Search
Close this search box.
cool novi logo header
the magazine1

Kako do profitabilnog digitalnog magazina?

Smislene teme, dugi tekstovi, zaključci i bogato plaćeni novinari. User friendly sučelje, ugodno čitanje bez reklama. O da, nije ‘patka’ takav magazin zaista postoji!

Godinama sam radio u Vjesniku i godinama sam svjedočio s koliko se podsmjeha gleda na njegov obim, pogotovo teme na četiri, pet i šest kartica teksta. OK, možda sam se i sam nekada tome nasmijao (Come on!, tema o priznavanju pasmine na četiri kartice teksta koju sam pisao sam!?!) ali danas kada ga više nema, jasno je kao dan da je njegovim gašenjem dokinuta i posljednja brana sveopće banalizacije jedne plemenite struke.

Vjesnik, da se razumijemo, kakav god da je bio (s)priječio je da svi skupa čitamo isto. Sadašnji tekstovi ne služe (uglavnom) ničemu osim za pod račun nekome. Ne vjerujete? Pitajte novinare koji ih stvaraju. A stvaraju ih samo zato jer se grčevito boje za egzistenciju pa su primorani da o trećerazrednim pjevačkim zvijezdama pišu da se ljudima svide. Znaju jako dobro da takve (ne)tekstove može napisati svako. No, skrenuli smo s teme. CoolKlub pronašao je projekt koji  govori da je moguće postići dobre rezultate tamo gdje je gužva najveća (digitalni mediji).

Kao i mnogi projekti The Magazine je počeo kao eksperiment koji je trebao dati odgovor: može li dobro vođen i planiran digitalni magazin privući dovoljno čitatelja koji će mu osigurati opstanak na tržištu. Godinu dana od početka izlaženja, [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/10/glenn.fleishman.jpg#”]Glenn Fleishman[/lightbox], sadašnji glavni urednik i vlasnik koji je The Magazine otkupio od tvorca aplikacije Marca Armenta nije planirao postati medijski mogul. No, upravo ovih dana užurbano planira daljnje korake nevjerojatno jednostavne ali i jedinstvene magazinske platforme na tabletima.

Naime, The Magazine je profitabilan digitalni magazin bez reklama i fancy dodataka i po tome je jedinstven u današnjem digitalnom izdavaštvu. Kako?

Fleishman je bivši bloger koji je cijelo desetljeće strastveno pisao o Wi-Fi tehnologijama i prestao sredinom 2011. (kako je sam rekao, snažnim prodorom ove tehnologije izgubila mu se smisao) te se prihvatio uređivanja. I čini to dobro!

Njegova sadašnja opsesija temelji se na jednostavnim postavkama koje čine strategiju The Magazine-a. Dugački, pomalo arty tekstovi (gotovo bi rekli da takvi više i ne postoje, ali evo Fleishman ih demantira na naše veliko veselje!) nisu isključivo o tehnologijama, ali kako urednik navodi: ‘golicaju isti dio mozga’ imaju svoj smisao, zaključak i poruku.

U uredničkom smislu imate osjećaj kao da čitate print izdanje ali njegov format nije ni blizu toga. Nije ni klasični tablet format u kakvom danas na svojim padovima možete listati većinu svjetskih magazina ([lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/10/vanity.jpg#”]Vanity Fair[/lightbox], GQ…).  Ne slijedi slijepo pravilo da sve mora biti jednako kao i u printu, a svaki novi broj nije veći od 500 MB za download.

Možete čak i označiti dio teksta u svakom članku jer minimalistička aplikacija koristi HTML umjesto PDF-a kojega danas koriste svi (iako za to nije osmišljen). S druge strane nedostaje joj interaktvinosti no to je više zbog ostalih magazina koji čine mainstream. The Magazine dakle ima dobar sadržaj (pet do sedam tema po broju), kompaktnost, jednostavan je za download, cijene su prihvatljive i, općenito, user friendly sučelje. Ukratko, sve što ostala digitalna izdanja nemaju.

Tu priča o uspjehu The Magazinea ne staje. Glavni urednik i vlasnik ne brine toliko o aplikacijama već o sadržaju. Baš onako kako je to i red. Ne zamara se klikovima i ne osmišljava nepregledne trakavice – liste i galerije koje služe zbrajanju klikova (istih onih koje domaće medije, kada komentirate poneki članak, stavljaju na TOP listu hrvatskog weba, čak i onda kada vas ne privuče sadržaj nego komentar na koji morate reagirati).

Sadržaj je kralj i sadržaj je ono što Fleishmana zanima. Iznimno je ponosan na ‘dubinu’ tekstova koje objavljuje. U tom smislu spremno svojim novinarima daje dovoljno vremena, a moguće je dogovoriti i pokrivanje troškova puta ukoliko to tema zahtijeva. U fokusu je kvaliteta koju potiče bogatim honorarima i otvara si prostor da jednom i zaposli dio redakcije.

Rječju The Magazine je profitabilan digitalni magazin bez reklama!

Sljedeće na redu je daljnji razvoj. Novi val ideja mora zapljusnuti ovog vrijednog urednika koji jako dobro zna da će se bez novih aplikacija The Magazine pretvoriti u samo još jednu web stranicu. Mnogi mu ne žele uspjeh jer svojim radom pokazuje da se i bez milijuna može napraviti prava cool stvar!

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>