Search
Close this search box.
cool novi logo header
ello naslovna

Stigla pozivnica za ‘Ello’, novu društvenu mrežu. Evo dojmova!

Pozvalo me u Ello :) Točnije, dobio sam pozivnicu koju sam zatražio nakon snažne PR kampanje tijekom rujna pa evo da nabacim prve dojmove o ovoj novoj društvenoj mreži koja je toliko jednostavna da bi vam se na prvu mogla učiniti dosadnom.

Što nije! Dakle Ello je antipod Facebooku ili kako je nazivaju Facebook killer jer se kani financirati bez oglasa, a isključivo iz donacija odnosno (ubuduće) naplatom premium sadržaja zbog čega su je mnogi pokopali jer smatraju da je to jednostavno nemoguće.

Meni se svidjela priča oko ove mreže – kreativni tipovi napravili su verziju društvene mreže po vlastitom ćeifu. A kako to izgleda vidi se na prvu. Ello je posve (ili bi trebao biti) anoniman. Možete se prijaviti s nadimkom ‘pipidugacarapa’ i, ako hoćete, trabunjati o svemu i svačemu.

Dok ovo čitate radi se o drugom prilično snažnom zahvatu među mase jer pozivnice putuju uokolo. Čim ste pozvani i logirani (ukucati svoj mail i nadimak i to je to) možete pozvati još nekoliko vama dragih osoba, oni još neke i tako dalje i tako dalje. Ponavljam, zasad sve funkcionira isključivo s pozivnicom.

Što možete očekivati od Ello?

U prvom redu šok. Nova društvena mreža, u skladu s obećanjima, nema boja, nema oglasa, nema apsolutno ničeg na što ste navikli. Anti Fejs pristup na najjače! Dapače, nemate ni prijatelja i baš taj nedostatak, ma kako god blesavo zvučalo i koliko vas god nečiji postovi  nervirali, stvara neki čudan osjećaj usamljenosti pa tek sad vidim koliko me Facebook zakačio. Trebalo mi je vremena da se saberem!

Druga prilično cool stvar: Na Ello, možete biti prijatelji ili samo pratiti ekipu kroz kategoriju ‘Noise’. Fora je u tome što osobu X možete ‘šaltati‘ između kategorije prijatelji i kategorije noise bez da ovaj to zna. Koliko je ovo dobro zna svak tko je jednom nekoga prihvatio za prijatelja i nije mu bilo jasno zašto, a opet žao ga je izbrisati s liste. Dakle nema neugodnjaka.

Treće, svi koji se služe društvenim mrežama, objavljivanje materijala prilično je jednostavno. Možete dijeliti, komentirati tuđe postove, a po novome i dijeliti iste na drugim društvenim mrežama. Sučelje je ono na što se treba naviknuti. Oči pogotovo. Riječju sve je čisto crno/bijelo.

Četvrto. Da, Ello jest pomalo bugovit ali refresh ili F5 tipka rješavaju problem. Razlog? Ovo je stranica koja se kani financirati donacijama i naplatom premium sadržaja. Ukratko velikog novca – nema, pa zasad živi od simpatije. Ako ostane ovako kako je sada, trebala bi biti OK. Kako će morem društvenih mreža zaploviti Ello? Vidjet ćemo.

Peto. Ah da, postoje emoji!

Hoću li koristiti Ello?

Mislim da hoću. Barem još neko vrijeme. Definitivno mi je draži od Twittera na kojem, ako nisi zvijezda, nemaš što tražiti (nije moja definicija, ali kao da jest). Facebook mi je i dalje primarni izvor infosa ali drage volje u posljednjih nekoliko dana sve češće bacam oko na Ello, ako ništa drugo onoo iz velike znatiželje, slobode i – nepostojanja oglasa!

Vezane teme:

Nova društvena mreža zove se ELLO i osuđena je na propast

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>