Search
Close this search box.
cool novi logo header

Zašto je ovo najbolje vrijeme za početak treniranja (bilo čega)

Odgovore smo dobili od triatlonca Perice Kišičeka koji je kao vrsni trener za početak ulaska u formu preporučio svoj klub. Evo što rade triatlonci!

Škakljivi su ovi postovi o bavljenju sportom i treninzima. Pogotovo u ovo zimsko doba kada su [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/DSC_1375.jpg#”]dekica i kauč[/lightbox] najomiljenija mjesta. Što je napor koji Vam sugeriramo veći, to je broj klikova na post manji no mi se znamo nositi s time jer nam potom uvijek šaljete cool pisma hvale i zato – nemojte nam zamjeriti što ćemo vam sugerirati – triatlon!

Naime, baš sada je najbolje vrijeme da zacrtate novi cilj (pa makar to bilo pješačenje po stepenicama samo nekoliko minuta na dan), pokrenete se i očvrsnete. Naime, koliko god čudno izgledalo ovo je živa istina: Nema boljeg vremena za početak treniranja od ovog tmurnog, mokrog i zimskog. Ako počnete trenirati sada sva je prilika da ćete to činiti i ubuduće.

Početkom bilo kakvog treniranja ili, općenito, planiranjem kretanja više od onog što činite svaki dan otvarate si lijepe šanse da se do ljeta na nekoj plaži pokažu prvi rezultati

Dosad smo pisali gotovo isključivo o trčanju, testirali smo i izuzetno naporne treninge koje možete bez problema početi raditi i kod kuće, a sada vas prepuštamo treneru triatlona Perici Kišičeku iz kluba 3Max u Zagrebu.

Zašto, pobogu, triatlon – pitate? Zato jer su u pitanju tri iznimno zdrava sporta kojima se mogu baviti gotovo svi i ne morate se brinuti da će vas već prvog dana treninzi ‘ubiti u pojam’.

Perica Kišiček
Perica Kišiček u elementu

Kako dakle izgledaju treninzi ekipe koja se upiše u klub?

Moja prva rečenica nekome glasi: Dođi, vidi i probaj, na što dobijem odgovor: „Moram prvo doći u formu“. Obično ljudi misle da to nije za njih, da je to pretežak sport. Ja kažem da je upravo naš klub pravo mjesto za postizanje takve forme. Iako se može trenirati parcijalno uvijek preporučamo cijeli program jer ćete tako najviše biti u mišićnom balansu, nećete imati ozljeda i biti ćete najzadovoljniji.

Koliko treninga dobivaju početnici – triatlonci?

Za početnike preporučam tri do četiri treninga tjedno. Trčanje, plivanje, snaga + trčanje i na kraju opet plivanje. Nakon uvodnih treninga u većini slučajeva polaznici mijenjaju priču i žele se dovesti u formu dovoljnu za rekreativne utrke.

Sve što trebate jest izabrati neki od ponuđenih termina. Kroz četiri različita treninga (plivanje, bicikl, trčanje, snaga) radi se na razvoju tehnike, opće izdržljivosti, brzine, snage. Sve skupa dovodi do tjelesnog optimuma i prevenira ozljede.

Treninzi snage   Foto: Triatlon klub Trimax
Treninzi snage Foto: Triatlon klub Trimax

Tko sve dolazi na treninge triatlonaca? Nama se čini da je uvijek u pitanju grupa super izdržljivih i super fit osoba s kojima nemamo što tražiti. Istina je, ipak, drugačija:

Na treningu ima mnogo različitih članova. Osobe koje treniraju triatlon na rekreativnoj razini su raznih zanimanja: od prodavača, pravnika, liječnica, profesora na fakultetima do studenata i učenika srednjih škola. Ukratko, ekipa od 16 pa do 52 godine, koliko ima naš najstariji član. Možete odabrati samo jedan od sportova, a možete kombinirati i dvije varijante. Najčešće su varijante trčanje i snaga, ili samo plivanje.

Na treninzima nas posjete i elitni natjecatelji što snaži cijelu priču koja u klasičnom triatlon treningu izgleda otprilike ovako:

Trening plivanja traje sat vremena i u potpunosti je prilagođen osobi i njenim sposobnostima. Na treningu je uvijek jedan trener koji vodi i nadzire, ispravlja tehniku i zadaje zadatke koje ste sposobni odraditi nekad teže, nekad lakše. (Nikada nećete dobiti nešto što ne možete napraviti!).

Trening snage također traje sat vremena. Imamo 15 minuta zagrijavanja kroz igru (socijalizacija i zabavna igra) i bez obzira što neki imaju 50 godina svi se jako dobro zabavljaju. Nakon zagrijavanja slijedi razgibavanje i kratka demonstracija vježbi u kružnom treningu koji ima dva ili tri kruga sa po 8 do 14 vježbi.

Također vas trener ispravlja i na početku vam kaže koliko treba raditi i odmarati se (na primjer, 20 sekundi rada i 40 sekundi odmora, ciklusi su 60 sekundi po radnom mjestu)

Trening trčanja na atletskoj stazi izgleda ovako, najprije 10-15 min zagrijavanje, zatim razgibavanje pa atletske vježbice i glavni dio koji je prilagođen individualno (adekvatan tempo, broj ponavljanja, dužina trajanja zadatka) te istezanje na kraju do 1h i 30 min traje trening.

Biciklistička tura traje od 1h30min do 2h30 min dijelimo se u grupice i svaka grupa ima svoj tempo i zadatak. Zimi imamo i planinarske ture.

U zimskom periodu treninzi na biciklu su samo za natjecatelje te posebno za one koji se žele spremati samo za biciklističke utrke.

treninzi triatlon 1_planinarenje
Želite li biti dijelom ove vesele sskupine javite se našem treneru Perici Foto: Triatlon klub Trimax

Najbolje od svega: S treninzima možete početi odmah i javiti se Perici na pericakisicek@gmail.com, čekamo vaš response!

Vezane teme:

Evo jedne stvarno dobre novogodišnje odluke za pametno vježbanje

Pripreme za Zagrebački polumaraton (2): Sve me boli ali ja trčim!

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>