše “treće ljubičasto oko” tijekom sata :)

• pravi učitelj ima razvijenu vlastitu praksu te podučava iz svog vlastitog iskustva

• vrstan majstor joge vas neće ozlijediti asistencijom – točka! Bolovi u mišićima I pomicanje granica vaše fleksibilnosti su jedno on, ako vas neko pretjerano istegne do mjere da ne možete drugi dan hodati, to svakako nije zato jer se tijelo “čisti” već osoba nije stručna za tu asistenciju te joj to morate dati do znanja.

• dobar učitelj cijeni druge učitelje i stilove joge. Premda je joga za svakoga, nije svaki stil za svakoga. Joga svakako podrazumijeva uvažavanje kao veliku vrlinu samorazvoja.

 

Vezane teme:

Joga: Izgradite um i tijelo na koje ćete biti ponosni

Sedam duhovnih načela za poslovni uspjeh

.

[divider]O autorici: [/divider]

Ivana Jelinčić je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je i prevoditeljica španjolskog i engleskog jezika te je certificirani senior yoga teacher. Ivana je direktorica poslovnog razvoja i programa luksuznog Svarga Loka Resorta na Baliju te je i senior yoga učiteljica. Posljednju u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga kod učitelja Paula Dallaghana.

More from Ivana Jelinčić - Atkinson
Život u Čileu – Chile Lindo! Evo prvih dojmova naše Ivane
Prije više od dvanaest godina, studirala sam u ovoj dalekoj i egzotičnoj...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.