Ostavite taj daljinski, hitove u iPhone i idemo trčati

trcanje

Ovo je zapravo jedna jedina lekcija koju ćemo vam dati. COOLKLUB garantira uspjeh, ako ne uspijete probajte ponovo i javite se za tri mjeseca. Primamo sve vrste donacija, nismo izbirljivi!


Scene iz reklama i filmova kada lik koji trči može čuti vlastite misli nije izmišljan. Za vrijeme kvalitetnog treninga to se uistinu događa. Neke stvari dobivaju oblik savršeno jasnog odgovora koji je spreman na eksploziju [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/07/meditacija.jpg#”]pozitive[/lightbox] u vama. Kako napredovati u karijeri, kako se riješiti uredskog nasilnika, kako odgovoriti na onaj zastrašujući mail… Sve te odgovore ali i više od toga možete dobiti kvalitetnim trčanjem.

Možda ste već čuli da kod trkača napor tijela čini da misli postaju čišće i mirnije. Pojedinci kažu da su nakon trčanja kreativniji, sposobniji pronaći rješenje svojih problema, ali i jasnije sagledati bit stvari.

Kretanjem tijela unaprijed, kao da i naše misli idu unaprijed. Super zvuči zar ne?

Pa krenimo onda s ‘Kako početi trčati’! Ovo je zapravo najvažnija lekcija. I sve što trebate jesu tenisice. Ovaj princip garantirano će i apsolutne početnike kroz par tjedana dovesti do 30-minutne ‘aktivne meditacije’. Važno je ne odustati odmah i uzeti u obzir da će vam treninzi ovisno o tome kakav vam je dan, varirati. Neke ćete osjećati kao jako teške, neke kao jako lake.

Uglavnom, to ovisi o tome što ste i koliko jeli, kako ste spavali, da li ste taj dan bili pod stresom i još mnogim drugim faktorima.  Shvatili ste? Trčanje je kao život, bit će onih treninga na kojima ćete letjeti, iskoristite taj osjećaj i napravite još koji kilometar. Bit će i onih treninga na kojima vam neće biti lako. Nemojte biti jako samokritični, ali ponekad malo gurajte.

Isto tako ne iscrpljujte se, navika trčanja stvorit će se na temelju ugodnih trenutaka, osjećaja ponosa, sreće i uspjeha jer ste učinili nešto za sebe. Evo kako početi!

[divider]COOL ŠKOLA TRČANJA [/divider]

.
Prije svakog treninga treba se zagrijati barem 3 minute i startati s brzim hodanjem. Na kraju svakog treninga usporite tempo i trening završite s hodanjem, te OBAVEZNIM istezanjem. Fleksibilnost je čak 1/3 fitnesa, sprječava ozljede, ali i upalu mišića.
Dok trčite glava je u uspravnom položaju, ramena su opuštena, ruke su pod kutom od 90 stupnjeva, gibaju se iz ramena dok su laktovi uz tijelo. Bokovi su u liniji s ramenima, a noge se spuštaju na podlogu u kratkim, laganim i ujednačenim koracima. Nemojte raditi predugačke korake, jer to zahtjeva puno više energije.

 

  • Tjedan 1: Trčite 2 minute, hodajte 2 minute; ponovite 7 puta (28 min ukupno)
  • Tjedan 2: Trčite 3 minute, hodajte 1 minutu, ponovite 7 puta (28 minuta ukupno)
  • Tjedan 3: Trčite 4 minute, hodajte 1 minutu, ponovite 6 puta (30 minuta ukupno)
  • Tjedan 4: Trčite 5 minuta, hodajte 30 sekundi, ponovite 6 puta (33 minute ukupno)
  • Tjedan 5: Povećavajte intervale trčanja dodavajući im 3-5 minuta i skraćujući vrijeme hodanja, sve dok ne postignete zadani cilj i otrčite 30 minuta u komadu!

ž

Svakim prijeđenim kilometrom bit ćete čvršći, odlučniji i otporniji. Zadovoljstvo, ushit, opuštenost i sreća, sve su to dobro poznati osjećaji nakon par kilometara trčanja. Zato se svaki puta nagradite, potapšajte po ramenu i svoje iskustvo podijelite s nama!

Ako mislite da trčanje nije za vas pročitajte ovo:

Sedam cool lekcija čemu nas uči sport

Tags from the story
More from Barbara Strelar
BON APÉTIT Svjetski i domaći blogovi o hrani (koje pratimo)
U posljednje vrijeme smo u ‘foodie’ modu. Zanima nas samo pripremanje zdrave...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.