Search
Close this search box.
cool novi logo header
Card Against Humanity offer

Što se dogodi kada razmišljaš ‘Out of the box’? Poskupljenje kao odgovor na sniženje

PR kampanja bez kune u džepu! Ovo je nevjerojatno cool podsjetnik za sve koji se ponekad nađu u škripcu: da bi oglasili proizvod pokušajte stvari raditi drugačije


OK. Black Friday ili Crni petak o kojem smo pisali je iza nas i dok ne saznamo za gubitnike i pobjednike nama je za oko zapela cool PR priča. Što kada bi netko, dovoljno hrabar (i lud), umjesto sniženja ponudio poskupljenje na taj (blag)dan konzumerizma pa za svoj poduhvat –  bez dolara u džepu i agencije iza sebe – dobio toliko kvalitetnog PR-a koliko ga ne bi platio ni sa deset budžeta. Na kraju krajeva priča je obišla svijet i eto je u CoolKlubu!

Osnivači satiričke kartaške igre „Cards Against Humanity“ odlučili su napraviti upravo to. Crni petak markirali su debelim crvenim flomasterom kao dan kada će se za njih pročuti ali nisu željeli da to bude nakon što kupcima ponude popust na igru koja inače stoji 25 američkih dolara.

Umjesto toga pala im ne na um pomalo perverzna zamisao, zapravo ponuda: u točno određenom roku svoju će igru ponuditi po 20% većoj cijeni. Obzirom na nesvakidašnji potez i brojna pitanja, jedan od tvoraca ove igre, Max Temkin sve je opisao na svom blogu.

IDEJA

Razdoblje oko Crnog petka za nas je izrazito teško jer smo potrošili sva sredstva za marketing i bilo je nemoguće isplivati iznad površine u toj blagdanskoj groznici. U stvari, o tome smo počeli razmišljati još tijekom ljeta i smislili ideju “$0.01 off” (sniženje od jednog centa). Svidjela mi se ali je bila u sukobu s našom početnom misijom kada smo se zakleli na politiku bez popusta, rasprodaja čak i kada smo novac prikupljali preko Kickstartera. Za mene, igra će se uvijek prodavati za 25$ i to je to.

Nakon diskusije, jedan je partner spomenuo ideju o povećanju cijene za pet dolara i to mi je zazvonilo u ušima. U posljednje vrijeme pročitao sam dvije knjige. ‘David i Golijat’ Malcoma Gladvella i ‘Zag’ Martya Neumeiera. Obje na svoj način upućuju na isto – a to je da biti malen igrač na tržištu ne znači nužno poraz već da, naprotiv, može biti velika prednost.

Svi mogu organizirati rasprodaju na Crni petak ali nikome, osim nama, nije uspjelo povećati cijene i prodaju. I to iz vica!

Osim Maxa i idejnog začetnika preostali dio ekipe nije baš bio oduševljen. ‘Ali uvjerili smo ih jednog po jednog’, pojašnjava Max. Eksperiment sa cijenom mogao je početi. Napravili su microsite s ‘prekrasnim’ i velikim ‘consume’ (konzumiraj) tabom. Kada je ekipa vidjela kako sve to izgleda – presmiješno da bi moglo biti istinito – znala je da cijelom projektu moraju dati zeleno svjetlo.

EGZEKUCIJA

Landing page sastojao se od spomenute stranice, a linkovi su dalje vodili na postojeću stranicu na kojoj su svi ‘kupi’ gumbi zamijenjeni novim cijenama. Uređena je i tema FAQ (učestalo postavljena pitanja) koja je sada imala novo pitanje i odgovor:

Zašto svi vaši proizvodi danas stoje više?

Sudjelujemo na tradicionalnom Crnom petku, blagdanu koji slavi vrijeme kada je pleme Wampanoag spasilo koloniju u Plymouthu svojim nevjerojatnim ponudama. Zato samo danas svi naši proizvodi skuplji kako bi i vi, kupujući ih, više uživali.

Ljuti smo što zbijate šale o Crnom petku.

Sigurno ste loša osoba!

Naravno, ovaj odgovor na pitanje izmišljen je od početka do kraja. Jasan potpis kreatora igre. Priča dalje ide ovako. Nazvali su svoj kontakt u Amazonu:

‘Mislili su da je ideja smiješna ali su se istodobno i naljutili na nas – očito je da zafrkancija sa cijenama u vrijeme najveće prodaje u godini nije jednako smješna nama i Amazonu’, napisao je Max na svom blogu.

PRIHVAĆANJE

Kampanja koja je nasmijavala ljude masovno je dijeljena putem Twittera i Tumblra i neko je vrijeme bila top tema na Redditu. Nakon toga, postala je zanimljiva i medijima pa su o njoj izvijestili: Guardian, USA Today, Polygon, BuzzFeed, AdWeek i brojni drugi. Bili smo sigurni da će se ideja o poskupljenju svidjeti našim obožavateljima ali nismo imali pojma da će ju jednako dobro prihvatiti i tisak, napisao je Max.

PRODAJA

Rezultat? Cards Against Humanity prodavao se malo bolje nego prošle godine i tvrtka je zadržala poziciju najprodavanije igračke/igre na Amazonu.

Cards Agains Humanity
Rezultati prodaje

Najzanimljivije od svega jest to da se prodaja povećala dan nakon Crnog petka. U subotu (Regret Saturday) igru su kupovali oni koji su jednostavno pričekali da se cijena vrati u normalu, a druga (i važnija) skupina kupaca bila je ona koja je za igru saznala iz medija.

Nije loše za ekipu koja je u posljednje tromjesječje ušla bez dolara za marketing, zar ne?

Nevjerojatno cool podsjetnik za sve koji se ponekad nađu u škripcu: da bi oglasili proizvod pokušajte raditi stvari drugačije. Think out of the box!

[divider]O IGRI Cards Against Humanity [/divider]

Cards Against Humanity izumila je grupa prijatelja jedne novogodišnje večeri na kojoj im je bilo jako dosadno. Igra se kartama podijeljenim u dva špila na kojima su pitanja i odgovori, pobjeđuje onaj tko na pitanja odgovori najsmješnije. Igra je mješavina društvenih igara poput Pictionarya i sličnih ali s puno više sarkazma i ‘crnih šala’. Njihov je moto: ‘Zabavna igra za užasne ljude’.

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>