Search
Close this search box.
cool novi logo header
internetski marketing

Slušajte internet da bi internet slušao vas

Mislite da se o vašem proizvodu ne priča? Kladimo se da na nekom blogu, video klipu, komentarima upravo netko komentira vaš proizvod ili tvrtku

Internetski marketing promijenio je puno toga u svijetu marketinga i mnoge stvari okrenuo naglavce, ali, jedna stvar se nije promijenila – da biste napravili dobru kampanju morate prije svega napraviti istraživanje, znati kome se obraćate i upoznati svoju ciljanu publiku.

Štoviše, u internetskom marketingu je to još važnije jer s online kampanjama možete puno preciznije ciljati i loviti kupce te im nuditi baš ono što ih zanima. I baš zato je presudno da znate što više o onima kojima se obraćate – neki stručnjaci za internet marketing tvrde da je upravo istraživanje ono što čini razliku između uspješne i neuspješne kampanje.

Tehnologija je tu da vam olakša i vrijeme je da o društvenim mrežama i internetu, osim kao o kanalima za širenje svojih poruka, počnete razmišljati i kao o korisnom alatu za istraživanje. Da, naravno – možete pitati fanove za mišljenje i sugestije, organizirati čak da oni sudjeluju u osmišljavanju proizvoda, možete ih zamoliti da ispune ankete, no tako skupljene informacije možda neće biti potpuno točne.

Činjenica je da ljudi u anketama nisu potpuno iskreni, ponekad prikazuju uljepšanu sliku sebe, govore vam ono što misle da biste voljeli čuti, na društvenim mrežama neki se žele pokazati stručniji, pametniji, upućeniji ili drskiji nego što stvarno jesu… Zato trebate kopati malo dublje i pronaći što vaša publika ‘priča’ kad misli da je ne slušate i upoznati ih bolje nego što poznaju sami sebe.

A pričaju, sigurno – o bilo čemu što možete zamisliti sigurno se priča na nekom forumu, blogu ili komentarima na tom blogu, komentarima ispod videa na Youtubeu, specijaliziranim društvenim mrežama, jednom rječju – na internetu.

Za to možete koristiti alate poput domaćeg Mediatoolkit Media Monitoringa agencije Degordian, Googleove Alerte, možete čak i ručno pretraživati internet i iščitavati komentare, ako imate manjka novca za softver, a viška vremena.

Najvažnije je da ste spremni slušati, čak i ako vam se na prvu ne sviđa ono što čujete. Slušajte i upoznajte svoju publiku pa ćete znati o čemu oni vole pričati i što žele čuti pa će, na kraju, kad im priđete s pravim pričama i oni slušati vas.

Vezana tema:

Internet marketing i kampanje: Banneri ‘OUT’, a priče ‘IN’

Antonija Bilic Arar

Zagrepčanka Antonija Bilić Arar, skraćeno Tonka, naša je povremena autorica, freelancer i stručnjakinja za internet marketing, uz dvoje djece pronalazi vremena za cool blog: Finepapice.net