Search
Close this search box.
cool novi logo header
twitter u marketingu brandovi snaga twittera

Kako brandovi koriste Twitter?

Pisao sam kako je bilo cool vidjeti uzlet Twittera u Cro tijekom #izboriprh. Sigurno je zabilježen i porast broja korisnika ali mislim da je situacija bila samo kratkog daha.

Naime, ova društvena mreža, unatoč svemu, jednostavno nije u fokusu korisnika u Hrvatskoj i nitko vam ni izbliza točno neće reći kada bi se stvari mogle promijeniti ali jedan od odgovora mogao bi biti i ovaj: U nas se još nije zbio ‘IT’ ili ‘THE’ događaj, dovoljno snažan da promijeni situaciju.

Svejedno, mislim da je dobro pratiti trendove pa bi vas moglo zanimati istraživanje provedeno na globalnoj razini sredinom prošle godine, o tome kako stručnjaci u marketingu koriste ovu mrežu kako bi promovirali svoje proizvode i usluge te s kakvim se sve izazovima pritom susreću.

U istraživanju The Social Media Marketing University-a (programa za profesionalno online usavršavanje) sudjelovalo je 1000 profesionalaca. Oko 80% poduzetnika, Internet marketing stručnjaka, glasnogovornika i agenata odgovorilo je kako Twitter koriste kako bi povećali vidljivost branda kojeg zastupaju.

SAZNAJ SVE: Kako početi koristiti Twitter

Većina njih koristi hashtag u svojim  postovima ali samo dva i pol posto ispitanika koristi Vine (kratki video) u svojoj strategiji na društvenim mrežama. Gotovo polovica (i to je vječno pitanje koje se povlači kroz gotovo sve društvene mreže) nema pojma ili ima ‘velikih’ problema s izračunom ROI-ja.

Isto tako, a dojma sam da je slično i u nas, čak četvrtina ispitanika nakon dvije ili tri godine korištenja još se trudi pohvatati sve konce kako Twitter zapravo funkcionira i kako ga najbolje iskoristiti.

Ništa bolje nije ni s odgovorom na pitanje ‘Da li Twitter predstavlja efektivni marketinški alat’. Naime, iako 40% korisnika tvrdi potvrdno, a njih 25% snažno potvrđuje tu tvrdnju, preko 30% ispitanika na ovo pitanje daje odgovor: ‘Ne mogu se odlučiti’… Što mi, pak, opet zvuči kao odgovor koji često čujem i kod svojih kolega u Hrvatskoj.

I još jedan podatak: Gotovo 18% korisnika ne zna za usluge promocije koje pruža Twitter. Toliko o korištenju Twittera, pogledajte sve rezultate u infografici:

Kako brandovi koriste Twitter   Izvor: Social Media Marketing University
Kako brandovi koriste Twitter Izvor: Social Media Marketing University

Vezane teme:

Hashtag #HŽslogan nasmijao Hrvatsku i postao viralan, može li priča poslužiti porastu Twitter korisnika?

‘Jutro poslije’ nakon što sam deaktivirala svoj Facebook profil

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>