TOP 6 francuskih filmova za počastiti oči i uši ove jeseni (jer imaju ‘ono nešto’)

TOP 6 francuskih filmova za počastiti

Audrey Tautou ili Gainsbourgova biografija? Drama ili romantična komedija? Izbor je vaš!

Za mene većina francuskih filmova ima ‘ono nešto’. Nisam sigurna da li je to zbog zvučnog francuskog jezika koji me je uvijek fascinirao i kojeg pokušavam naučiti ili do kvalitete filma s vrhunskim glumcima ali definitivno me francuska kinematografija uvijek obarala s nogu.

Kao i svi mi, većinu vremena sam okružena engleskim jezikom koji svakodnevno dopire iz radija i iskače iz malih ekrana. I da nisam učila engleski jezik u školi sigurno bi mi do sada već ušao u uho. S druge strane, francuski jezik nije toliko zastupljen u javnosti pa si ga moram sama ‘dozirati’.

Ako i vi učite ili planirate učiti francuski jezik, gledanje filmova na ovom jeziku će vas uvesti u sve njegove tajne, naučiti vas određene fraze, pomoći vam da vam u uho uđe njegov zarazni akcent a ujedno ćete uživati u svjetski popularnoj francuskoj kinematografiji.

Pa evo top 6 francuskih filmova po izboru CoolKluba s kojima možete počastiti svoje oči i uši ove jeseni:

La Religieuse (2013.)

Tko bi trebao platiti za grijehe svojih roditelja? Ovo pitanje je glavna moralna dilema s kojom se susreće mlada Suzanne Simonin kada je prisiljena ući u samostan nakon što njezina majka prizna da je ona izvanbračno dijete. Ovaj poprilično kontroverzan film govori o životu unutar samostana i bespomoćnim djevojkama čija je sudbina unaprijed predodređena od strane njihovih roditelja.

NAPOMENA: Cijeli film pronašli smo na YouTubeu, La Religieuse gledajte ovdje.

Le silence de Lorna (2008.)

Zanimljiva priča o preživljavanju žene u tajnovitom ali brutalnom podzemlju kojim dominiraju ubojstva, mafija i novac. Kroz ovaj film se polako otkrivaju emotivna i psihološka previranja žene koja je zarobljena u takvom svijetu.

La delicatesse (2011.)

Romantičan film o ženi (Audrey Tautou) koja izgubi svoju najveću ljubav te se pokušava zaokupiti poslom zanemarivši pritom vlastito zdravlje. Romantika koja će vas ugrijati nakon napornog dana na poslu.

https://www.youtube.com/watch?v=Jv1aLKPKqo8

Gainsbourg – Vie héroïque (2010.)

Biografija koja govori o životu pop zvijezde iz šezdesetih godina. Serge Gainsbourg je pjevač, a u ovom ironičnom filmu prikazan je kao narcistični ženskar.

Quand j’étais Chanteur (2006.)

Neobična ljubavna priča koja prelazi granice tipičnih sladunjavih situacija mladenačke ljubavi.

Le petit poucet (2001.)

Ovaj film je oživio klasičnu francusku bajku “Le Petit Poucet” Charles Perrault. Prati život dva dječaka koji su loše tretirani od strane svojih roditelja i zlostavljani od strane svoje braće. Nakon građanskog rata, ostavljeni su u začaranoj šumi, gdje se moraju skrivati od opasnih predatora.


Autorica je Maja Grigić, asistent u marketingu škole SMART.

Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’

 

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

.


Vezane teme:

30 godina filma Footloose, možete li vjerovati? Kevin Bacon još uvijek ima ‘ono nešto’!

Top lista špijunskih filmova koju su sastavili pravi špijuni

Written By
More from Smart&Cool
UPSSSS: Što raditi s djecom u Parizu, gradu romantike?
Romantika & djeca ne idu baš skupa, zar ne? Ali kad smo...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.