NOVI SKOK S RUBA SVEMIRA: Srušen rekord Felixa Baumgartnera

Alan Eustace oborio rekord u skoku s padobranom Felixa Baumgartnera
Alan Eustace oborio rekord u skoku s padobranom Felixa Baumgartnera

Alan Eustace projekt je planirao tri godine skupa s grupom stručnjaka i sve držao u tajnosti, namjerno odbivši pomoć Googlea jer je pod svaku cijenu htio izbjeći marketinški spektakl

alan_eustace2
Alan Eustace

Novi heroj zove se Alan Eustace! Ovaj viši potpredsjednik Googlea i računalni znanstvenik u tajnosti je u petak oborio rekord Felixa Baumgartnera u visinskom skoku s padobranom s ruba svemira, piše New York Times.

Nakon tri godine planiranja na čelu ekipe vrhunskih stručnjaka, Alan Eustace (57) svoj je naum priveo kraju u zoru u petak. Do rekordne visine stigao je za malo više od dva sata (penjanje od 487 metara u minuti)  uz pomoć balona ispunjenog  s 35,000 kubičnih litara helija.

Novi povijesni skok trajao je ‘svega’ 15 minuta, a najveća postignuta brzina iznosila je 1322,9 kilometara na sat pa je Alan drugi čovjek koji je probio zvučni zid izvan zrakoplova! Svjedoci na tlu mogli su čuti manju eksploziju koja je označila probijanje zvučnog zida.

Ne nisam čuo niti osjetio ništa. Bilo je prekrasno. Vidio sam tamu svemira i atmosferske slojeve koje prije nisam imao prilike vidjeti, rekao je Alan nakon skoka.

E sad, ono što vas sve skupa zanima jest odgovor na pitanje kako to da u današnje vrijeme nismo na vrijeme saznali što ovaj računalni znanstvenik priprema pune tri godine?

Odgovor leži u činjenici da je prema vlastitom zahtjevu sve radio sam uz pomoć grupe stručnjaka. Google je ponudio pomoć koju je Alan pristojno odbio uz bojazan da će se cijeli poduhvat pretvoriti u marketinški spektakl što je htio izbjeći pod svaku cijenu.

Njegova maksimalna postignuta visina bila je 41.425 metara, a mjerači su zabilježili da je iskočio s 41.409 metara. Dosadašnji rekord Felixa Baumgartnera iz listopada 2012. je 39.045 metara (razlika 2364 metra).

Eustace je skočio uz pomoć manje sofisticirane i jednostavnije opreme od one koju je koristio Baumgartner i, kako smo već naveli, svoj tajni poduhvat snimio jednostavnim GoPro kamerama.

Alan Eustace oborio rekord u skoku s padobranom Felixa Baumgartnera strucnjaci
Screenshot: Alan Eustace  Izvor: space.com

Objavljeni Eustaceov video mnoge bi mogao natjerati u sumnju (jer smo svi vidjeli skoro pa filmsku produkciju Baumgartnerovog skoka) međutim obaranje rekorda odnosno visinu s koje je skok izveden, službeno je potvrdio  James Hayhurst, direktor za natjecanja Američke udruge padobranaca.

U usporedbi (mrzimo usporedbe ali mora se) s Baumgartnerom koji je u stalnoj potrazi za uzbuđenjima, Alan Eustace pravi je računalni geek. Prijatelji i kolege opisuju ga kao čovjeka koji se ‘rado posvećuje rizicima i pazi na detalje’.

Svemir je zavolio kao dječak. Odrastao je u Orlandu na Floridi i tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća skupa s obitelji nije propustio ni jedno lansiranje s poznatog Cape Canaverala.

Veteran je u skokovima s padobranom i pasionirani pilot. Obožava svoju dvomotorsku Cessnu, a u Google je stigao 2002.

Pogledajte kratki video ovog poduhvata:

Vezane teme:

Skok Felixa Baumgartnera kakav još niste vidjeli

Proletio kroz planinu brzinom od 260 kilometara na sat!

More from Claudio Kramaric

Znate li što je Goodwinov zakon?

Ako volite komentirati postove ovo je nešto samo za Vas!
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.