Kamen kao kućni ljubimac: 40 godina od najbolje marketinške i PR priče

kamen ljubimac prica
kamen ljubimac prica

Da je slična ludnica danas, umjesto frendičine mačke ili frendovog psa (ili obrnuto), u news feedu bi vas dočekala fotka kamena…

Volite priče? Mi da! Pogotovo one koje prodaju. Jedna od najboljih ikad jest ona o Garyu Dahlu i njegovu izumu: ‘Pet Rock’ ili kamenu kućnom ljubimcu (dobro ste pročitali). Ako bi se kojim slučajem ponovila danas, ne bi bilo čudno da vas u Facebook feedu umjesto prijateljičine mačke ili psa iznenadi fotka kamena na dekici u svom krevetu.

Naime, 1975. malo prije blagdanskog šopinga na tržište je stigao ‘Pet Rock’, doslovce ‘kamen kućni ljubimac’ koji je osvojio svu moguću pozornost javnosti, a izumitelja učinio milijunašem u jako kratkom vremenu.

kamen ljubimac prica
Bacite pogled na rupe za zrak u kutiji kako se vaš kamen ne bi ugušio prilikom transporta   Izvor: petarock.homestead.com

Gary Dahl marketingaš iz Kalifornije (u to doba bez posla!), jedne je večeri razgovarao s prijateljem. Ovaj mu se žalio kako su kućni ljubimci zahtjevni, a Gary se našalio dodavši kako bi idealan ljubimac bio kamen – jer je jednostavan i jeftin za održavanje.

Nemam blage veze koliko se vina ili piva popilo te večeri ali sasvim je moguće da je razgovor o kamenu kao kućnom ljubimcu izazivao salve smijeha.

Enivej…

Dahl je malo razmislio pa prionuo na posao. Naredne tjedne provodio je pišući ‘Pet Rock Training Manual‘, parodiju na prave vodiče za vlasnike samo što je u fokusu njegovog bio kamen i savjeti kako ga učiniti idealnim. Knjižica je imala 37 stranica, a sadržavala je i dijelove poput: Kako naučiti svog ljubimca sjediti na novinama bez da se pomakne…

Na brojnim forumima mogu se naći tvrdnje kako je upravo ta knjižica bila pun pogodak:

Priča koja prodaje... Pet Rock
Priča koja prodaje…

Nakon toga, Gary je otišao u lokalnu trgovinu građevinskog materijala i pronašao Rosarita Beach kamene oblutke s neke meksičke plaže koji su se prodavali za cent po komadu. Na kraju ih je skupa s knjižicom pakirao u kartonsku kutiju sličnu onima u kakvima su se prevozili pravi ljubimci. Kako sam pročitao, jedini trošak, obzirom da je prvih nekoliko kopija knjižice uspio dobiti besplatno, bila je ta kutija.

Pet Rock kamen kucni ljubimac PR prica
Kjut, kjut, kjut… Tada 3,95, a danas oko 13$!

Kamen ljubimac predstavljen je na sajmu igračaka i tamo ga primijetila tvrtka Neiman-Marcus. Naručili su pet stotina paketa. Lokalni medij objavio je priču o Garyu kako u uredu stoji okružen kutijama ‘Pet Rock’ koja je, pak, zainteresriala novinare Newsweeka koji su objavii priču na pola strane, koja je opet zainteresirala… Znate kako to već ide…

U nekoliko narednih mjeseci Gary je prodavao 10.000 kamenih ljubimaca na dan zbog čega je u dva navrata gostovao u poznatom  The Tonight Showu.

kamen ljubimac knjizica gary dahl
Gary Dahl

Kako ste primijetili kamen je bio vrlo atraktivno pakiran, ali ono što je uistinu prodavalo proizvod bila je mala knjižica u kojoj se detaljno opisivalo kako čuvati, maziti i paziti novog kućnog ljubimca. Za klince cool (nek samo čitaju!), a za roditelje savršenstvo jer za razliku od pravih kućnih ljubimaca običan kamen nije prljao tepihe i grizao obuću.

Do Božića 1975. prodano je preko pola tone ljubimaca i gotovo da nije bilo medija koji nije pisao o Pet Rocku. Priča jest potrajala samo šest mjeseci ali i to je bilo dovoljno da od Garya stvori instant milijunaša. Kasnije je pokušao slično s uzgojem pijeska ali nije išlo.

‘Pet Rock’ priča postala je vječita inspiracija ponajprije PR-ovcima i marketingašima, a ‘ljubimac’ se i danas prodaje na Amazonu. Modernizirana verzija (neki imaju i povodac!) kao i neki vintage primjerci i reprodukcije iz sedamdesetih stoje 12,95 dolara!

Zaključak: Preporuka Cool Kluba je da prestanete slušati one koji kažu da se ništa ne može, da je preteško i da je nemoguće ostvariti svoj san!

Vezane priče:

Kako je 30.000 Amerikanaca na Crni petak kupilo DREK (pravi, s ranča u Teksasu)

Što se dogodi kada razmišljaš ‘Out of the box’? Poskupljenje kao odgovor na sniženje

 

 

More from Claudio Kramaric
Najgoru reklamu na #superbowl2015 isporučio je…
Veliki flop još veće pivovare koja je na posve krivi način odlučila...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.