Kako pisati blog, plan koji i mi pratimo

Kako pisati blog i kada

Blog je savršen! Kao alat u poslu. Kao megafon vaših stavova. Kao hobi. Protuotrov za probleme. Ugodna razbibriga. Vlastiti odnosi s javnošću i PR servis


U Cool Klubu iza sebe imamo nekoliko pokušaja pisanja bloga. Krenuli pa stali. Naime, o čemu je riječ? Prvo, teško se odlučiti. Nakon toga sve izgleda jednostavno pa nakon prvog posta u tjedan ili dva nastane njih pet, šest, sedam. A onda… Kriza identiteta. Sve manje objava. Nelagoda. Odustajanje.

Da li je vrijeme za zabrinutost? Nipošto. Pa barem ste krenuli, a ako ste putem otkrili da određena tema nije za vas i da ste našli još bolju. Onu u kojoj će do izražaja doći ono što uistinu želite reći – čestitamo. Upravo ste prošli klasični put od blogera početnika do blogera koji će vrlo vjerojatno nastaviti pisati. Da ne duljimo, evo kako pisati blog.

Kako pisati blog? Ovo su odgovori koji bi vas mogli zanimati ako namjeravate pisati svoj blog:

  1. Uspješan blog čitaju i dijele mnogi kada autor komunicira s umijećem, stvara svima vidljivu sliku onoga o čemu piše i tako uspijeva utjecati na javnosti kojima je dostupan.
  2. Kada jasno postavljate ciljeve i tako predstavljate svoj blog odnosno stavove i(li) savjete, te ne kopirate tuđe ideje i znanja nego ih u krajnju ruku citirate i prevodite u neki ‘svoj’ jezik – to je u redu. To je jedinstveni sadržaj.
  3. Najbolje je što uopće ne morate biti stručnjak o onome što pišete. No, svojim pisanjem to morate dati do znanja. Javnost će već zaključiti i pospremiti vas u ladicu u koju vaš blog pripada pripadate (tu budite bez brige!).
  4. Da bi bili čitani: dijelite, dijelite i, opet, dijelite. Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn. Društvene mreže ‘vape’ za dobrim sadržajem.
  5. Blog pišite onako kako govorite. To je vaš proizvod! Ako očekujete da ćete pisati kao Miroslav Krleža, Dan Brown ili J. Joyce – načekat ćete se i pokvariti si gušt pisanja bloga i vrlo vjerojatno ga brzo prestati pisati.
  6. Da bi blog imao težinu, morate dopustiti da se čitatelj poistovjeti s temom koju predstavljate, pa probajte pisati o nečemu što ste i sami probali. Savjete dijelite iz vlastita iskustva. I činite to bez zadrške i skrivanja činjenica. Guru brojnih poslovnjaka i kralj self helpa Napoleon Hill rekao je: ‘Don’t wait. The time will never be just right.’

Neka vam to bude odgovor na pitanje: Kada početi pisati blog.

P.S.: Recite nam svoj stav o pisanju bloga, a blogere pozivamo na iznošenje vlastitih stavova.

Tags from the story
, ,
More from Claudio Kramaric

Internet marketing i kampanje: Banneri ‘OUT’, a priče ‘IN’

Ako priča prodaje, otkud onda stalna navala na bannere koje nitko ne...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.