Search
Close this search box.
cool novi logo header
Annie Leibovitz

Svijet kroz objektiv Annie Leibovitz

Kongres joj je dodijelio status žive legende, skupa je kao vrag ali je uspjela bankrotirati. Zarađuje milijune, a odrasla je učeći da se fotografije ne prodaju i da je to ružno!

Demi Moore Annie Leibovitz
Annie Leibovitz

Online izdanje časopisa Time objavilo je listu deset najboljih golišavih naslovnica svih vremena. Na popisu se, između ostalih, našla naslovnica Vanity Faira iz 1991. godine na kojoj se pojavljuje Demi Moore u sedmom mjesecu trudnoće.

Tada, ta je fotografija izazvala burne reakcije kritičara koji su je prozvali neprikladnom. Naslovnica Rolling Stonea iz 1980. koja prikazuje golog Johna Lennona i njegovu suprugu Yoko Ono, napravljena samo pet sati prije Lenonnova ubojstva (proglašena je 2005. godine najboljom naslovnicom u posljednjih 40 godina).

Na Timeovom popisu našle su se i naslovnice s Kim Kardashian, Jennifer Aniston, Lindsey Lohan i Janet Jackson.

Sve redom nabrojane fotografije snimila je legendarna Annie Leibovitz, najslavnija i najbolje plaćena živuća fotografkinja na svijetu, koja slavi  64 godine. Velik uspjeh ako se zna da su je, kako je jednom izjavila, u školi učili da nipošto nije lijepo prodavati vlastite fotografije.

Suri Cruise i počeci u Rolling Stoneu

Stati pred njen objektiv zapravo je stvar prestiža, potvrda statusa  i ulaznica u “više” društvo. Nije ni čudo što je i upravo ona bila prva osoba koja je snimila malenu Suri Cruise nekoliko mjeseci nakon rođenja.

U kuloarima se spominje da je njena cijena za to iznosila 250.000 dolara. No, tko je ta osoba, čije je fotografsko oko u stanju razgolititi i najsuzdržanije i koja je uspjela natjerati i englesku kraljicu Elizabetu da joj pozira bez krune?

Još prije 14 godina američki Kongres dodijelio joj je titulu američke živuće legende, a pred njezinim su objektivom do sada spremno pozirali najpoznatiji glumci, pjevači i političari našeg doba

Sve je počelo 1970. godine kada je Annie počela snimati svoje prve profesionalne fotografije za tek pokrenuti  časopis Rolling Stone. Uredništvo časopisa poslalo ju je da snimi Johna Lennona i Yoko Ono, koji su tada izdali zajednički album “Double Fantasy”.

Leibovitz je htjela fotografiju na kojoj su oboje goli, na što je  Lennon je spremno pristao, a Yoko Ono odbila. Tako je nastala fotografija golog glazbenika stisnutog u fetusnom položaju uz svoju ljubavnicu. Sve ostalo nakon toga je povijest!

annie_leibovitz john lennon
Annie Leibovitz

Već od samog početka bila je ambiciozna i pokazala se iznimno talentiranom, tako da je ubrzo, sa samo 23 godine, napredovala do mjesta glavnog fotografa, te se na toj poziciji zadržala idućih deset godina.

Jagger ju je potjerao

Taj joj je status omogućio i da snima članove benda Rolling Stonesa na njihovoj međunarodnoj turneji tijekom 1975. godine. Suradnja s grupom je prestala jer Mick Jagger navodno nije bio zadovoljan. I on je, do danas, jedina osoba koja je javno izrazila nezadovoljtsvo njenim fotografijama.

Godine 1983. prelazi u visokotiražni entertainment časopis Vanity Fair. U tom razdoblju nastaju njeni “živi”, dobro isplanirani i režirani editorijali i naslovnice najslavnijih ljudi svijeta, uključujući i fotografije američkih predsjednika W. Busha, Billa Clintona te Obame i njegove žene  Michelle, čija je fotografija završila i na naslovnici Voguea.

U Vanity Fairu je navodno zarađivala  više od 2 milijuna dolara (1,4 mil. eura) godišnje.

annie leibovitz whoopi goldberg
Annie Leibovitz

Među fotografijama Vanity Faira vrijedi spomenuti dvije koje su po objavljivanju izazvale reakcije. Jedna je fotografija američke glumice Whoopi Goldberg snimljene u kadi do pola napunjenoj mlijekom, što je ujedno i najzapamćenija naslovnica jedne glumice u posljednjih nekoliko godina.

anita.mer.b