Search
Close this search box.
cool novi logo header
Slika muhe na prozoru

Pustiti ne znači odustati. Točka preokreta

Da li ste ikada vidjeli muhu koja luđački pokušava izaći kroz zatvoreni dio prozora? Udara po njemu i zuji i udara sve jače i jače i užasno vas živcira jer vi vidite – ali ona ne –  da je par centimetara dalje njen izlaz u slobodu


Sudbina muhe vam je [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/16-Giant-Fly-Swatter_20090705109.jpg#”]poznata[/lightbox]. Takvi smo često i svi mi, pilimo po svom, nesretni smo, izmučeni i malo glupi jer ne vidimo ono što je točno pred nama.

Sigurno se ponekad osjećate kako gubite kontrolu, kako vam sve klizi iz ruku i kada očajnički pokušavate zadržati stvari onako kako mislite da bi one trebale biti.

Svi imamo jedno zajedničko obilježje, a to je da želimo biti sretni. Problem je što najčešće našu sreću vežemo uz ljude, okolnosti i stvari koje pokušavamo zadržati ili imati. Možda je riječ o poslu (kojeg zapravo [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/12835308.cms_.jpg#”]ne volite[/lightbox]), braku (kojeg pošto poto [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/signs-of-a-desperate-man.jpg#”]održavate[/lightbox] i koji vas ne čini sretnima) i bilo kakvoj drugoj krizi koju želite riješiti.

Uglavnom, nemate dobar osjećaj. Vrtite se u krug, pokušavate i pokušavate i borba je vaša svakodnevnica. Borba i strah od gubitka. Sada zamislite što bi se dogodilo da pustite.

COOL TEMA: Kako razmišljati pozitivno – vježbe od pola minute

.

Da pustite i prestanete spašavati nešto što se spasiti ne da, da ne molite za posao, nego da kažete: u redu i krenete dalje i da prihvatite da živimo u vrijeme krize, ali da to nije razlog da prestanemo disati i uživati u životu ili pozitivno razmišljati.

Jer nekad samo treba znati pustiti… Za to vam ne treba ‘forca’ niti ustrajnost, ali vam treba malo mudrosti i hrabrosti. Suočite se s trenutkom i prestanite se grozničavo bojati.

Teško je reći kada. U svakom slučaju ta točka preokreta, točka kada jednostavno treba pustiti, ona postoji. Na kraju ako se osjećate da ste na dnu ima li drugog smjera osim prema gore?

Neki kažu da je umjetnost života znati kada treba ustrajati, a kada treba pustiti.  Oslonite se malo na svoje instinkte i odgovor će biti lak. Upravo tada, kada to osjetite u sebi, slijedi točka preokreta odnosno moment kada će stvari krenuti u vašu korist i rješenje će se pojaviti naizgled ni od kuda.

P.S.: Da nešto raščistimo! Pustiti ne znači odustati. Pustiti znači da se treba malo odmaknuti, okrenuti, smiriti i prihvatiti. Sjetite se, rješenje s početka priče udaljeno je samo nekoliko centimetara. Ni u vašem svijetu ono nije dalje, tamo je Vaš odgovor u potrazi za srećom.

Barbara Strelar