Search
Close this search box.
cool novi logo header
koju cigaru kupiti

Koju cigaru odabrati za najluđu noć?

Pušenje nije cool, ali cigare jesu. Ponekad. Oksimoron? Svakako.  Olakšat ćemo vam izbor kako bi sa stilom ‘staru’ ispuhnuli u dim, a ‘novoj’ udahnuli aromu po vlastitom guštu!

Nema sumnje da će mnogi od vas, čak i ako nikada nisu zapalili, barem  jednom pokušati popušiti cigaru. Stvar je u tome da je izbor (i u nas) uistinu velik i da se od šume ponekad ne vidi stablo. Toliko cijena, oblika, boja i brandova…

Ukratko, jednostavno je baciti u dim stotinjak ili i više kuna. Kako tome ne bi bio slučaj, uskačemo mi jer ponešto znamo, malo smo čitali i (ne jednom) napravili ovo o čemu pišemo – zapalili cigaru u najluđoj noći, u čast staroj i slast novog godini.

Pa kako odabrati kvalitetnu cigaru? Proces odabira kod znalaca uključuje sva osjetila, gotovo savršenu tišinu i posvećenost. Mi ne pripadamo toj skupini. Obični smo newbiji koji se žele počastiti. Glavno pitanje je kako i koju cigaru kupiti. Pazite na sljedeće:

TIJELO CIGARE/The body

Prije nego krenete u kupovinu trebali bi znati što zapravo želite. Snažnu, srednje jaku ili jaku cigaru. Boja varira u svim nijansama smeđe što ponekad znači i razliku u okusima.

Sigurno ćete naići i na [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/12/cuaba.jpg#”]ovakav primjerak[/lightbox]. Riječ je o obliku zvanom double figurado (dvostruki figurado). To je stil koji je Habanos razvio krajem 19. stoljeća. Godine 1996., nakon cijelog stoljeća, ta tradicija je ponovno započela u tvornici Romeo y Julieta, gdje se Cuabe i danas izrađuju.

VELIČINA/The size
Sljedeće čime se valja pozabaviti jest veličina. Veličina jest bitna i u velikom broju slučajeva utječe na aromu. U našem slučaju najbitnije jest to gdje cigaru namjeravate pušiti i koliko vremena za nju imate. Nije isto ako cigaru kanite zapaliti negdje u miru i pušiti satima ili na tulumu. Ako je riječ o novogodišnjem tulumu cigara od 12 i kusur centimetara (pet inča) srednjeg obima bit će sasvim dovoljna za maksimalno ufuravanje u 2015.

Kada govorimo o veličinama, dvije stavke su bitne: duljina i promjer ili “ring”.  “Ring” jedinica predstavlja 60 dio inča. Na primjer, klasična corona ima 5.5 x 42, a to znači da cigara ima 5.5 inča i 42/ 60-ine inča u promjeru. Ovo govorimo zato da vam upitnik ne stoji iznad glave kada vam u trgovini pokažu kutiju, a na njoj sve neke brojke…

IME/BRAND/Omen est Nomen

Balmoral, Cohiba, Davidoff, Cuaba… Zvuči poznato? Kao i kod automobila unutar ovih naziva postoje različite linije koje opet sužavaju izbor na vrstu duhanskih listova, ručni rad, dužinu fermentacije i slično. Sve to itekako utječe na cijenu.

Na primjer, Cohiba Linea Maduro 5, pojavila se 2007. godine kao kubanska objava o Maduro ili tamnim cigarama. Maduro je također kubanska invencija s razlikom što je tamni wrapper dobiven prirodnim putem dugim izlaganjem listova suncu te petogodišnjom fermentacijom, a ne kuhanjem u šećeru kako to rade u drugim zemljama.

Ono što je bitno znati jest to da dužina nije presudna u kvaliteti i da se ona (opet, u našem slučaju) prvenstveno odnosi na mjesto gdje kanite pušiti cigaru (vidi gore). Dakle ‘originalna’ cohiba može biti raznih duljina ali sadržaj je jednak.

Vrednovanje/The rating
Bilo bi lijepo, kada ste već zapalili da znate malo i o vrednovanjima. U svijetu cigara ocjene su u rasponu od 0 do  100. Ovaj sistem je najpoznatiji i uveo ga je poznati magazin Cigar Aficionado. U principu, bilo bi dobro da malo pogledate prije kupovine i ne bacite stotinjak ili više kuna doslovce u dim.
Ocjene idu ovako:

cigare ocjene kako kupiti

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>