Kažu da Macolm Gladwell priča bajke, nema veze dokle god je čista pozitiva

david&goliath Malcolm Gladwell
david&goliath Malcolm Gladwell

Mislite često na svoje nedostatke? Zašto ih ne pretvoriti u prednost uz pomoć ove knjige u kojoj niz priča pobija uvriježeni način razmišljanja o prednostima i manama

Prije tri tisuće godina na palestinskom bojištu, dječak-pastir pobijedio je snažnog, divovskog ratnika samo sa kamenom. Od tada do danas, imena David i Golijat sinonim su za bitku između malih i velikih, između favorita i podcijenjenih. Davidova pobjeda bila je čudesna jer on nikako nije trebao pobijediti. Ili možda ipak je?

Najnovija knjiga “David and Goliath” Malcolma Gladwella po meni zaslužuje čistu peticu! Niz priča pobijaju uvriježeni način razmišljanja o prednostima i nedostacima, dajući im jednu sasvim novu dimenziju. Dimenziju arhitekture izbora, u stilu pozitivne psihologije.

Iako Gladwellovi kritičari kažu da njegovo stajalište leži na klimavim nogama na što on u nedavnom intervjuu The Guardianu odgovara ‘ako smatrate da pojednostavljujem – ne čitajte ih’, kao vječiti optimist i entuzijast moram reći da je mene potpuno uvjerio. Koliko se toga lijepog i važnog u našim životima može izroditi iz neizglednih prilika ili bolje reći neprilika.

Na kraju krajeva i coolklub.com je tzv. underdog no to ne znači da nećemo ići po pobjedu na našem bojištu. Isključivo dobar, koristan i edukativan sadržaj danas, kada svi zbrajaju klikove, nije oportuno. Ali da vidimo.

U knjizi Gladwell objašnjava:

• Zašto je borba s disleksijom prednost

• Odlazak na najbolji američki fakultet možda nedostatak

Da spomenem samo neke. Ili, kako je moguće da je gotovo trećina iznimno uspješnih svjetskih poduzetnika disleksična? Ili kako to da Londončani nisu potpuno poludjeli od učestalih zračnih napada za vrijeme II. Svjetskog rata? Vjerujte mi, Gladwell će vam i s ovom knjigom (kao i s The Tipping Point, Outliers, What the Dog Saw, Blink) zauvijek promijeniti način na koji razmišljate o prednostima i nedostacima, o malima i velikima, o bogatima i siromašnima, o porazu i pobjedi.

Moglo bi vam se desiti da ćete nakon što pročitate knjigu razmisliti prilikom upisa djeteta u školu, da li je za njega uopće najbolje da ide u onu najprestižniju. Isto tako, da li će se nešto što sada vidite kao svoj nedostatak s vremenom pokazati kao skriveni potencijal? Gladwell je genij kada se radi o pisanju jer svaku svoju priču pretvara u avanturu, prema tome knjigu u ruke i uživajte!

Priču o Davidu i Golijatu možete pogledati i u Gladwellovu videu:

 

Još cool knjiga:

Pozitivna psihilogija: Pozitivni životni naboj (The Charge)

Terapija glazbom. Pročitajte prije nego idući puta stisnete ‘Play’

More from Barbara Strelar
Lausanne, europski San Francisco: Vodimo vas u obnovljeni Olimpijski muzej!
Zamislite, obnova muzeja trajala je dvije godine i utrošeno je nevjerojatnih 55...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.