Search
Close this search box.
cool novi logo header
Sve o UV zrakama

Sve o UV zrakama jer… #ljeto

Pročitajte post i saznajte što su UV zrake, kako izračunati SPF faktor i niz drugih savjeta za pravilnu kupovinu proizvoda za sunčanje

Sjedimo u Rovinju. Dani komunikacija. Znate kako je. Sunce i razgovor o tome kako je više no ikad prije važno zaštititi se od sunca. U društvu nas je četvero i svak nekog zna tko ima problema sa kožom na sunčanju. I zato ovaj post, povezali smo se sa stručnjacima naše najboplje e-trgovine za ljepotu www.wow-junkie.com i uz njihovu pomoć napisali post za koji vjerujemo da bi vam mogao biti od pomoći.

Sve informacije o UV zrakama, SPF faktoru na jednom mjestu za lakšu kupovinu imiljenih proizvoda za sunčanje.

Krenimo redom.

Što su UV zrake?

WOW Junkie odgovor: Sunce koje nas posljednjih dana mami na ulice i produžene pauze i kavice dopire do nas putem dva tipa ultraljubičastih zraka (UV). To su UVA i UVB zrake koje dopiru do zemlje pa tako i do nas odnosno naše kože. Treće i najopasnije – UVC – u potpunosti apsorbira ozonski omotač i od njih smo potpuno sigurni. Duge UVA zrake penetriraju duboko u dermis ili u najdublji sloj kože. Prema pojašnjenju na stranici euromelanoma.org, ovaj tip zraka općenito gledano ne uzrokuje opekotine od sunca no obzirom da dopiru duboko u dermis mogu ubrzati starenje kože (boranje i opuštanje). Također, mogu biti uzročnici netolerancije na sunce (alergije na sunce) i izazvati razne druge poremećaje pigmentacije (sunčane i staračke smeđe pjege).

Što su UVA i UVB zrake. Zašto je UVB štetan?
Dobro promotrite dokle dopiru UVA i UVB zrake  Ilustracija: WOW Junkie

UVB zrake

WOW Junkie odgovor: Kratke UVB zrake u najvećem dijelu zaustavlja ozonski omotač ali zbog njegovog oštećenja sve ih je više koje stižu i do Zemljine površine. To ovisi o lokaciji na kojoj se nalazite). UVB zračenje doseže samo epidermis i zahvaljujući njemu koža tamni. Međutim, i u ovome je stvar, jako UVB zračenje inicijalno izaziva najočigledniju obrambenu reakciju kože na sunce – opekotine i igra ključnu ulogu u razvoju raka kože. Što su oštećenja kože od sunca češća, to su i posljedice opasnije.

Snaga UVB zraka ovisi od sezone do sezone, lokacije i sata u danu. Upravo iz tog razloga, kada god možemo, uz opise proizvoda za sunčanje na wow-junkie.com savjetujemo vam da izbjegavate boravak na suncu (sunčanje) između 10 sati ujutro i 14 sati popodne.

Kako se izračunava SPF faktor?

WOW Junkie odgovor: SPF je kratica za Sun Protection Factor odnosno stupanj zaštite od sunca. Proizvodi za sunčanje kvalificirani su prema SPF broju koji se referira na njihovu mogućnost zaštite odnosno odbijanja UVB zraka.

Prikaz tipova kože prema kojemu je moguće odabrati SPF faktor.
Tipovi boje kože, koji je vaš?

SPF faktor izračunava se na način da se usporedi vrijeme potrebno da se pojave opekline u odnosu kada je koža zaštićena ili nezaštićena. Pojednostavljeno, otprilike znate kakav tip kože imate (postoji ih šest) ako ste inače bijele puti uputno je na početku koristiti kremu sa što je moguće većim SPF faktorom.

S druge strane, ako ste pravi mediteranski tip s tamnim očima i tamnoputom kožom koristite kreme s manjim SPF faktorom. Naravno, vaše mediteransko podrijetlo nije ključ kompletne zaštite pa svakako savjetujemo da pripazite i kvalitetno se štitite od sunca.

Ovo je formula po kojoj se radi izračun za SPF fakor:

 

Pojašnjenje. Recimo da će bez ikakve zaštite vaša koža na suncu pocrveniti već nakon 10 minuta, ali ako koristite SPF faktor 15 tada ćete na suncu moći boraviti 150 minuta (10 x 15 = 150). Dakle u vašem slučaju sunčanje može trajati dva i pol sata. Svakako uzmite u obzir da zbog znojenja i/li sportskih aktivnosti koje utječu na trošenje sloja kreme. Ne treba čekati svo to vrijeme nego SPF faktor nanosite u jednakim intervalima.

Na kraju stižemo i do prognoze. Ovakvu listu možete vidjeti u tisku, TV emisijama i portalima. Iako je prilično jasna idemo i nju pojasniti. UV Index.

UV Index

WOW Junkie odgovor: UV indeks je jedinica ultravioletnog zračenja sunca. Koristi se u rasponu od 1 do 11 kako bi se opisala jačina sunčevog zračenja na određenom mjestu u određeno vrijeme. Pazite na ovo jer što je viši indeks, to je veći rizik od oštećenja kože!

Za ovaj post koristili smo podatke sa stranica kao što je coolaskincare.com i euromelanoma.org i molimo Vas da obratite punu pažnju na svoju zaštitu na suncu. Mi nismo liječnici!

COOL proizvode za sunčanje potražite na ovom linku WOW Junkie sunčanje i zaštita od sunca.

Nadamo se da smo vam pojasnili sve o UV zrakama i dali odgovor na pitanje kako se računa SPF faktor.

Hvala na čitanju!

CoolKlub

CoolKlub autori