Search
Close this search box.
cool novi logo header
što je Goodwinov zakon

Znate li što je Goodwinov zakon?

Ako volite komentirati postove ovo je nešto samo za Vas!


Pročitao sam sjajan post o primitivizmu na internetu. Autorica je Martina Lovrić, marketingašica  s iskustvom u maloprodaji, izdavaštvu, modnoj, beauty i internet industriji koja je posljednjih pet godina fokusirana na digitalni marketing i odnose s javnošću.  U slučaju navedenog posta sve napisano itekako stoji, ja prenosim uvod:

Ponekad zaista ne možete previše očekivati od komunikacije na društvenim mrežama u Hrvatskoj. Ali, možete se dobro nasmijati. Ili zgroziti. Ovisi kakav vam je dan. Potražite samo neki status o politici, aktualnoj gospodarskoj situaciji, religiji, roditeljstvu, poslovnom ili životnom uspjehu (osobito žene) i pregledajte malo komentare. Kada biste prosječnog Hrvata profilirali samo prema načinu na koji komunicira na internetu, bio bi jedno od najzadrtijih bića na planeti.

Skrivanje iza pseudonima mnogi koriste kako bi iz sebe istresli sve žive frustracije i pritom nema srama. Nema spora. No, što. Konačno sam pronašao dobar povod da napišem riječ dvije o Godwinovu zakonu. Ispričavam se, možda Vam otkrivam toplu vodu. Ako ne, evo što kaže ili o čemu govori Goodwinov zakon:

Otprilike to, da svaka komunikacija na internetu ako dovoljno dugo traje u većini slučajeva dovodi do spominjanja i međusobnih usporedbi s nacizmom i Hitlerom. Onaj koji prvi spomene to dvoje gubi sav kredibilitet koji je postavio za vrijeme debate. Drugim riječima, svrha komentiranja se u trenu gubi i sve završi u vrtlogu međusobnog optuživanja.

Ako pogledate ovo itekako ima smisla. Osobno, ne pamtim ni jednu nisku komentara koji su završili zaključkom vezanim za naslov posta. Štoviše, ako se razmašu, u većini slučajeva spadaju pod ovaj zakon. U našem slučaju on je lokaliziran pa nacizmu i Hitleru obično prethode partizani i/ili/pa ustaše (pa ustaške majke i obrnuto). Što predbacivanja duže traju to je i ljutnja veća, a kako onda uvrijediti drugu stranu nego najgorom mogućom usporedbom?

Ukratko to vam je Godwinov zakon koji je kao dio istraživanja skovao Mike Godwin. Isprva se odnosio na rasprave na newsgrupama. No, proširio se otvaranjem medija za komentare svojih korisnika te snaženjem društvenih mreža.

Ako volite komentirati i česti ste sudionik rasprava eto prilike da jednu od njih završite sa stilom – sada znate što je Godwinov zakon. Cool!

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>