Novi Ford Mustang sa Siennom Miller

Sienna Miller
Sienna Miller

17. travnja 2014., obilježava se 50. obljetnica izvornog Forda Mustang. Mustang će i dalje proizvoditi u tvornici Flat Rock, a kako je voziti ga Europljani će saznati tek 2015.


Ford Mustang nakon pola stoljeća stiže na europsko tržište. Rezultat je to novog globalnog smjera Forda. Netko je rekao mi smo dobili Mustanga, a Amerikanci Fiestu, tko je bolje prošao – zaključite sami. Upravo zato ili zbog toga, nije slučajno da je za lounch kampanju izabrana glumica i model Sienna Miller, koju je snimio jedan od najpoznatijih (i najkreativnijih) Britanskih fotografa današnjice – Rankin, punim imenom [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/12/rankin-7053.jpg#”]John Rankin Waddell[/lightbox]. Njemu ovo nije bila prva suradnja s poznatom glumicom, a dosad je radio i sa Kylie Minoque, Kate Moss, Madonnom, Davidom Bowiem, Rolling Stonesima i brojnim drugima.

Novi Ford Mustang službeno je predstavljen u Barceloni na fordovu eventu GoFurther, Los Angelesu i četiri druga grada na četiri kontinenta u četvrtak, 5. prosinca oko 10 sati ujutro. No, oko 16 sati, medijima su ‘otvorene’ fotografije ekskluzivne kampanje sa Siennom Miller. Ford je na taj način želio zaokupiti pozornost lifestyle medija. Prednjačio je GQ čija su izdanja diljem svijeta objavljivala jednu po jednu fotografiju otkrivajući tako ideju PR agencija o globalnoj zastupljenosti predstavljanja ikone automobilske industrije.

Sienna Miller za upravljačem novog Mustanga. To uopće ne zvuči loše. Uostalom procijenite sami.

Sienna Miller 1

Sienna Miller 3

BARCELONA – GO FURTHER

A sada malo o samom automobilu. Odmah da utišamo veselje jer novi Mustang u Europu, odnosno Hrvatsku dolazi u prvom polugodištu 2015. godine. Prvi puta u pola stoljeća postojanja automobilu za to neće biti potrebne preinake.

“Ford Mustang potiče strast kao nijedan drugi automobil. Iskonskim izgledom, zvukom i performansama Mustang komunicira s ljudima, čak i ako ga nikada nisu vozili. Mustang je definitivno više od običnog automobila – on je srce i duša Forda”, rekao je u Barceloni na eventu GoFurther, Raj Nair  potpredsjednik Fordove skupine globalnog razvoja proizvoda.

Više od 9 milijuna Mustanga je prodano od prvog predstavljanja 1964. Danas ta brojka ne predstavlja orijentir uspješnosti – Ford vjerojatno u godini dana proda toliki broj pick upova. No jako je rijetko, da ne kažemo da sličan slučaj ne postoji, da je brend toliko povezan s jednim automobilom. Kada kažemo Ford vi mislite na – Mustang! Jesmo u pravu? U svijetu najviše ‘lajkano’ vozilo na Facebooku, Mustang je imao tisuće nastupa na filmu, televiziji, glazbi i video igrama te je jedno od 25 novih vozila koja će Ford lansirati u Europi u idućih pet godina.

“Mustangov impresivan ugled koji imaju njegove performanse i njegov kultni status kao simbol slobode i optimizma prethode mu čak i u onim dijelovima svijeta gdje automobil nikada nije bio prodavan”, rekao je Stephen Odell, Fordov izvršni potpredsjednik za Europu, Bliski Istok i Afriku.

DIZAJN

Dizajn čistih linija i Mustangovog fastbacka i kabrioleta evocira važan karakter automobila, zadržavajući ključne elemente dizajna klasičnog Mustanga koji su obožavateljima širom Europe oduvijek prepoznatljivi, uključujući dugu oblikovanu haubu i kratak stražnji dio, a sve uz suvremenu izradu.

Nekoliko ključnih značajki dizajna definiraju novi Ford Mustang: 

• niska visinu krova i širok stav
• elegantan profil omogućen jače nagnutim vjetrobranskim i stražnjim staklom
• trodimenzionalna stražnja svjetla u tri reda
• suvremeno izrađen kultni dio automobila – prednji dio koji podsjeća na nos morskog psa

Vozači kabrioleta znat će cijeniti standardni višeslojno izolirani gornji sloj od tkanine koji automobilu daje luksuzniji izgled i tiši putnički prostor. Krov ima prikladan profil kad je preklopljen u trenucima vožnje. Veliki, jasni instrumenti stavljaju podatke o vozilu točno ispred vozača u prostranoj kabini s kokpitom inspiriranim avijacijom, uz ergonomske prekidače i ručice što osigurava kontrolu. Širina vozila i novi stražnji ovjes pridonose unapređenom prostoru za ramena i bokove putnika te korisno oblikovan prtljažni prostor u kojeg se mogu staviti dvije torbe za golf.

