Nordijsko hodanje za početnike: Koja tehnika, kakvi štapovi

Nordijsko hodanje za početnike

Stvar je u tome da nordisjko hodanje možete pogledati i preko YouZube filmića ili potražiti neki klub ako ste za druženje

Štapovi za nordijsko hodanje, najbolja investicija u zdravlje svih vremena, i epohalno otkriće mišića.

Autor ovog citata je Tomislav Birtić, novinar, urednik i autor hvaljene knjige ‘Smršavio sam 40 kila i ne debljam se’. Birt, kako ga zovu prijatelji, je zbog debljanja i, općenito, načina života umalo umro. Na njegovu putu do zdravijeg života uvelike su mu pomogli štapovi za nordijsko hodanje. U knjizi tako iznosi podatak da tehnikom nordijskog hodanja čovjek troši i do 46% više energije te da može koristiti 90% mišića. U odnosu na klasično, hodanje sa štapovima sagorijeva i do 40% više kalorija. Zanimljivo, zar ne?

I zato ovaj post za početnike. Krenimo redom.

Nordijsko hodanje je za sve dobne kategorije

Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. To je aktivnost u kojoj možete uživati kroz cijelu godinu, bilo ljeto ili zima, po svuda i u svako vrijeme. Za razliku od normalnog hodanja kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku.

To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi (Nordic walking štapovi). Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje našem zdravlju. Zbog sličnosti s normalnim hodom čini se prilično lako i jednostavno za izvođenje, no zahtijeva određeno vrijeme potrebno za učenje i svladavanje osnovne tehnike, obvezno pod nadzorom stručnog voditelja.

Što se tiče sportske opreme, za početak su potrebni samo odgovarajući štapovi.

Kako pravilno odabrati štapove  

Nordijsko hodanje idealno je za stjecanje snage i izdržljivosti

Najčešće pitanje koje postavljate kada se poželite baviti ovim rekreacijskim sportom jest kako odabrati štapove. O cijenama nekom drugom prilikom. Pri odabiru se treba koristiti formulom za izračunavanje visine štapa koja glasi:

vaša visina x 0,66 = odgovarajuća visina štapa

Na tragu skijaškog trčanja 

Povijest i nastanak nordijskog hodanja vezani su uz nordijsko skijaško trčanje, zbog velike sličnosti u izvedbi pokreta. Nordijski skijaši godinama su ga provodili u svojim ljetnim treninzima kao pogodan oblik koji vjerno simulira i nadopunjuje skijaško trčanje kad nema snijega. Povijest nordijskog hodanja seže do 1930. godine, a i dalje. Prva prezentacija nordijskog hodanja kao novog sporta bila je u Finskoj 1997. Godine. Otad do danas broj poklonika te aktivnosti narastao je na više od 30 milijuna samo u Europi. 

Nordijsko hodanje i pozitivni učinci

 Zbog svojih karakteristika , nordijsko hodanje pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti. Osobito gornjeg dijela tijela, djelujući tako na pravilno držanje tijela. Uključivanjem velikog broja mišića zbog uporabe štapova, troši se i veća količina energije (od 400 do 450 Kcal po satu aktivnosti). Za razliku od normalnog hoda pri kojem se troši od 250 do 300 Kcal.

Aktivacija srčanožilnog sustava je veća, pa se i srčana frekvencija poveća za 10 do 15 posto

Neka istraživanja pokazuju da je energetska potrošnja pri srednjoj brzini veća za 20 posto od normalna hoda iste brzine, a ako se brzina nordijskog hoda poveća, uz primjenu pravilne tehnike, može se potrošiti i 45 posto Kcal više. Aktivacija srčanožilnog sustava je veća, pa se i srčana frekvencija poveća za 10 do 15 posto. Ta činjenica osobito je važna za osobe s povećanom tjelesnom masom koje bi tako mogle regulirati višak kilograma.

Osim na funkcionalne sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno djeluje i na sustav za kretanje. Uporabom štapova pri hodu i aktivnim sudjelovanjem ruku i ramena smanjuje se opterećenje na donje ekstremitete, posebice zglobove koljena, kuka i kralježnice. Ta karakteristika važna je osobama koje imaju problem sa zglobovima donjih ekstremiteta (različite ozljede, nakon operativnih zahvata, itd), jer omogućuje više kretanja sa smanjenjem bolova i rizika od ozljeđivanja.

Starijim osobama upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površinaoslonca važna za održavanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova, koji su potencijalno opasni za nastanak prijeloma.

Ako želite društvo potražite tečaj nordijskog hodanja!

Uz samu ekipu evo što morate potražiti kada je u pitanju nordijsko hodanje: 

  1. Osnovna teorija nordijskog hodanja i oprema za nordijsko hodanje
  2. Osnovne Nordic Walking tehnike
  3. Uzbrdo i nizbrdo sa štapovima
  4. Osnove koordinacije, vježbe istezanja, zagrijavanja i opuštanja
  5. Integracija mentalnih vježbi za početnike
  6. Doziranje opterećenja u nordijskom hodanju
  7. Opće preporuke za unapređenje zdravlja i kondicije s nordijskim hodanjem
  8. Osnove ishrane i njene prednosti
More from Claudio Kramaric
Kamen kao kućni ljubimac: 40 godina od najbolje marketinške i PR priče
Da je slična ludnica danas, umjesto frendičine mačke ili frendovog psa (ili...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.