Search
Close this search box.
cool novi logo header
Barbara Filaks

Evo mojih savjeta s prvog predavanja o poduzetništvu

Jedna od želja s Bucket liste mi se ostvarila. U Filaksu na poziv naše drage Elvire održala sam predavanje o mojoj tvrtki i izazovima s kojima se susrećem

Na fakultetu sam stekla želju da nešto predajem, da jednog dana možda postanem i profesorica. Nisam, moram priznati stekla i želju za doktoratom. Poznajem mnogobrojne primjere vrhunskih akademika koji su praktički nesposobni za život. Nemaju nikakve socijalne vještine i često žive u svojim glavama. Njima je često vrlo teško svoje znanje prenijeti  na interesantan način.

Meni su oduvijek najzanimljiviji profesori uvijek bili oni koji su iza sebe imali dugogodišnje karijere u svijetu biznisa i koji su nam životopisno pričali primjere iz prakse. Upravo sam takva željela biti i ja. Saznati u koju boju papira zamotavate poklon za kineskog poslovnog partnera i kako predati japancu svoju vizitku, svakako sam NAUČILA već nakon jednog predavanja, dok mi suhoparno štrebanje makroekonomskih pokazatelja nije doprinijelo tome da ih i shvatim.

Da li su profesori koji su doktorate stekli već u svojim 30-ima, stvarno tako veliki stručnjaci koje učenici/studenti trebaju slijedi i slušati? Ili bi nam svima u obrazovnom sustavu bilo bolje da u njemu postoje više ljudi koji razumiju praksu i život.

Neki dan, točnije u petak, jedna od želja s Bucket liste mi se ostvarila. U Filaksu na poziv naše drage Elvire održala sam predavanje o mojoj tvrtki i izazovima s kojima se susrećem. Publika je bila odlična, nadam se da su na mojim primjerima čuli nešto zanimljivo, poučno i da će se možda u nekoj situaciji toga i sjetiti.

Evo što sam naglasila na predavanju i što mislim da svima treba ukoliko žele postati poduzetnici i krenuti u stvaranje vlastitiog biznisa:

1) ŽELJA (Zar to nije očito)
2) CILJ (Od malih do velikih, neka vas ne bude strah sanjati veliko)
3) VJERA/POZITIVNA PSIHOLOGIJA (Ako sami ne vjerujete da ćete uspjeti, kako ćete u to uvjeriti svoje suradnike i partnere)
4) ODGOVORNOST (Za svaki posao koji želite pokrenuti PRVO treba preuzeti odgovornost)
5) POSLUŠAJTE DRUGE ALI SLUŠAJTE SEBE (Instinkti su često jedini pravi način kako doći do nekih odgovora)
6) FILOZOFIJA „NEUSPJEH NE POSTOJI“ (prema T. Edisonu koji je rekao: „Nisam pogriješio, nego sam našao 10,000 načina na koje to ne radi“)
7) PLETITE MREŽU KAO PAUK (možda će vam je netko koji put i potrgati, ali ako ne pletete sigurno nećete uloviti ništa)

Vezane teme:

Tajna paukove mreže – trudom do uspjeha

Najbolja mjesta za studiranje u EU

Mislite da ste prestari za poduzetnika? Razmislite ponovo!

Barbara Strelar