Search
Close this search box.
cool novi logo header
Pokret Movember: Što je muškarac bez brkova?

Pokret Movember: Što je muškarac bez brkova?

Samo 10 posto žena smatra da su brkovi jako seksi, a opet, muškarci s brkovima zarađuju 4,3 posto više od onih s obrijanim licima i više su skloniji trošenju. Pa sad birajte!


Prosječan muškarac na svom licu ima oko 30.000 dlaka, a na brijanje utroši oko 3.350 sati života, kaže statistika. Brkovi i brada su pitanje osobnog stila i uvelike ovise o trendovima. A trendovi se neprestano mijenjaju. Jedini stalni i hvale vrijedan trend je Movember, iliti mjesec brkatih muškaraca. Zbog humanitarnog cilja cijele akcije, studeni je možda jedini mjesec u godini u kojem mi, žene, možemo koliko-toliko dozvoliti muškarcima da budu neobrijani. Ili možda ne?

Žene privlače brade

S obzirom da su muškarci s Marsa, a žene s Venere, očekivano je da su nam i mišljenja različita, pa tako i po pitanju brkova. Muškarci, barem oni zreliji, misle da su brkovi bitan ukras koji im daje dozu ozbiljnosti, muževnosti, a mogu imati i fatalni učinak na žene. Čak se i suvremeni biolozi slažu s tom pretpostavkom i zaključuju kako postoje dokazi koji govore da žene više privlače muškarci s bradom. Pa ajmo onda pojasniti što je ‘Pokret Movember: Što je muškarac bez brkova?’

No, dosta žena se baš i ne bi složilo s time. Neke će reći da su brkovi zastarjeli i da djeluju neuredno. Po istraživanjima, samo 10 posto žena smatra da su brkovi jako seksi, dok će sve ostale prednost nad brkovima dati ipak bradama, čak 55 posto žena preferira bradu neobrijanu tri dana, a 35 posto ih voli glatku kožu, pa i na bradi.

U nekim arapskim zemljama, jedna od jačih kletvi je preklinjati nečije brkove!

Brkovi su kroz povijest imali razna značenja. Garantirali su visoki društveni položaj, mudrost i visoko razvijenu seksualnost. U staroj Grčkoj brada je bila simbol muškosti, a Spartanci su kažnjavali kukavištvo brijanjem dijelova brade. U irskoj narodnoj predaji pak postoje priče da će muškarac, ukoliko dopusti ženi da mu obrije bradu i brkove, izgubiti potenciju i plodnost.

U mnogim kulturama se smatralo da je muškarac muževniji ako je njegova brada duža, a istraživanja pokazuju kako brada raste duže u razdobljima kada je muškarac seksualno aktivan.  U nekim arapskim zemljama, jedna od ‘jačih’ kletvi je preklinjati nečije brkove!

Asterix, Super Mario, Captain Hook

Brkovi u kombinaciji s bradom, bile su glavne odlike filozofa, kao i karakteristika gotovo svih bogova! Zeus, Posejdon, Thor – svi imaju bradu i brkove. Čak i današnji prikaz Boga uključuje ovaj bitan „muški“ element.

Veliki vojskovođe i vladari bili su nezamislivi bez brkova. Prva osoba koja je prekinula taj niz i trend bio je Aleksandar Veliki koji je svojoj vojsci naredio brijanje prije svake bitke kako ih neprijatelji ne bi čupali za bradu.

No, usprkos svemu, brkovi su preživjeli i ne daju se!!!!

burt-smokey
Burt ‘The Brk’ Reynolds

Pa i likovi iz crtića nose brkove. Asterix, Super Mario, Captain Hook, samo su neki od njih, uglavnom nastali od strane Wald Disneya, koji ih također pomno njegovao svoj brk.

