’50 nijansi sive’, šest mjeseci poslije

50 nijansi sive

Erotska trilogija, književna senzacija prodana u milijunskim nakladama, dospjela je na četvrto mjesto godišnje studije udruženja američkih knjižničara kao ‘uvredljivo štivo’. Što šest mjeseci poslije gutanja trilogije ima za reći naša B. Archer? Sjeća li se knjige?


Nema sumnje da će ova odluka utjecati na dodatni porast već ionako milijunske vojske žena kojima ‘uvredljiva trilogija’ još nije pala u ruke (uz uvjet da takvih još i ima!). Za mene, bila je to ‘love-hate relationship. Ta moja afera s „Fifty Shades…“

Prvi puta nisam imala pojma što me čeka, drugi puta sam zadovoljavala rastuću znatiželju, a opravdanje za treći put nemam, ali morala sam završiti priču do kraja

I svaki puta sam se osjećala sve prljavije i sve blesavije, ali morala sam osjetiti, iskusiti i pročitati tu bljuv bljuv priču E. L. James sve do posljednje stranice. Ah, da znam, nije mi to trebalo. No, bilo je tako slatko i tako dobro! Skroz!

UPDATE, srpanj 2014.: Pogledajte najavu filma koji je u svega nekoliko dana pregledalo preko 36 milijuna ljudi!

Lijepo je čitati ‘Pulitzere’, ALI…

Prvi puta nisam imala pojma što me čeka, drugi puta sam zadovoljavala rastuću znatiželju, a opravdanje za treći put nemam, ali morala sam završiti priču do kraja. Na kraju krajeva, ipak se radi o trilogiji. Trilogiji koja je ženama diljem svijeta pomutila mozak kao kakav gradski playboy… o kojem ste čuli da je pregazio pola grada, da je proziran, prljav, plitak i lak, ali ne možete si pomoći.

Razum viče bježi, nešto drugo (ne bih rekla srce) kaže ajd vidi šta tu ima, otvori, provjeri, probaj. Možda ima nešto što ne vidim na prvu…. ali kao ni kod takvog lika, tako ni kod ove trilogije ispod površine nema baš ništa. Ili možda ima? Ahrghhhh…. kakva navlakuša.

Da na početku priznam sama sebi. Da. Je. Istina. Lijepo je čitati knjige nagrađene Pulizerima, prepune parabola, metafora, uvrnutih opisa i pametnih informacija, ALI onda s vremena na vrijeme svima, jednostavno treba dobar šund! A pogotovo ako živite u 2013.

Zato odmah da razjasnim svima vama cool muškarcima, ukoliko želite da vam draga šapuće na uho razne maštarije, da je dobro raspoložena i spremna na akciju…idealan cool poklon je upravo trilogija „Pedeset nijansi….“ Pitajte mog cool dečka!

Ona je djevica on milijarder u 27-oj. Živio lift!

Dakle, u čemu je stvar? Timing izlaska „Pedeset nijansi…“ trilogije nije mogao biti bolji. Ratovi, štrajkovi, krize, poplave, potresi, bolesti. A mi žene sve samo tražimo bijeg od svakodnevnice. Tak su nas učili od malena i trebat će još mnoge generacije da konačno shvatimo da su nam iskrivili percepciju potpuno. Ne trebamo puno, SAMO jednog princa, i SAMO sretan završetak.

I onda KAAAABOOOOUUUUMMM… dobijemo sve to u jednoj (no dobro tri) knjige. Divota! E i da ne zaboravimo bonus, puno ludog sexa! Ah, grozno, kaj smo mi žene toliko prozirne? Uf, da, jesmo! Šund je tako dobar!

Ajmo sad na fabulu. Zaplet je čisto LUDILO, originalan do kraja. NOT! Zamislite samo, on je zgodan i prebogat muškarac, a ona ne baš ugledna, plaha i lijepa djeva, još k tome i djevica. I tako čitam ja prvih petstotinjak stranica i smijem se sama sebi, ma daaaaj kaj stvarno? Ona je djevica!! Ma se..š.

Čekaj, a on je miljarder, onak u 27?!?! WTF? No dobro, kompliciran je, želi upravljati s njom…MA NEK UPRAVLJA SA MNOM! Kad sam se dovukla do tog prvog poljupca – u liftu, već sam bila toliko u tom nestvarnom svijetu, da me prestala boliti glava, problemi su nestajali, pa čak i svjetska kriza nije izgledala tak strašno.

Sve dok postoji Fifty Shades. I tako sto stranica dalje, opet neka scena u liftu, pa malo vezanja, pa malo pu…a, pa opet lift – ovaj put malo žešće. Tko kaže da nije dobro ponavljati gradivo?! Ma živio lift!

I nakon svega, ja bi još

I tako ide knjiga o susretima u liftu…ha ha ha, a ja to kupila i čitam?!?! Mora da sam ja luda…ma ne, ustvari proširujem svoje znanje o tome što se sve može raditi u liftu, na brodu, u tušu, gdje god. Da ne bi mislili, čak i taj idealni par ima mnogih problema. No, ne, neću vas s tim zamarati.

ČITAJTE JOŠ I OVO: Otkriveno tko će glumiti u filmu ”Pedeset nijansi sive”

 

Na samom kraju, da lekcija je bila naučena! Eureka! Sreća je u lovi i sexu. I malo sunčanja na plaži u Monte Carlu kod hotela NEMAMPOJMA ali sigurna sam da ima sto zvjezdica. O da, to je to!

Znala je to i Zagorka s vitezovima, a zna i E. L. da ćemo mi žene koje volimo šund gutati opise tog grčkog boga koji izlazi iz tuša kao fatamorgana, koji trenira pet puta dnevno, zaprosi vas na petom izlasku, vodi multinacionalnu kompaniju, i koji se UVIJEK svojoj dragoj javlja na telefon.

A kad se slučajno ne javi – to je zato što mu se nešto opasno dogodilo. Znala je E.L. da bajka začinjena s ONIM stvarima – bajka za velike curice, upravo ono što nam treba. Znala je i da da je seks dobar čak i na papiru, i da život treba uvijek malo začiniti raznim igračkama.

Tko će milijunaša glumiti u filmu? Stvari trenutno stoje ovako: Alex Pettyfer, Robert Pattinson i Ryan Gosling

[slider crop=”yes” slide1=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/Alex-Pettyfer-girlfriend.jpg” slide2=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/1-fondo_escritorio_robert_pattinson.jpg” slide3=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/Ryan-Gosling-010a.jpg”][/slider]

More from Barbara Strelar
Bili smo u… Pogledajte Le Corbusierovo remek djelo!
U povodu rođendana slavnog Le Corbusiera proteklog smo tjedna posjetili Heidi Weber house...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.