Sve važnosti redovite fizičke aktivnosti kod djece

vaznost fizicke aktivnosti u djece
vaznost fizicke aktivnosti u djece

Redovita aktivnost potiče snagu, fleksibilnost i izdržljivost. Djeca koja redovito vježbaju izdržljivija su, fleksibilnija i snažnija, kako fizički, tako i psihički

 

Nekad su prvi znaci proljeća za mene i moju generaciju značili šljapkanje po potočićima, traženje vjesnika proljeća, skakutanje po šumi i miris vlažne zemlje pod čizmicama. Jedva smo čekali izaći van u akciju, a povratak bi odgađali koliko god se moglo. Igre bez granica….

Djeci danas puno proaktivnije moramo osmišljavati dnevne fizičke aktivnosti jer svoje vrijeme radije provode zalijepljeni za ekrane. I dok se učim procijeniti koliko vremena moj sedmogodišnjak treba provoditi pred raznim ekranima (iPad, Minecraft, dfa ne nabrajam redom…), čitam članke za i protiv ograničenja, neosporno znam da kad se radi o fizičkoj aktivnosti, nema dilema.

ČITAJTE JOŠ: Zašto Steve Jobs svojoj djeci nije davao iPad?

Redovita vježba tj. fizička aktivnost ne samo da poboljšava motoričke sposobnosti i kardiovaskularno zdravlje, već i pozitivno utječe na psihološki, društveni i kognitivni razvoj svakog djeteta.

Evo na što još utječe redovita fizička aktivnost kod djece:

♦ Poboljšava koncentraciju i fokus. Fizička aktivnost povećava dotok krvi u mozak, a na taj način i dotok kisika i glukoze, potrebne za bolju koncentraciju i fokus.

♦ Poboljšava pamćenje i vrijeme reakcije. Kada su aktivna, djeca brže reagiraju i bolje pamte. Oni s boljom kondicijom lakše i brže rješavaju kognitivne zadatke.

♦ Podiže akademske rezultate. Vježba potiče rast i razvoj moždanih stanica, istovremeno otvarajući nove kapacitete za učenje.

♦ Potiče kreativnost. Djeca koja su fizički aktivna imaju veću kognitivnu fleksibilnost i razmišljaju kreativnije i originalnije.

♦ Potiče snagu, fleksibilnost i izdržljivost. Djeca koja redovito vježbaju izdržljivija su, fleksibilnija i snažnija, kako fizički, tako i psihički.

♦ Bolji san. Samo pola sata fizičke aktivnosti dnevno utječe na bolji san svakog djeteta.

♦ U zdravom tijelu, zdravi duh, vrijedi za već navedene prednosti svakodnevne vježbe kod djece. Međutim, fizička aktivnost značajno utječe i na zdravu težinu, zdravlje kostiju, motorički razvoj i kardiovaskularno zdravlje.

♦ Bolji imunitet. Redovita fizička aktivnost potiče tijelo da se brže i lakše riješi nakupljenih toksina, te se tako lakše bori protiv raznih bolesti.

♦ Više energije i manje stresa. Uz redovitu vježbu i djeca i odrasli osjećaju veću količinu energije. Osim toga, endorfini koje tijelo luči prilikom fizičke aktivnosti podižu raspoloženje i smanjuju stres.

♦ Podiže samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva. Djeca koja redovito vježbaju su sretnija i mirnija. Fizička aktivnost potiče lučenje serotonina – tzv. hormona sreće.

Nikad nije kasno krenuti. Sve gore navedeno vrijedi i za odrasle. Petnaest minuta na dan ili sat vremena, nađite vremena i zajedno sa svojim djetetom pronađite zabavnu igru ili fizičku aktivnost. ‘Zabavna’ je ovdje ključna riječ jer nitko ne voli nametnute aktivnosti.

Svakodnevne zabavne fizičke aktivnosti će i kod vas i vašeg djeteta doprinijeti osjećaju sreće i zadovoljstva, a uz to kondicija koju ćete postići učinit će vas jačima i pametnijima, pa tako i spremnijima na životne izazove. #cool

Vezane teme:

Igru amo! Ovo su jako COOL igračke za klince i iz Osijeka su

13-godišnjak uz pomoć Lego seta napravio Brailleov printer u koji je novac uložio i Intel

More from Barbara Strelar
Deset činjenica o Pinterestu koje trebate znati
Pinterest i LinkedIn popularnije su društvene mreže od Twittera, objavio je Reuters....
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.