Šest pravila kako djetetu dati ispravno ime

kako djetetu dati ispravno ime

Napravili smo COOL mini vodič kako bi novopečenim roditeljima olakšali odabir imena


‘Još uvijek razmišljamo o imenu’, rekli su Kate i William prilikom napuštanja bolnice u utorak. Pravo im budi. Mi im držimo palčeve da smisle neko uistinu dobro. Nemate pojma kako je nekome teško djetetu dati normalno ime. Pogotovo ako se malo zaigrate i u tražilicu upišete ‘smiješna imena’. Čega sve tu ima. Ili nema. Kako se uzme. Kako djetetu dati ispravno ime?

Od Stanka Kupusa, Drage Zaklana do Sandre Koze i Jadan Đure. Pretpostavljamo da ste čuli za Degen Eriku. Mora da iščekivanje i brainstormanje imena tijekom devet slatkih mjeseci u nekim glavama jednostavno izazove kratki spoj. Pa se umjesto Ivana, Mate, Janka, Martine, Daniele, Barbare, Ivančice ili Frana, u glavi (uglavnom) nestašnog oca stvore i ova imena: Brusli, Kita (Šćepanović) i tome slično.

Što je se dogodilo onom susjedu koji je nakon tri dana plandovanja svom prvorođenome nadjenuo ime: Đuro (Zaklan)?

Da ne govorimo o pomodnim kraćenjima imena kojima pribjegavaju inače sasvim pristojni, radni i inače cool ljudi pa nakon devet mjeseci pred obitelj i prijatelje izađu s ovim: Rex, Ke ili Po? U tom slučaju dijete slobodno mogu prozvati i Ninja Kornjača. Razlike nema.

Kako bi pokušali spasiti sve buduće Elvire Papige i(li) Olimpije Struje od sveopćeg i, po svojoj prilici, doživotnog sakrivanja, odlučili smo sastaviti listu pravila kada svojem djetetu dajete ime:

Ne izmišljajte ime

Ako dobro zvuči sada to uopće ne znači da će tako biti za godinu, dvije ili pet. Zašto mislite da će ime izdržati test vremena? Marko ili Ivan drže se stoljećima. Razlog? Dokazani su i s njima ne možete pogriješiti. To se ne može reći ako dijete nazovete Po. Možda je Po toliko slatka da joj jednostavno stoji, ali što će biti ako Po ne ostane slatka? To će joj ime ići na štetu.

Na obali rijeke Save sjedio je i plakao

Roditelji su malo čitali i gledali serije pa im je za uho zapelo ime pisca ili tajanstveni lik spasitelja. Pa su tako djetetu dali ime Paulo ili Jesus. Jest, on je jedan od najčitanijih pisaca, ali promislite malo Paulo, Jesus (Hesus), Dirk ili netko četvrti, sasvim ljepo funkcioniraju u knjigama ili na južnoj polutci. Vi ste u Hrvatskoj.

Ne anglizirajte imena

Na ovo se nadovezuje sljedeće pravilo: ne igrajte se i ne anglizirajte imena. Priscila je fora u Londonu, ali kada ju baka zazove preko dvorišta (PriSILA) to uopće nije cool. Vidi opet: Hesus.

Nek se djete zove kao ja

Izbjegavajte ovo, ako možete. Ako je tata bio štemer ne mora značiti da će i pomladak biti isti. Obično je dijametralno suprotno. Ako je roditelj uspješan, klinac ili klinceza u najmanju će ruku morati biti dvostruko bolji od njih. Usporedbe su neminovne i nema potrebe da im na leđa stavljate taj teret. Ako imate lijepo ime izmislite neko još ljepše i to je to.

Ne imenujte djecu po likovima u filmovima, serijama, omiljenoj opremi…

Obožavate stare serije? E, pa neke od naših stvarno su BILE uspješne ali neka imena iz njih poput  Ferde – vrijeme je jednostavno pregazilo. Ovim imenom kao da izazivate žešću sprdačinu u razredu. Isto je i sa Julikama, Terezijama i drugim -ama. Bile su dobre bake, nemojte da ih dijete zbog imena zamrzi.

Razmislite jer i djeca odrastaju

Ako razmišljate o pomodnom imenu i njime želite zadiviti svu bližu i daljnju rodbinu onda ste vjerojatno na krivom putu. Stavite se u cipele ovog malca pred vama i razmislite i stoput ako treba. Ime koje mu nadjenete nosit će cijelog života. Boriti se i stajati iza njega. Čak i jamčiti njime. Pritom, bit će mu lakše ako se, recimo, ne zove Divljak ili Svemir.

I za sve svece nemojte da se dijete zove Tito. Znate već zašto…

P.S.: Budite oprezni i s ‘velikim’ imenima. Golem, Gustav…

Komenirajte vodič kroz imena Cool Kluba. Recite što imate o ovoj temi!

Vezana tema:

Kako bolje pamtiti imena? Pet jako COOL trikova

More from Claudio Kramaric
Učim dakle (ne)pamtim. Evo 4 cool strategije za bolje učenje
Treniranje mozga jednako je bitno kao i fizički trening, osim što će...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.