Zelena terapija: Motika umjesto iPhonea, kopanje umjesto ‘tvitanja’!

digital-detox
digital-detox zelena terapija

… i da vidite promjenu! Dok smo u prirodi, naš mozak procesuira puno manje podataka nego inače, puno se lakše opuštamo i prepuštamo ljepotama koje nas okružuju. Trebate još koji razlog?


Svježi mirisi mladog lišća kreću se u ritmu vjetra dok grabim korak po korak po mekoj, zelenoj travi i umjesto iPhonea da fotografiram tu divotu, uzimam motiku i ne, ne tvitam o tome, nego kopam, po rahloj i podatnoj zemlji. Razbijam grumen po gumen i osjećam kako mi se puls usporava, misli se umiruju, fokus je samo na ono što radim. I iako me bole ramena, mentalno odlazim u neku meditativnu zonu i znam da je ovo baš ono što mi treba. Živjela zelena terapija!

Nakon cijelog dana provedenog na tipkovnici, ispred ekrana, ustvari smo ograničeni u naizgled bezgraničnom digitalnom svijetu. A za pozitivno razmišljanje i napredak treba nam više od toga. Svima nam treba cool #zelenaterapija, mada i #digitalni detoks zvuči mrak!

Prije samo nekoliko godina Sveučilište u Essexu otkrilo je da se 90% grupe koja je patila od depresije osjećalo bolje i imalo više samopouzdanja, nakon ‘obične’ šetnje u parku. Čak dvije trećine te iste grupe osjećalo se manje depresivnima. Drugo istraživanje otkrilo je da čak 94% ljudi s psihičkim oboljenjima vjeruje da im upravo boravak u prirodi podiže raspoloženje.

Djeca koja pate od nekih poremećaja koncentracije, bolje se i lakše fokusiraju na svoje zadatke nakon [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/04/zelena-terapija-digitalni-detoks.jpg#”]kratkog boravka u prirodi.[/lightbox] No, zar nam je stvarno moderna psihologija otkrila nešto novo?

Vjerojatno nam nitko ne treba objasniti da buđenje prirode često na većinu nas djeluje poticajno. Ovih dana svjedočimo i divnom početku proljeća. Poznati američki glumac Robin Williams rekao je: ‘Spring is nature’s way of saying: Let’s party!’.

Dok smo u prirodi, naš mozak procesuira puno manje podataka nego inače, puno se lakše opuštamo i prepuštamo ljepotama koje nas okružuju. Misli se umiruju, dok nas istovremeno ispunjava pozitivna energija. Nakon boravka u prirodi, lakše se koncentriramo, bolje se osjećamo i jednostavno smo zadovoljniji.

I tako će se mnogi od nas odlučiti ponovo početi baviti rekreacijom, saditi cvijeće u vrtu ili na balkonu, posijati vrt ili jednostavno uživati u pogledu na more. Nije nikakvo otkriće da priroda na nas djeluje umirujuće, inspirativno, pa čak i terapeutski. Upravo to je osnova nove grane psihologije tzv. eko ili zelene terapije.

‘Doza’ prirode, kažu, radi čuda!

More from @B_arrow

Samo u Hollywoodu! Lopov vratio Lupitinu haljinu jer biseri nisu pravi…

Nazvao je redakciju portala TMZ i naveo kako je analiza pokazala da...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.