O glumcima i umjetnicima da i ne govorimo. Charlie Chaplin je proslavio brk u filmskoj industriji. Radilo se brčićima koje je kasnije ‘odslavio’ Hitler, noseći skorom iste takve. Čupavi brkovi Burta Reynoldsa učinili su ga gotovo neodoljivim kod ženskog roda, a ženstveni Clark Gableovi brkovi bili su fatalni ženama tog doba, te presudni za njegovu karijeru. I nenadmašni agent Bond 007 kojeg je utjelovio Sean Connery šarmirao je svojedobno svojim brkovima.

salvador dali
Salvador Dali

I Shakespearu, Nietzcheu, Ernestu Hemingwayu, brkovi su bili glavni zaštitni znak. No, iako od svih njih, tron najpoznatijeg brka definitivno zauzima španjolski umjetnik Salvador Dali. Svoju upornost „uzgoja“ brkova opisao je i u vlastitoj knjizi o brkovima. Internetski portal MSN Him proveo je izbor za najljepši brk između 14 tisuća muških kandidata. I u tom je izboru Salvador Dali uvjerljivo zauzeo prvo mjesto, dok je drugo pripalo Hulk Hoganu.

Za sve štovatelje kulta „brk-brada“ u njemačkom gradu Leinfelden-Echterdingenu kraj Stuttgarta od 1990. Godine postoji i Svjetsko natjecanje za najljepšu bradu i brkove. Na njemu redovito sudjeluje preko 300 muškaraca koji se hvale svojim brkatim kreacijama.

I dužina brkova može biti impresivna. Indijac Ram Singh Chauhan već pune 32 godine nije obrijao svoje brkove, pa oni danas dostižu 4,26 metara. To ga čini vlasnikom najdužih brkova na svijetu. Dnevno potroši jedan do dva sata baveći se njima, a pere ih otprilike svakih 10 dana (fuuuuj)! Da bi izašao iz kuće s takvim brkovima, mora ih omotati oko vrata!

Registrirajte se i sudjelujte u akciji Movember!

Ako ste muškarac i ako ste se odlučili sudjelovati u akciji Movember, kako bi dali svoj doprinos borbi protiv raka prostate i drugih oblika te bolesti, potrebno je registirati se na službenoj Movember internetskoj stranici s uredno obrijanim licem, te nakon toga cijeli mjesec puštati brkove.

P.S. Movember – No Shave November u čemu je razlika? Naši prijatelji sa stranice Beardoholic.com posvećene bradama napisali su o tome detaljan post koji pogledajte ovdje.

A ako vam ni to nije dovoljan poticaj za sudjelovanje, možda bi vas onda mogao motivirati podatak američkog financijskog servisa Quicken i Američkog instituta za brkove, koje je provedeno na uzorku od 2000 muškaraca s bradom, brkovima i onih bez brkova i brade. Ono je pokazalo da muškarci s brkovima zarađuju 8,2% više od onih s bradom, te 4,3%  više od onih obrijanog lica. Isto tako, brkati muškarci su  11% više skloniji trošenju od bradatih i obrijanih muškaraca. Pa sad birajte!

Muškarci s brkovima zarađuju 8,2% više od onih s bradom, te 4,3% više od onih obrijanog lica

I samo još jedan, isto ne toliko sočan podatak, ali svakako zanimljiv. Jeste li znali da su brkove nekada nosile i žene!? Tijekom Prve i Druge dinastije drevnog Egipta brade i brkove nosile su i žene. Doduše, lažne, i napravljene najčešče od zlata.

Onu prave prave pravcate brkove imala je snage nositi poznata umjetnica Frida Kahlo, koja ih je rado prikazivala i u javnosti i u svojim radovima, zajedno sa svojim debelim spojenim obrvama. Taj trend su čak kasnije pokušale slijediti još neke umjetnice, ali ne toliko zamijećeno i uspješno kao Frida Kahlo.

Bilo kako bilo, živio Movember! Živjeli brkovi! Ako ništa drugo, barem na mjesec dana!

Jer, ako razmislimo bolje, što je muškarac bez brkova???

clark gable

anita.mer.b