4 joga vježbe za zdravu kralježnicu

4 joga vježbe za zdravu kralježnicu

Ako trpite bolove u kičmi, a ne nalazite previše vremena za vježbanje, ove 4 joga vježbe za kralježnicu puno će pomoći…

Zdrava kralježnica je ključni dio naše vitalnosti i dugovječnosti. Međutim, psiho-fizička preopterećenost, dugo sjedenje, krivo držanje te nedovoljno razvijena muskulatura oko kralježnice mogu biti uzrok raznih tegoba i bolova. Također i na mentalnoj razini, preuzimanje previše odgovornosti (što često radimo) također može uzrokovati bolove u kralježnici i ramenima.

Naša kralježnica se sastoji 33-34 kralješka: 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih i 3-5 trtičnih kralježaka te čini temeljni dio kostura koji povezuje udove, trup i glavu. Premda je naša kralježnica “stup oslonac” našeg skeleta, ona je ujedno fleksibilna prema svojoj strukturi kralježaka i  intervertebralnih diskova.

Metaforički, naša kralježnica predstavlja balans između naše unutarnje snage i mekoće. Prema filozofiji joge, na energetskoj razini ljudsko tijelo posjeduje 72,000 energetskih kanala, tzv. Nadija a glavna tri:  Ida, Pingala i Sushumna, nalaze se u kralježničnom kanalu. Nadiji predstavljaju našu dualističku prirodu te odnos naše ženske i muške energije.

Kako bismo postigli psiho-fizičku i duhovnu ravnotežu, od neizmjerne je važnosti stimulirati pokretljivost naše kralježnice te ojačati potpornu muskulaturu. Evo 4 joga vježbe za zdravu kralježnicu točnije za jačanje i istezanje kralježnice. Bitno je također da uz svaku vježbu povežete kontinuirano i tečno disanje na nos.

Položaj djeteta 

Spustite se na koljena, približite stražnjicu petama i izdužite kičmu prsima prema prema kvadricepsima. Možete i ispod koljena staviti deku ukoliko vam je položaj neugodan.

Koljena možete držati zajedno ili ih malo raširiti kako bi dobili više prostora za lumbalni dio kičme. Ruke možete držati ispred tijela. Povežite se s disanjem na nos, lagano zatezanjem dišnih kanala i udasima i izdasima skroz do pupka. 10 udaha i izdaha.

Krava i Mačka 

Spustite se na koljena (također se preporučuje deka ispod koljena) te ručne zglobove pozicionirajte direktno ispod ramena i pritisnite dlanove prema podu. Pri udahu otvorite prsni koš, ramena rotirajte prema nazad, podignite bradu i sjedne kosti. Pri izdahu zaoblite leđa i ramenima pritisnite dlanove prema podu, podvijte rep. Ponovite 5- 10 puta laganim tempom.

Pas prema dolje 

Pritisnite dlanove i stopala prema podu, prsni koš nastojte približiti kvadricepsima te podignite bokove prema gore kako bi osjetili ekstenziju kičme. Ukoliko vam se leđa zaobljuju u ovom položaju, prilagodite vježbu tako da podignete pete od poda, savijete koljena i dalje idite prsnim košem prema nogama.  Dišite na nos i držite pogled prema koljenima ili pupku. Ostanite u položaju 5 – 10 udaha i izdaha.

Kobra

Legnite se na trbuh, opustite gluteuse. Držite dlanove raširenih prstiju u ravnini s prsnim košem, te udahom podignite prsa od poda.

Pokušajte u istom položaju podići ruke od poda i osloniti se na snagu leđa za držanje kobre. Također, možete ispružiti ruke prema nazad,  ispreplesti prste i dodatno se podignuti te otvoriti u prsima i ramenima. Ostanite u položaju 5 udaha i izdaha.

Saznajte više na: suvitayogabienestar.com

More from Ivana Jelinčić - Atkinson

Igre za stolom: Što sam otkrila ‘za stolom’ u raznim poslovnim i društvenim situacijama?

Rekordni poslovni ručak zbio se u Jakarti. Pamtim da je počeo negdje...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.