Search
Close this search box.
cool novi logo header
Facebook objave

Facebook objave koje ne želite objaviti (ako tražite posao)

Facebook je postao dio naše svakodnevnice, da ne kažem rutina. Podsjeća nas na rođendane, događaje, uspomene i omogućava prisutnost naše osobe svuda i svima u svijetu. Na Facebooku možemo pronaći zaboravljene rođake iz Australije i vidjeti što su radili zadnjih 10 godina. Pretraživati profile uzduž i poprijeko. Objavljivati sadržaj…

Upravo ovo posljednje – objavljivanje sadržaja – tema je mojeg posta. Naime, jeste li se ikad kritički zapitali da li je određenom postu ili objavi uistinu mjesto na vašem Facebook profilu? Zašto? Postavimo stvari ovako:

Recimo da tražite posao i da je vaš CV dovoljno dobar da vas pozovu na razgovor za posao. Na tom razgovoru prikazujete se kao ugodan i zanimljiv sugovornik sa zavidnim znanjem. Inicijative vam ne manjka. Spremni ste za novi krug. I onda, umjesto finala, ništa. Nula. Što se dogodilo? Što ste napravili krivo? Je li moguće da ste bili toliko loši? Možda ste na ono pitanje trebali… Možda. Možda.

A možda niste pazili/prilagodili svoje profile na društvenim mrežama.

Zaboravljamo da nismo jedini koji znamo ‘search-at’ i da osim prijatelja, obitelji i starih ljubavi, tu postoje i, gle čuda, potencijalni poslodavci. Vaši novi kolege koji su prema nepisanom pravilu vaše ime upisali u tražilicu. Što su vidjeli?

OK, već vas čujem. Facebook osobni profil nije za poslovno korištenje. I to je točno. Međutim, priličan je broj onih koji se upravo kroz svoj profil na Facebooku nastoje nametnuti u određenoj industriji dijeljenjem blog postova, zanimljivih vijesti i slično. Potencijalni poslodavci neće se zadržati samo na LinkedInu nego će vas potražiti gdje god je moguće.

Što je i logično.

Vaš profil na Facebooku nudi informacije ispod površine i omogućava stvaranje potpunije slike određene osobe. Glupo? Možda da, ali tako je kako je. Hoće li priznati da to rade ili su napravili? Nikad pa ni tad.

Bili ste vani? Odlično, to pokazuje da ste društvena osoba, ali slika na kojoj se vidi da ste u lovu na promile nisu šala. U tren oka stvorit će krivu sliku o vama. Jedna, jedina fotka! Razmislite malo o tome idući puta. Pogotovo ako tražite posao. Možda vas upravo takva fotka udalji od željenog radnog mjesta.

Ovo se nastavlja na sljedeće. Provokativne profilne fotke definitivno ne kupuju DOBAR posao već vas prikazuju kao neozbiljnu osobu. Postavite to ovako: Zamislite tu fotku na zidu ureda tvrtke. Da li bi vam bilo neugodno?

Vjerovali ili ne i citati vas mogu omesti u vašem lovu na posao. Najsmješnije od svega mi je vidjeti: ‘I don’t work, I’m a princess’. Što će vam to? ‘Neka princeze i prinčevi, samo vi odmarajte, a posao ćemo dati onima koji imaju volje raditi.’, misli si poslodavac. Da li je u krivu? Što mislite?

Ako sam vas zainteresirala ovim postom, moj posljednji savjet glasi: obratite pozornost i na objave iz prošlosti. Dovedite u red svoje profile na društvenim mrežama. Kad već imate tu mogućnost iskoristite ih u pozitivnom smislu. Neka vas prezentiraju na najbolji mogući način jer Facebook objave su također i vaša besplatna reklama.

Razmislite kako biste vi gledali na svoj profil iz perspektive poslodavca. Nitko ne kaže da sada morate prestati objavljivati slike. Ni najmanje. #samokažem da granica mora postojati. Hvala na čitanju! Ako imate bilo kakvo pitanje napišite ga u komentaru.

Paula Maričić

Paula je studentica digitalnog marketinga. Zaljubljena je u studij i posao te mahnito upija sve vijesti iz industrije. Obožava ples, glumu, engleski i svoj posao. Voli dinamičnu atmosferu i izazove i zato ne odgovara na pitanje: Gdje se vidi za 5 godina. Najviše ju motivira izreka 'Ti si najbolji projekt na kojem ćeš ikada raditi'. Voli maštati o životu u kući na plaži.