Search
Close this search box.
cool novi logo header
timothy-ferriss-cetverosatni-radni-tjedan-slika-15367470

Četverosatni radni tjedan

Knjiga Timothya Ferrisa koja je od 2007. do danas bila besteler zaslužuje da je barem prolistate, a to što ste je uzeli u ruke ne čini vas lijenčinom, naprotiv!


Naslov posta je i naslov knjige, svjetskog bestselera Timothya Ferrissa. Ujedno, ovo je naš mali prijedlog i odgovor na pitanje što čitati na godišnjem odmoru: na plaži, u šumi ili na planini, svejedno. Naime, ovo je vrijeme godišnjih odmora i kolektivno se veselimo danima nerada koje bi ipak trebali isplanirati tako da u njima možemo i uživati kako zaslužujemo, Od ove knjige neće vas zaboljeti glava, na neke prijedloge odmahnut ćete rukom ali naučit ćete nekoliko vrlo korisnih stvari (outsourcing, alternativni izvori zarade i uštede i tako redom).

Ferriss osjeća potrebu da u nekoliko navrata upozori čitatelja da to što čita knjigu tog naslova – u biti što želi raditi manje, a zarađivati više – od njega ne čini lijenčinu. Savršeno ga razumijem.

ZAŠTO JE COOL?

Autor zastupa tezu da striktnim pridržavanjem nekoliko pravila možete dovesti u red svoje vrijeme provedeno na poslu i povećati produktivnost te si na taj način uljepšati život. To dalje dovodi do povećanja osobne dobiti tako da vam u konačnici i nije bitno je li danas petak, ponedjeljak ili srijeda. Bitno je da se posao obavi u pravo vrijeme pa vam tjedan može početi onda kako si sami namjestite.

Isto tako, Ferris vas poziva da se suočite sa strahovima (na poslu, od šefa, napornog suradnika i sl.) i savjetuje kako da se riješite najvećih među njima. Poziva na akciju, procjenu vlastitih mogučnosti i da napravite neki plan. Drugim riječima, autor iz vlastitog iskustva govori – sigurno imate cilj u životu, ako ga nemate stvorite ga ODMAH!

Jako zabavna knjiga autora koji na savršeni način pogađa bit. S druge strane, treba imati na umu da je ovo vlastiti primjer autora. Dakle njegova priča. Svaki čitatelj, nema sumnje, ima svoju.

ZA KOGA JE?

Za sve koji imaju osjećaj da im vrijeme curi, a da se ne pomiču s mjesta. Za sve koji smatraju da su zaslužili više ali im se sve nekako ‘slabo vraća’. Knjiga će vam pomoći da otkrijete što je to. Meni je knjiga izuzetno pomogla. Nisam se obogatio ali sam postigao nešto drugo. Stvarno sam povećao svoju produktivnost uz manji utrošak vremena.

Naime, prije nekog vremena uistinu sam se ubijao od posla. Mislio sam što više radim, bolje ću proći. No, nije bilo tako. Radio sam više za manje novca. S time da me nitko nije tjerao da radim više. Stvarno, moji bivši poslodavci zapravo bi bili sretni kada bi vidjeli da sam radio manje. To je značilo i manji honorar. Ako bih radio više honorar bi bio jednak nekom zamišljenom maksimumu. Ostavio sam taj posao koji je doslovce pojeo gotovo svo moje slobodno vrijeme. Pronašao sam drugi i, uz njega, počeo još jedan te skupa s Barbarom pokrenuo ove stranice. Sve to ranije je bilo nezamislivo. Knjiga mi je dala podstrek da, ako ništa drugo, počnem razmišjati o svojem slobodnom vremenu. A ono je, neprocjenjivo.

Knjiga je uistinu zabavna, pogotovo u dijelovima u kojima Ferriss osjeća potrebu da upozori čitatelja da to što čita knjigu tog naslova – u biti što želi raditi manje, a zarađivati više – od njega ne čini lijenčinu!

[tabs tab1=”TIMOTHY FERRIS“]

Timothy-FerrissKao angel investitor Ferris je u stalnoj potrazi za mogućnostima, poduzetnik i autor pretplaćen na bestsellere. Knjiga koju predlažemo punih je šest godina (od 2007.) bila besseller prema New York Timesu, Wall Street Yournalu i USA Today. Nastavak se zove Četverosatno tijelo (još jedan bestseller New York Timesa). Ferrissove savjetničke usluge koriste Facebook, Twitter, StumbleUpon, Evernote i Uber.

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>