Doživljaj Mustanga

Način na koji Mustang izgleda, vozi i zvuči je ključ za iskonski doživljaj. Ford Mustang pruža izvrsne mogućnosti snage i konfiguracija karoserije, rafinirane kako bi ispunile očekivanja europskih vozača vezanih za vozne dinamike.  Fordovom hvaljenom 5,0-litreni V8 motoru – koji daje više od 426 KS i 529 Nm okretnog momenta – pridružuje se i potpuno novi 2.3-litreni EcoBoost motor koji Mustangu donosi state-of-the-art tehnologiju; isporučujući turbo izvedbu uz uštedu goriva, a usto emisije CO2 koje zahtijevaju europski korisnici automobila.

“Ovaj EcoBoost motor isporučuje snagu tamo gdje ju vozač i očekuje, uz široku, ravniju krivulju okretnog momenta u trenucima kad trebate što jednostavnije proći zavojite dijelove ceste,” izjavio je Dave Pericak, Mustangov glavni inžinjer.

Mustangov 2,3-litreni EcoBoost motor koristi izravno ubrizgavanje, promjenjivi takt rada ventila i turbo punjenje kako bi se isporučila željena performansa. Jedinstveno kućište usisnog razvodnika i turbopunjača omogućuje motoru da pruža ono što Mustangovi vozači od automobila i očekuju, uz izlaznu snagu koja je projicirana na više od 309 KS i 407 Nm okretnog momenta. Automatski mjenjač ima mogućnost upravljanja pomoću ručica smještenih na kolu upravljača  za vozače koji žele birati između udobnosti i kontrole.

Za istinske zaljubljenike u vožnji

Novi Ford Mustang ima potpuno novi prednji i stražnji sustav ovjesa. Na prednjoj strani, novi opseg podokvira pomaže ukrutiti prednju strukturu, uz smanjenje mase, pružajući snažan temelj za predvidljiviju kontrolu kola upravljača vozila što pogoduje rukovanju, upravljanju i vožnji. Novi prednji MacPhersonov sustav ovjesa također omogućuje uporabu širokih, snažnih kočnica. I 2.3-litreni EcoBoost i V8 GT Mustang model će imati te kočničke pakete uz standardne 19-inčne kotače u Europi.

Na stražnjim kotačima nalazi se u potpunosti novi neovisni stražnji ovjes. Geometrija, opruge, amortizeri i izolatori su posebno modificirani i podešeni za ovako visoke performanse te su vrlo prilagođene za europske ceste i običaj vožnje automobila pri visokim brzinama. Novi aluminijski stražnji zglobovi pomoći će smanjiti neovješenu masu za stabilniju vožnju i rukovanje.

Pametna tehnologija

Novi Mustang ima značajan broj inovativnih tehnologija koje vozačima pružaju poboljšane informacije, kontrolu i povezivost  kada oni to žele. Na zavojitim cestama ili neravnim neasfaltiranim putevima, vozač pomoću prekidača na upravljačkoj konzoli vrlo brzo može aktivirati pomagala kojima prilagođava otpor kola upravljača, odziv motora, kao i prijenos snage i podešenja elektroničke stabilnosti vozila, a sve koristeći dostupne moduse vožnje koji Mustanga čine savršenim u svako doba.

Napredna, od Forda razvijena kontrola stabilnosti je podešena kako bi se povećale vozne sposobnosti novog Mustanga uz značajke kao što su okretni moment koji usmjerava snagu motora na pojedinačne kotače s ciljem zadržavanja automobila na njegovoj putanji. U trenutku kad je potrebno dodatno pojačati snagu, ručni prijenosi Mustanga GT uključuju standardnu elektroničku pomoć pri početku akceleracije te je njome ona nesmetana i uvijek usklađena.

Napredne značajke za pomoć vozaču uključuju standardni ​​Ford SYNC s glasovnom kontrolom i zaslonom osjetljivim na dodir, koji mu dopušta da kontrolira svu zabavu. Također, za europske vozače Mustanga bit će dostupan navigacijski sustav koji koristi 8-inčni središnji zaslon u boji u suradnji s vrhunskim zvučnim od 12 zvučnika.

A sad uživajte u videu:

http://www.youtube.com/watch?v=MLermMNy-_M

More from Claudio Kramaric
Facebook video ‘ubija’ YouTube
Autoplay funkcija za svaki Facebook video čini čuda (doseg) i brandovi sve...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.