Smršavio sam 40 kila i ne debljam se (2): Novi dijelovi knjige koja osvaja publiku

Smršavio sam 40 kila i ne debljam se najbolja knjiga o mršavljenju

I ne samo jer počinje ljeto. Drago nam je da su mnogi prepoznali potrebu za promjenama o kojima ova knjiga upravo i govori! Znate li što je nordijsko hodanje i kako će vam pomoći?

Trebate motiv? Pogledajte fotke prije i poslije. Nije u pitanju igra s Photoshopom ili bilo kojim drugim alatom za obradu slika. Čisto mršavljenje… Model na fotki je Tomislav Birtić, dugogodišnji novinar, kolumnist i urednik. Autor knjige ‘Smršavio sam 40 kila i ne debljam se’ koja postaje hit…

11418238_10153053745536871_2000669198_n
Tomislav Birtić prije Foto: Stjepan Banović
11422719_10153053745531871_2039000304_n
Tomislav Birtić danas Foto: Marija Ljubičić

Nakon prvog dijela prenosimo novi nastavak iz knjige:

Štapovi za nordijsko hodanje, najbolja investicija u zdravlje svih vremena, i epohalno otkriće mišića

Na nasipu sam vidio nekoliko hodača sa štapovima. Većina vitki k’o maratonci, svima je držanje bilo bolje nego moje. Ravni kao da su metlu progutali. Razlikovali su se samo po trpljenju pogleda znatiželjnika poput mene. Nekima je smetalo.

Iz teksta objavljenog u Lideru saznao sam da se to zove nordijsko hodanje, da tom tehnikom čovjek troši i do četrdeset i šest posto više energije, te da štapove za nordijsko hodanje mogu nabaviti u Rost Športu u Domu sportova.

Razni izvori uglavnom se slažu da hodajući nordijski čovjek koristi devedeset posto mišića, da sat vremena nordijskog hodanja sagorijeva i do petsto kalorija, oko četrdeset posto više nego hodanje bez štapova. Nordijskim hodanjem štede se gležnjevi, koljena i leđa, nordijsko hodanje jača srce, puls je oko petnaest posto brži…

Kako god, dugo sam se opirao, ali tamo neke subote četvrtog mjeseca hodanja prevalio sam dvadeset i pet kilometara kao od šale. Hej!, pa to je nerentabilno. Naravno da to nije bilo bačeno vrijeme, jer sjedio, ležao ili hodao – razmišljam o poslu.

Ali ipak, rekreiranje je trebalo oplemeniti većim naprezanjem. Otišao sam u Rost Šport i kupio jedine štapove koje su tog dana imali, Hagan Free Ride Premium. Bili su teleskopski, vrlo, vrlo lagani, s gumenim čepovima na krajevima. Koji se, ne hodaš li po asfaltu, nego u prirodi, mogu skinuti.

Kakvo otkriće! Nordijskim hodom prevalio sam jedva kilometar i morao sam napraviti pauzu. Ma, kao što su noge na početku priče jedva izdržale kilometar, tako su sad ruke bile nemoćne. Sve boli. Ramena, nadlaktica, podlaktica.

Drugi dan krenuo sam na krug oko jezera, ali sam zamah rukom radio na svaka dva koraka. Izdržao sam tri četvrtine kruga, i bio sam toliko umoran da sam odmarao petnaest minuta i jedva završio krug.

U neuspješnim pokušajima mršavljenja isprobao sam nekoliko sprava iz televizijske prodaje. Kao i nekolicina mojih prijatelja, i ja sam ih samo kupio, a onda su u boljim slučajevima poslužile kao vješalice za odjeću, ili sam ih nekome poklonio. Da njemu zauzimaju prostor u stanu. Ovi štapovi za hodanje… – najbolja investicija u zdravlje svih mojih vremena!

Tijelo se s običnog pješačenja na nordijsko hodanje prilagodilo za tjedan dana, dramatično brže nego s nikakve aktivnosti na pješačenje.

No, oduševljen sam bio već na prvim kilometrima prvog dana. Divote li!, osjećao sam mišiće. Cijele mišićne skupine. Leđne, ramene, trbušne, prsne, čak vratne. Ispod naslaga i naslaga sala, i godina i godina nepokretnosti, pravo arheološko otkriće, iskopine – mišići.

Noge su mogle izdržati koliko hoćeš. U rukama sam osjećao umor, ali koji mjesec kasnije i ruke su nekako izdržale rekord, dvadeset i šest kilometara i osamsto metara nordijskog hoda. Pri kraju rute osjetio sam ugodno peckanje u prsima. Kao da mi trening mišićna vlakna trgucka poput končića.

Na kraju treninga, prije tuširanja, svratio sam u kafić na kavu i vodu. Zadovoljno sam se protegnuo i – skoro jauknuo od bola. Presjeklo me u trbušnjacima. Bit će da sam preforsirao, da je to bio preveliki napor.

“Slavi, čovječe! Nekoć si se bavio salom, a sad pričaš o mišićima”, reče frend.

Morao sam provjeriti javlja li se bol možda zbog štapova. Drugi dan, u početku nordijskog hodanja peckanja u prsnom košu nije bilo. Vratilo se na petom kilometru. U hodu sam sklopio štapove, prestao sam mahati rukama, i peckanje je odmah prestalo. O.K., tu smo.

Nekoliko dana sam šizio jer ne hodam nordijski, što sam iz sportaša degradiran u pukog pješaka, ali i to je za ljude.

Kako do knjige? Samo slijedite link Smršavio sam 40 kila i ne debljam se.

Written By
More from CoolKlub
Kako na jednom treningu izgubiti 1000 kalorija?
#nedamise kažete? Ali što ako vam pokažemo kako na jednom treningu izgubiti 1000...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.