Ljekoviti kečap i sretne banane… Donosimo vam 5 činjenica o hrani koje niste znali!

Kako je nastao perec? Legenda kaže da su prvi pereci proizvedeni u talijanskom samostanu

Napomena: Imate novu cool stranicu, želite da se povežemo? Napravite cool post poput ovog kojega nam šalje naša Maja Derganc, autorica nove foodie stranice, a mi ćemo postaviti link. Ideja bloga je prilično ambiciozna! Maja kani pisati o hrvatskoj hrani na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Pogledajte kako izgleda croatianfood.eu!

Može pitanje?

Koji je najpopularniji nadjev za pizzu u Brazilu?

Nema virkanja!

Ajde, da vas čujemo… 1, 2, 3…

Odgovor je:

Zelena pizza

Da ne brojimo u nedogled već da olakšamo posao reći ćemo da je najpopularniji nadjev za pizzu u Brazilu – zeleni grašak! Tamo se najviše cijeni pizza s tankim tijestom i (tankim) slojem umaka na koji se stavlja grašak – zelena pizza! Također, u Brazilu su popularni nadjevi s mrkvom, prepeličjim jajima, repom ili grožđicama.

zelena pizza

No nisu Brazilci jedini s čudnim ukusom. U Francuskoj recimo vole pizzu s jajem na oko, a u Švedskoj je poslužuju s bananom i curryem.

Jestiva ruža

Jabuka je plod iz porodice ruža, točnije sorte Rosacea, isto kao šljive ili kruške. Obzirom na to da se ružu naziva kraljicom cvijeća s pravom i jabuku možemo nazvati kraljicom voća. Kažu da je jedna jabuka dnevno dovoljna da sačuvamo naše zdravlje, a naši preci su je smatrali simbolom obnove i vječne svježine.
Robert Frost je čak napisao i pjesmu:

The rose is a rose and was always a rose. But the theory now goes that the apple’s a rose, and the pear is, and so’s the plum, I suppose. The dear [Lord] only knows what will next prove a rose. You, of course, are a rose – but were always a rose.

Katolički pereci

Kako je nastao perec? Legenda kaže da su prvi pereci proizvedeni u talijanskom samostanu. Njih su, naime, tamošnji redovnici poslužili svojim učenicima kao pecivo koje je bilo upleteno u oblik prekriženih ruku.

Katolički perec

U to vrijeme, oko 610. godine, ovo je bio uobičajen položaj ruku za vrijeme molitve. Ova poslastica se brzo proširila srednjovjekovnom Europom, a tri rupe su počele predstavljati sveto trojstvo! Uskoro su ga povezivali i sa: srećom, dugim životom i blagostanjem.

Ljekoviti kečap

Kečap se 1800-ih godina koristio u medicini, a pogotovo je bio popularan u liječenju dijareje. Ovu ideju popularizirao je [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/10/dr-John-Cook-Bennett.jpg#”]dr. John Cook Bennett[/lightbox] koji je rajčicu proglasio čudotvornim lijekom, te je objavio recept za kečap koji je tada bio koncentriran u tableti i prodavan kao najnovije otkriće medicine!

 

Sretne banane

Banane mogu pomoći u suzbijanju depresije, a također ih se naziva i sretnim voćem. Bogate su vlaknima i sadrže tri prirodna šećera: fruktozu, saharozu i glukozu. Navodno liječe mamurluk, ublažavaju mučnine, štite od raka bubrega, dijabetesa i osteoporoze.

Suprotno mišljenjima, banane ne rastu na drveću. One rastu iz korjenaste biljke, i – spadaju u bobičasto voće!

 

Written By
More from CoolKlub
U New Yorku se otvara pop-up replika caffea Central Perk iz serije ‘Prijatelji’
Sjećate se narandžastog kauča iz serije Prijatelji? Sjećate se Gunthera, fenomenalnog bariste?...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.