Kako snimiti vlastiti video životopis ili CiVideo u 10 cool savjeta

cvideo
cvideo

Ne želimo poduzetnicima uzimati posao, platite ga ako imate novaca. U protivnom, snimite svoj video životopis uz naše savjete


Unatrag tjedan dana mediji su ‘otkrili’ da raste popularnost životopisa u obliku videa i da postoji tvrtka koja snima video životopis ili CiVideo. Istina je da je to tek jedan od načina kako se kvalitetno predstaviti poslodavcima.

No, problem je taj što kada si nezaposlen obično nemaš novaca, a kada je tome tako nemaš odakle platiti svoj video životopis ili video CV. Ovime, naravno, ne želimo spriječiti nikoga da svoj CV plati! Ako imate novca samo naprijed. Bit će to najpametnija investicija. Ali ako nemate tu je CoolKlub (ovo zvuči poznato op. ur.)

Snimiti vlastiti video uopće nije teško. Ako nemate kameru ili iPhone ili smartphone koji snima u HD rezoluciji imate prijatelja koji će vam ga ustupiti. Prilikom snimanja video životopisa trebate samo pratiti nekoliko pravila koja će vam pomoći da konačni proizvod bude reprezentativan.

Autor ovih redaka tri je godine proveo na televiziji i snimio stotine TV priloga i smatra da vam može udijeliti poneki savjet o tome kako snimiti dobar video životopis.

Dobar video životopis traje maksimalno 90 sekundi. Ili čak i kraće. U tom vremenu bez problema ćete moći prenijeti sve svoje kvalitete. Pogledajte kako izgleda vaš klasični životopis. Sastavite nekoliko natuknica i krenite. Svaki od ovih savjeta jednako je važan! Uz napomenu da odvagnete poslodavca i da li vam je video prezentacija uopće potrebna!

[divider]10 cool savjeta kako snimiti svoj video životopis ili CiVideo [/divider]

Gledajte u kameru

Dovoljno je primijetiti voditelje dnevnika i sve će vam biti jasno. Kada gledate u kameru obraćate se svom gledatelju kako bi to napravili i u živo.

Ne meškoljite se

Na početku je teško postići mirnoću ali stolica na kotačiće i okretanje amo-tamo nije cool. Ispravite se. Prekrižite ruke ili, ako morate, uhvatite se olovke. Ako vam je lakše snimajte se dok stojite. Ne klatiete se! I nipošto, ali nipošto ne držite ruke u džepovima.

Pazite na dikciju

Onaj dio životopisa koji kaže da pred kamerom ‘budete svoji’ ne znači da ćete u vlastitu prezentaciju krenuti s naglaskom ili koristeći se slengom. Književni jezik još je na cijeni (ma što tko rekao o tome!) Stoga oprez!

Dišite ravnomjerno

Eh, da. Najgore je kada udahnete preduboko pa prema kraju ostanete bez zraka. Prije snimanja ne bi trebali trčati. Polako. Coolirajte i sve ćete odraditi na vrijeme. Pazite na zarez i točku!

Ponavljajte

Ponavljajte dok ne osjetite da se pred kamerom osjećate kao da je nema. Prvi put je kaos, drugi put ne vjerujete da ste to vi, peti put je već bolje. I tako redom. Ni klasični životopis se ne piše odjednom pa je red da se posvetite i svom video životopisu.

Pazite na svjetlo!

Najbolje je da se snimate ispred bijele podloge (zida) ujutro ili kasnije popodne (ne navečer) tada je prirodno svjetlo najugodnije. Izbjegavajte sjenu to ćete najbolje postići ako sjednete nasuprot izvoru svjetlosti (prozor).

Pazite na zvuk (ton i šum)

Ovo je najvažniji savjet. U pozadini se ne smije čuti tramvaj (osim ako se ne javljate za posao vozača ZET-a), ptice, posuđe, lupanje šalica, suđerica i sličnog. Vi ste bitni, vaš glas je bitan. Vi nosite prezentaciju. Sve što gledatelju oduzima pažnju vaš je minus!

Pazite na kvalitetu slike

Kvalitetna slika ne znači tonu šminke ili brandiranu košulju! Kvalitetna slika u dobrom video životopisu znači dovoljno svjetla i prije svega mirnu ruku! Drugim riječima postavite svoju kameru, iPhone ili snimalicu na čvrst i stabilan položaj. Oku izrazito smeta i najmanji titraj (sjetite se kako je neugodno gledati u pokvareni ekran koji ‘titra’)!

Pazite na kadar

Kada smo naveli da je najbolja pozicija ispred bijele (neutralne) pozadine mislili smo i na to, da u kadru nemate cvijeće, kanarince i knjige. To također može skrenuti pozornost. Još gore, može se dogoditi da vam cvijet filodendrona iz dnevnog boravka čudno izrasta iz glave.

Postavite svoj video životopis na Youtube

Najjednostavniji oblik uređivanja ovakvog tipa videa. Gledljiv svugdje i u svakom trenutku. Jednom kada svoj životopis postavite na YT najlakše ćete ga urediti, dodati potpis, opis i linkove na vaše društvene stranice, ranije projekte, kontakte i slično. Ukratko udariti pravi pečat!

Ovo je, na primjer, dobar video životopis. Ima ih na tisuće. Odaberite svoj i krenite.

Vezane teme:

Kako napisati dobar životopis u 2013. godini

More from Claudio Kramaric
Reklama koju je nemoguće preskočiti? O da, tu je! (VIDEO)
Bacite oko na urnebesnu reklamu koju je u nekoliko dana pregledalo preko...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.