Zašto ne trebate društvene mreže

Nisu li onda društvene mreže ekvivalent trendovske Pradine torbice koju ste si priuštili, a onda je držite u ormaru i tek ponekad ‘prošećete’ na špici?

MARTINA MOLINARI POST KOLUMNAZa veliku većinu hrvatskih tvrtki i brandova Facebook je ‘must have’ društvena mreža. Slična je situacija i u svijetu. No, uzmite u obzir podatak da je tek 30% brand stranica na Facebooku aktivno u pravom smislu te riječi. Nisu li onda društvene mreže ekvivalent trendovske Pradine torbice koju ste si priuštili, a onda je držite u ormaru i tek ponekad ‘prošećete’ na špici? Već na trećoj šetnji, pregazilo vas je vrijeme. Vaša je torbica iz stare kolekcije.

U Hrvatskoj ‘biti’ na društvenim mrežama znači ‘biti’ na Facebooku. Nemate li otvoren profil za svoj perspektivni obrt ili j.d.o.o. ili (ne daj bože) poznatu tvrtku s dugogodišnjom tradicijom (sjetite se samo koliko je Podravki trebalo za otvaranje stranice) slijedi pogled pun nevjerice. A nakon toga i lavina dobronamjernih savjeta zašto biste se trebali pozabaviti društvenim mrežama.

Jer, hej, nema tog odraslog Hrvata koji se ‘ne kuži’ u Facebook. Razbacivanje preporukama i floskulama bitno je skromnije kada su u pitanju neke druge društvene mreže. Rekla bih i njihovo poznavanje, općenito.

Pravih i pametnih savjeta o uspješnom vođenju Facebook stranice  također je mnogo. Kao i odličnih primjera koji potvrđuju da društvene mreže zaista olakšavaju marketinške i PR napore te osiguravaju prisniji odnos s korisnicima. Nikako ne potcjenjujem znanje i predanost pravih stručnjaka za društvene medije, niti opipljive dokaze. Njima unatoč, i bez obzira hoćete li mi vjerovati ili ne, vama Facebook, niti društvene mreže, ipak, nisu potrebni ako:

• pravila pristojnog ponašanja nisu nešto što prakticirate u svakodnevnoj komunikaciji s korisnicima i klijentima
Zaista ne vidim potrebe da svoje ‘napredne’ socijalne vještine demonstrirate pred stotinama, tisućama ili desecima tisuća ljudi.

mjerite uspješnost svoje komunikacije po tome kako stojite u odnosu na konkurenciju
Vaših 9875 fanova, 1013 followera ili 573 člana u grupi sami po sebi ne znače apsolutno ništa. Osobito ne ako su kupljeni, pa većina njih slabo govori hrvatski.

mislite da je vođenje profila na društvenim mrežama posao za koji je dovoljno pet minuta dnevno
Ne, nije lako ostati pozitivan, i zabavan, i educirati korisnike svaki dan, 365 dana u godini. Sjetite se samo, profila prosječnog (Facebook) korisnika u Hrvatskoj: pojedinac s viškom vremena koji se razumije u sve, zna vrlo malo, ali ima mišljenje o svemu. Kratak fitilj i slabo poznavanje pravopisa koje se kompenzira psovkama također su česte osobine.

dovoljno ste hrabri (ili bolje rečeno ludi) da komunikaciju na društvenim mrežama prepustite pripravniku bez referenci jer ‘košta’ 1600 kuna mjesečno (i to vam je glavni kriterij prilikom zapošljavanja)
Mladost i komunikativnost nisu jamstvo da će se osoba kojoj ste odlučili prepustiti društvene mreže snaći u interakciji s korisnicima. Vi, zapravo tražite osobu koja je psiholog, enciklopedija, vatrogasac, stručnjak za online marketing, analitičar, dežurni policajac i još mnogo, mnogo toga.

• ne želite ‘gubiti vrijeme’ na edukaciju svojih zaposlenika o korištenju društvenih mreža na kojima ste prisutni
Prisjetite se primjera zaposlenice s info pulta Turističke zajednice grada Krka. Njoj, na žalost, nitko nije objasnio tko sve može vidjeti objave na Facebooku.

i na kraju, ako se općenito ne zamarate potrebama i mišljenjem korisnika i čekate da društvene mreže ‘izađu iz mode’.

Komunikacija s korisnicima i klijentima nije posao koji možete raditi usput. Ne mislite li o svojim profilima brinuti kako treba i uložiti neka sredstva, ili još gore, ako ne znate čemu li vam uopće služe, društvene mreže vam zaista ne trebaju.

Sigurno vam i samima pada na pamet još poneki razlog zašto nipošto ne treba imati otvoren profil na društvenoj mreži. Nadopunite listu. Vrijeme je za malo više truda i orginalnosti u komunikaciji, a manje kopiranja drugih. Oni koji ne misle raditi posao kako treba, ne bi ga trebali raditi uopće.

Sve Martinine kolumne...

More from Martina Molinari

Žalite se na društvenim mrežama? Možete i upravi vodovoda – na isto vam dođe.

Neke stranice vode “animatori” koji guraju, po vlastitoj ocjeni, relevantne teme i...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.