Sedam cool lekcija čemu nas uči sport

paradoks sporta
paradoks sporta

Mislite da imate nerješiv problem? Vjerujte niste jedini. Ovih sedam ultra kratkih lekcija treba čitati svaki put kada mislite da je sve gotovo


Postoje trenuci kada vam se film jednostavno zaustavi i što god vi radili u životu uvijek ćete pamtiti taj određeni moment. Sigurno se tako sjećate gdje ste gledali Gorana Ivaniševića kad je osvojio Wimbledon. Kada je Janica Kostelić na zimskim OI 2002. godine osvojila tri  zlatne i srebrnu medalju i ušla u povijest. Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. sve nas je inspiriralo, jer je jedna mala Hrvatska postala treća nogometna sila na svijetu.

Emocije koje profesionalni sport često izaziva u nama snažne su i inspirativne. Bavljenje sportom (profesionalnim ili amaterskim), daje nam izdržljivost i umijeće da svladamo mnoge životne lekcije baš kao odlikaši. Jeste li ikad razmišljali: Čemu nas zapravo uči sport? Kad se povedemo za poznatim citatom Aristotela: „Mi smo ono što uzastopno činimo. Perfekcija, dakle, nije djelo; ona je navika.“, jasno je da bavljenje sportom u naš život unosi brojne pozitivne promjene.

COOL lekcije iz sporta

Uvijek sami biramo svoj stav. Jednostavnom odlukom i pozitivnim stavom ‘Ja to mogu!’ stvarate stav pobjednika i snaga vaše volje jača. Željeni rezultat postiže se postavljanjem jasnih ciljeva i fokusiranjem na igru života. Aktivno veslajte kroz život, koncentrirajte se i ‘dobro pratite lopticu’. Upornost, ponavljanje i učenje na greškama uvijek stvara nove prilike za pobjedu. Nikad nije kasno da pokušamo ponovo.

Prepreke i porazi mogu se prebroditi. Treba izdržati i ostati motiviran do kraja. Sreća je u vama. Nađite vrijeme i učinite nešto za sebe. Sport kao fizička aktivnost izvrsno oslobađa stres i opušta nas, a mozak čak i proizvodi hormone sreće. Stvarno uvijek možemo biti još malo bolji. Strast i predanost ruši rekorde, a granice se pomiču. Da li one uopće postoje?

Navijajte za svoju ekipu. Budite dobri prema ljudima oko sebe, potičite ih, motivirajte, budite im oslonac. Vrlo jednostavno: Navijajte za njih kako bi briljirali!

Teško je bilo bespomoćno gledati Janicu kako pada, kako Ivica po tko zna koji put odlazi na operaciju koljena. Gorana kako treći putgubi finale Wimbledona ili nogometaše zlatne generacije kako gube iako su u našim srcima uvijek najbolji. Krv, znoj i suze! Baš zato su njihove priče uvijek i iznova inspiracija da nikad nije kasno, da je nebo granica i da se čuda mogu dogoditi ako se samo zaboravimo na poraze i zaigramo igru života.

Preporuka Cool Kluba je da ako već niste odaberete barem jedan sport i poigrate se. Bez obzira da li ste krenuli sa najobičnijom šetnjom,  golfom, triatlonom, tenisom ili planinarenjem. I svakako pogledajte ovaj video, iako ste ga dosad pogledali desetke puta.

 

More from Barbara Strelar
Povratak nakon godišnjeg: Nakon krize treba iskoristiti polet i krenuti
Čim prebrodite krizu nakon povratka s godišnjeg, pokrenite se i dobro iskoristite...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.