Search
Close this search box.
cool novi logo header
što je hamam i kako ga korstiti

Znate li što je turski hamam?

Skupa sa sapunicama zapljusnula nas je i turska kultura, hamam je njen dio, evo nekoliko savjeta kako ga obići, koristiti i osjećati se ugodno

Nakon mnogobrojnih posjeta Berlinu kada sam zbilja mislila da sam obišla sve zanimljivosti ovoga grada, Berlin me opet ugodno iznenadio. Opće poznata sinergija nijemaca i turaka ovaj put je  rezultirala otvaranjem hamama – turskog kupališta u skoro samom centru grada. Iako sam naknadno saznala da su obožavateljice Sulejmana jako dobro upoznate s ovim drevnim obredom, za mene je on bio potpuna nepoznanica i jako me zainteresirao pa sam ga odlučila posjetiti.

Inače, hamam je ritual za opuštanje duha i tijela koji započinje odlaskom u prostoriju koja se zagrijava toplim suhim zrakom. Ovdje počinje dio kupanja gdje uslijed toplote dolazi do znojenja i čiščenja organizma. Nakon preznojavanja slijedi kupanje hladnom vodom i masaža, te čišćenje posebnom rukavicom kojom se ujedno radi i peeling tijela.

 

U mom slučaju, hamam je bio na drugom katu višekatnice čiji vanjski izgled nije previše obećavao. Lift me jedva dovezao do neuglednog drugog kata, na kojem sam napokon pronašla tražena vrata. Ulaskom u ovaj ogroman preuređeni  stan, ostala sam zapanjena egzotikom i prekrasnim mirisima. Gospođa na ulazu mi je dala metalnu posudu koja će mi kasnije poslužiti za polijevanje vodom i ključ od garderobe. Nakon što sam se presvukla u kupaći kostim (iako je ovdje dozvoljeno biti i potpuno gol ili umotan u ručnik tj. tursku tanku maramu) zaputila samo se u glavnu prostoriju.

Zakoračivši u ovo neobično kupalište prvo mi je palo na pamet da bi svi moji muški prijatelji prodali dušu vragu da se taj tren mogu zamijeniti samnom. Vruća prostorija koja je na sredini imala veliko kameno postolje, a uz zidove klupe s umivaonicima bila je ispunjena žamorom dvadesetak žena. Neke su ležale na kamenom postolju u sredini prostorije za koji se pričalo da pomaže kod neplodnosti, a neke su se špricale vodom usprkos upozorenjima osoblja da moraju biti tihe jer je ovo prostor za opuštanje.

U hamamu je izrazito vruće (iako puno ugodnije nego u sauni) a na umivaonicima možete puštati i hladnu i toplu vodu te je uz pomoć metalnih posudica prolijevati po sebi i tako se rashladiti. Ako želite, ovdje se možete sami kupati, prati kosu, otići do saune ili se možete prepustiti i vještim rukama osoblja koje će vas istrljati sapunicom i ručnikom.

Hamam u ponudi obično ima razne pakete koji uključuju masaže i slične usluge. U prosjeku, tri sata bit će i više nego dovoljno da se pročistite, odmorite i relaksirate. Po izlasku iz kupelji savršeno je popiti pravi turski čaj kojim će vas ponuditi prije odlaska.

Autorica je Maja Grigić

.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.