Search
Close this search box.
cool novi logo header
Najbolja mjesta za studiranje u EU

Najbolja mjesta za studiranje u EU

Bacili smo oko na listu naj sveučilišta u Europi i usporedili je sa našim iskustvima o životu u gradovima gdje se nalaze. Studiranje u Parizu za 177 €! Imamo COOL temu za vas (opet)


Sve se vraća sve se plaća! Koliko god nekad gundrali i na jedvite jade dovukli stražnjicu na fakultet danas bi sve ponovo i, ako je moguće, dodali poneku godinu. No stvari su kakve jesu i studentski su dani iza nas. Znamo  da nas ne pitate za savjet ali eto mi ga upravo dajemo i tvrdimo da za novo učenje (ili ponavljanje gradiva) nikada nije kasno – studiranje u kasnijim godinama života je cool.

Izgovor više ne predstavljaju ni cijene koje ulaskom u EU padaju na nevjerojatne razine. Uz poneki poslić bez problema možete izgurati semestar, a ako se potrudite i godinu pa na kraju, a zašto pobogu i ne, cijelu godinu! Odluka je na vama!

Kako bi vam barem malo olakšali (ili vas zainteresirali) pronašli smo  svjetsku listu najboljih gradova za studiranje i iz nje prema vlastitom sjećanju i (turističkim) iskustvima izvukli gradove iz kojih, kako nam se čini, možete izvući najviše. Dakle, bez putovnice na studij! Od 1. srpnja 2013. moći ćemo studirati pod istim uvjetima kao državljani zemlje u kojoj se nalazi sveučilište, što ujedno podrazumijeva i niže troškove školarina. Krenimo:

Studiranje u Bologni

Bolognu na hrvatski način mnogi žele što prije zaboraviti, no studiranje u ‘pravoj’ Bologni sve je samo ne za zaborav. Ako želite krenuti stopama Francesca Petrarce, Dante Aligherija i Giosue Carduccija, onda je Bologna idealna! Grad Bologna je, kažu: la dotta (naučena), la rosa (crvena) i la grassa (debela). Sveučilište je osnovano 1088. i najstarije je u Europi. Studenti iz čitavog svijeta čine gotovo jednu petinu stanovništva, a na ljestvici sveučilišnih gradova u Europi nalazi se na devetom mjestu.

Prema našem istraživanju, visoko mjesto zasluženo je i zbog stotina restorana i predobre hrane, te ugodnog i opuštenog načina života. Nije za zanemariti ni činjenica da vam brza željeznica omogućava da u jednom danu posjetite mnoge talijanske gradove. Mana je da je skuplja od gradova s naše liste.

Studiranje u Parizu

Pariz je na prvom mjestu na svjetskoj Top listi najboljih sveučilišnih gradova, slijede ga London i Beč. U Parizu djeluje čak 16 sveučilišta sa liste Svjetskih top 100 (više od ijednog drugog grada na svijetu).

Studenti su ga posebno istakli zbog kvalitete života i mogućnosti zapošljavanja kao i iznimno pristupačnih školarina od 177 (slovima:stotinusedamdesetisedam) eura godišnje! Iz elitnih pariških sveučilišta kao što je ENS Paris, Ecole Polytechnique, Sciences i, naravno, Sorbonne izašli su mnogi poznati znanstvenici, filozofi, teoretičari, matematičari, stvoreni su književni pokreti te  smjerovi u filmu i umjetnosti.

Ne moramo naglašavati divote studiranja u gradu svjetla. Rastu nam zazubice! Naš cool prijedlog je da čim prije nađete curu/dečka i naučite Francuski (ili barem pogledajte dobar francuski film. Kad pronađete tajna mjesta Pariza koja nisu navedena u turističkim vodičima svakako nam javite!

Studiranje u Beču

Beč je već četvrtu godinu za redom grad s najvišom kvalitetom života na svijetu. To je svakako činjenica koju treba respektirati. Tako misli i 25.000 stranih od ukupno 150.000 studenata koji ovdje studiraju. Wolfgang Amadeus Mozart, Sigmund Freud i Gustav Klimt samo su neki od poznatih bečkih studenata iz prošlih vremena. Pristupačna školarina (363 EUR) i blizina čine ga idealnim gradom za naučiti štogod nova.

Dodajte tome i shopping, legendarnu Kärntner Straße (iliti Kerntericu[đ) kao i onaj osjećaj kada nasred ceste zavičete: Hej ti!, a svi se okrenu. Onda Beč kotira vrlo visoko.

Studiranje u Madridu

Olé! Ležerni stil je način života u glavnom gradu Španjolske, dodajte tome lude izlaske, poneku utakmicu na Santiago Bernabeu i ispiti će biti lakši. Na dohvat ruke vam je i siesta da dođete k sebi no sve je to u duhu studiranja u Madridu. Kad se oporavite, čeka vas Muzej Prado prepun djela velemajstora poput Velásqueza, Goye i El Greca.

Nama je cool činjenica je da je sedam stoljeća staro madridsko sveučilište  bilo prvo koje je dodijelilo doktorat jednoj ženi, a kada nakon mjeseci obilaženja namirite glad za arhitekturom i umjetnošću slobodno se posvetite žete hraniti glad za umjetnošću i arhitekturom. Respect!

I to je to. Nadamo se da smo vam dali odgovor na pitanje koja su najbolja mjesta za studiranje u EU. Sakako bacite pogled na listu gradova najboljih za studiranje, mi smo svoju kreirali vodeći se iskustvom jer smo gradove posjetili i uvjerili se u opisano.

Stipendije i honorarni poslovi mogu vam pomoći u financijskoj konstrukciji, a web stranice poput: http://www.esn.org/ ili http://www.studyineurope.eu dati potrebne informacije. Naj-Cool stvar u cijeloj priči je iskustvo i upoznavanje novih ljudi. Zato, spakirajte stvari i krenite, ali sjetite se: Svugdje je lijepo ali je doma najljepše.
Bon Voyage!

Što? Vi ste već odradili svoje u Parizu, Madridu ili negdje drugdje? Javite nam kako je bilo!

Vezana tema:

Studiranje u kasnijim godinama je ful cool!

Barbara Strelar