Što je kadenca u trčanju i kako pronaći optimum?

što je kadenca trčanje
što je kadenca trčanje

Nova sezona trčanja je tu! Ukoliko želite poboljšati vlastitu tehniku trčanja kadenca je osnov i temelj za sve nadogradnje

Neću reći da je nova sezona trčanja predamnom, ali kao i da jest. Naime, nisam se prepustio i opustio tijekom zime jer bilo je par uistinu krasnih tjedana za trčanje. Teretanu i zatvoreni prostor ne volim i za to vrijeme trčao sam koliko god sam mogao.

Nisam pratio plan trčanja. Svaki puta htio sam istrčati barem 5 kilometara što mi je i uspijevalo. S druge strane Barbara je pojačala intenzitet treninga. Ne toliko u trčanju koliko u aerobnim vježbama. Upravo je ušla u peti tjedan napornih vježbi.

Što se mene tiče, ne mogu se načuditi koliko sam snage dobio kroz samo jedne pripreme tijekom prošle godine koje su trajale dva mjeseca. To samo pokazuje da smo uspjeli pronaći nevjerojatno dobar plan trčanja koji nam je, kao amaterima, omogućio da zaključimo našu prvu veliku utrku u životu. I zato, ovu godinu planiram podići ljestvicu. Ove godine želim:

1) Poboljšati svoju tehniku trčanja

2) Istrčati barem dva polumaratona

3) Poboljšati rezultat 

4) Uživati u treninzima i trčati sve dalje i dalje

Kao apsolutni amater smatram da će mi poboljšanje tehnike trčanja donijeti i bolji rezultat. E sad kako to postići?

U prvom redu mislim da bih trebao pronaći optimalnu kadencu pri trčanju. Donedavno nisam imao pojma što je to. Sve do sada eksperimentirao sam ali obzirom da su svi moji/naši treninzi bili vezani za istrčavanje Zagrebačkog polumaratona, moram priznati da se nisam previše bavio time (detaljima) – bilo je bitno stići na cilj!

No, koliko pratim portale o trčanju, sve mi je jasnije da ukoliko želim bolji rezultat i ljepši stil moram imati dobru kadencu. Prvo da razjasnim ovo što mi radimo jest uživanje u trčanju. Uglavnom na duge pruge ili se pripremamo za trčanje na druge pruge. Drugo, stilovi trčanja se razlikuju na 100, 200, 400, 800 metara… Stoga ako trčite kraće dionice svakako vrijede neka druga pravila.

Što je kadenca? U trčanju kadenca je broj koraka u minuti. Optimum, i to navode manje više svi, jest oko 180 do 200. Odnosno po 90/100 koraka lijevom i 90/100  koraka desnom nogom u jednoj minuti. Naravno, ovo je optimum i brojka vrhunskih atletičara. Ovo napominjem samo zato kako bih se znao ravnati kada sam krenem u ovu avanturu. Naime, cijelo vrijeme treninga imam osjećaj da sam prespor odnosno da je moj broj koraka prilično mali i da neprestano varira.
Ukoliko želim poboljšati tehniku to moram popraviti odnosno ustaliti na jednom kvalitetnom broju, kojega je cilj povećavati kroz vremensko razdoblje. Moja prijateljica koja se niz godina bavi trčanjem kaže da kadenca rješava niz klasičnih problema u trčanju.

Prvo, problem predugog koraka (tzv. overstriding). To se meni događalo vrlo kratko, na samom početku treninga. U mom slučaju nestalo je samo od sebe, kako mi je rasla forma. Previše dug korak znači da vam se noga koja udara u tlo nalazi predaleko od težišta tijela (umjesto da je točno ispod središta tijela) pa se događa prevelik utrošak energije.

Drugo, poskakivanje! Nevjerojatno je koliko poskakivanje utječe na rezultat. Kada umjesto prema naprijed tijelo odgurujete u visinu i tako nepotrebno gubite energiju (skačete u vis umjesto da se odgurujete prema naprijed). Kao amater ja pretpostavljam da nemam problem sa bouncingom, što vjerojatno nije slučaj te očekujem da bih i to trebao riješiti povećanjem kadence. Kažu, naime, da je uz velik broj koraka nemoguće odskakivati u vis umjesto unaprijed.

Treće, veći broj koraka. Omogućava da vaše trčanje izgleda kao da plutate. Za mene to je onaj osjećaj kada me prolazi trkač naizgled jednake konstitucije i brzine, a koji nemjerljivo lakše trči i prestiže me dok ja imam osjećaj da ga ne mogu stići čak i kada pojačam gas.

Kadencu možete mjeriti:

• Pedometrom koji to radi automatski poput novog Suunto sata namijenjenog samo za trčanje

• Brojanjem. Kada brojite korake u minuti ili korake jedne noge kroz 30 sekundi pa to pomnožite sa 4.

Evo, to bi bilo to. Svakako ću napomenuti da je primarni cilj CoolKluba dobra i zdrava zabava i kvalitetni treninzi. Ne pada mi na pamet zbog viših ciljeva pokvariti svoj dojam o trčanju!

Hvala na čitanju. Ako imate komentar svakako ga podijelite s nama!

More from Claudio Kramaric
Posao: Kako pokrenuti novu karijeru
Amerikanci to zovu reinventing career, a neki od vas to će protumačiti...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.