Dok tragate za pravim smjerom ne gubite svoj cilj

kriza je dobra
kriza je dobra

Samokontrola, traganje i suradnja. Upravo ovo izazovno vrijeme je trenutak da sve to pokrenete u sebi, strah će preći u neku korisnu vještinu, a vještine pokreću naš mali svemir!

Gledajući reprizu Mr. Beana, sjetih se da je glumac [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/05/download.jpg#”]Rowan Atkinson[/lightbox] bio na psihoterapiji zbog depresije. Onda mi je pao na pamet Cesar Millan koji se u 2010. pokušao ubiti kad mu je u razdoblju od mjesec dana uginuo pas Daddy i kad ga je ostavila supruga. Navodno je i Bruce Springsteen otkrio da se već 30 godina bori s teškom depresijom, a nitko ne bi rekao ni da Jim Carrey, Ben Stiller i Robin Williams imaju sličnih problema….

Bez obzira na slavu, financijsko bogatstvo i ugodan život, navedene osobe su pokleknule pod teretom različitih emocija i očekivanja. Svakome se to može dogoditi!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Kriza je ‘dobra’ 

Isto tako, problemi u našem gospodarstvu mnogima zadaju glavobolje. Ljudi sve češće oboljevaju, odustaju, osmišljavaju više ili manje pametne preokrete u poslu i privatnom životu. Dok tragamo za pravim smjerom, suočavajući se s brojnim problemima na tom putu, ne smijemo izgubiti iz vida ono čemu stvarno težimo. Ako putem izgubimo volju, padnemo u depresiju ili postanemo frustrirane osobe koje štete sebi i drugima, onda samo putovanje i nema nekog smisla.

Važno je na vrijeme uočiti znakove koji nam govore da smo skrenuli s puta i da smo previše vremena i energije potrošili na promatranje, analizu i borbu s preprekama. Brojni istraživači, znanstvenici i umjetnici stoljećima pronalaze načine za pomicanje granica i nadilaze sami sebe.

I Majka Tereza je rekla da trebamo u svjetiljku redovito dodavati ulje da bi ona i dalje svijetlila!

Tako je i s nama… Uklanjanje brojnih prepreka često zahtijeva ogroman trud i dosljednost. Nekome možda mogu pomoći i riječi iz Novog zavjeta: “Bog nam nije dao duh bojažljivosti, već duh snage, ljubavi i trijeznosti”. Upravo ovo izazovno vrijeme je trenutak u kojem možemo proširiti i nadići sami sebe, uložiti više truda, postati marljiviji, mudriji i tako stvoriti novu priliku koju sada u mraku sigurno ne možemo vidjeti. Dolijevajući ulje u svoje svjetiljke, dobit ćemo novu dozu goriva koje će nam pomoći da izdržimo još malo i svijetlimo sebi i drugima.

POZITIVNA PSIHOLOGIJA: Pustiti ne znači odustati. Točka preokreta

Pred vama je ostatak vašeg života… Nije važno [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/05/starac.jpg#”]koliko imate godina[/lightbox], jer uvijek možete donijeti pametnu odluku i napraviti nešto vrijedno pamćenja za sebe i druge. Sjetite se da je Bill Gates s 31 godinu postao milijarder, no Ford je imao 50 godina kad je počeo sastavljati svoju prvu proizvodnu traku. Churchill je sa 65 godina postao britanski premijer, a Michelangelo je sa 72 godine oslikao kupolu Bazilike sv. Petra u Rimu. Danas u društvu vlada strah, ljutnja i potreba za samopotvrđivanjem. Svatko od nas odlučuje kako će zaobići te prepreke i krenuti dalje. Za to je potrebno istraživanje, samokontrola, traganje i suradnja. Kad sve to pokrenemo u sebi, strah će preći u neku korisnu vještinu, a vještine pokreću naš mali svemir.

Sve teme ove autorice
Tekst je uz dopuštenje prenijet sa www.poduzetnica.blogspot.com Mr. sc. Elvira Mlivić Budeš je autorica specijaliziranih poslovnih priručnika. Poduzetnica, konzultantica i voditeljica programa usavršavanja Poslovnog učilišta Filaks.

Vezane teme:

Kažu da Macolm Gladwell priča bajke, nema veze dokle god je čista pozitiva 

Lista želja: Napravite je danas i neće vam biti žao

More from Elvira Mlivić Budeš
5 preduvjeta neuspjeha
Sve dok se bavimo stvarima koje su izvan nas, nećemo puno promijeniti!
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.